joi, 1 martie 2012

Află ce site-uri te urmăresc şi trimit mai departe informaţiile tale

Află ce site-uri te urmăresc şi trimit mai departe informaţiile tale


Collusion, un add-un de Firefox îţi arată în timp real ce site-uri preiau informaţiile tale şi le trimit mai departe.

Află ce site-uri te urmăresc şi trimit mai departe informaţiile tale
"Dacă nu plăteşti pentru ceva înseamnă că nu eşti clientul; Eşti produsul care se vinde" (Andrew Louis).
Cu acest citat începe pagina demo a aplicaţiei Collusion, creată ca add-on pentru browser-ul Mozilla Firefox, care te ajută să înţelegi care site-uri accesate de tine îţi urmăresc informaţiile şi care trimit mai departe datele tale.
Produsul a fost prezentat ieri dimineaţă într-un seminar TED, susţinut de CEO de la Mozilla, Gary Kovacs care spune că preţul pe care îl plătim pentru dreptul conectivităţii online este intimitatea noastră şi este timpul ca noi să îi urmărim pe cei care ne urmărim.
Collusion tinde să ofere o transparenţă cât mai mare userilor prin crearea vizuală a răspândirii datelor personale către diverse companii, în timpul browsing-ului.
De fiecare dată când observă un transfer de date către un tracker, aplicaţia marchează în codul culorilor acţiunile site-urilor care manipulează informaţiile tale.
În timp ce animaţia arată cât de repede ajung informaţiile private în locuri în care nici nu ţi-ai imagina, un semnal de alarmă este tras faţă de userii ale căror date sunt manevrate dintr-o parte în alta a internetului, fără acordul acestora. 
Spre exemplu, accesând site-urile posturilor Antena 1 si Realitatea am observat că informaţiile mele au fost comunicate la alte 15 site-uri astfel:
  • Accesând site-ul Antena 1, acesta a informat mai departe prezenţa mea către: trafic.ro, jurnalul.ro, twitter.com, facebook.com, gsp.ro, google.com şi apture.com.
  • Accesând site-ul Realitatea TV, acest a informat mai departe preţenţa mea câtre: fairsolve.com, google.com, facebook.com, tynt.com, gsp.ro, click.ro şi trilulilu.ro. 
Dintre aceste site-uri, unele sunt specializate pe urmărirea comportamentului utilizatorilor online, spre exemplu apture.com sau tynt.com. 
Aceste trimiteri pot varia de la o persoană la alta contând foarte mult setările de intimitate ale browser-ului, cum ar fi browsing history sau cookies. 
Dacă doriţi să instalaţi acest add-on, trebuie doar să aveţi browser-ul Mozilla Firefox instalat şi să accesaţi acest link, urmând paşii necesari instalării.
După căteva minute de browsing pe site-uri româneşti, a fost interesant de observat cum site-urile îşi alertează partenerii de prezenţa ta şi cum se desfăşoară acţiunile de monitorizare însă, dacă doriţi să vă şocaţi la propriu, vă recomandăm să accesaţi câteva din site-urile celebre de afară, cum ar fi aol.com, msn.com sau tmz.com.
Garantat veţi avea parte de surprize.  
sursa; apropo.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu