joi, 22 martie 2012

Ce pericole se ascund în lenjeria de pat

Ce pericole se ascund în lenjeria de pat
Ce pericole se ascund în lenjeria de pat Este foarte important să spălăm regulat lenjeria de pat. Se spune că petrecem o treime din viaţă dormind. Și dacă tot petrecem o perioadă atât de mare în dormitor este clar că trebuie să și fie curat. Sunt lucruri care se pot ascunde în lenjeria de pat, unele dintre ele la care nici nu te-ai fi gândit și care pot deveni o ameninţare pentru sănătate.

Lenjeria de pat și alergiile
Dacă ţi-ai pune lenjeria de pat la microscop aproape că te-ai îngrozi. Acarieni și alţi dăunători microscopici trăiesc, se înmulţesc și mor în cearșafurile pe care tu dormi în fiecare noapte. Singura cale de a ţine creaturile sub control este să speli lenjeria de pat frecvent. În caz contrar vei dezvolta diverse alergii sau chiar ţi se va slăbi sistemul imunitar.
Printre cearșafuri vei mai găsi celule moarte de la propria piele. Milioane de astfel ce celule se pierd în fiecare zi și devin gustarea ideală pentru creaturile microscopice de care vorbeam mai sus.
Grăsimile secretate de corp sunt absorbite de lenjeria de pat, la fel și transpiraţia și alte fluide umane. La acestea se adaugă firimiturile, mai ales în cazul în care ești genul de persoană care obișnuiește să mănânce în pat.

Cât de des trebuie să speli lenjeria de pat?
O dată la lună nu este suficient pentru a îndepărta problemele. Indicat este să speli lenjeria de pat măcar o dată la două săptămâni, dacă nu chiar săptămânal. Pernele trebuie spălate de două ori pe an. Acestea pot “cultiva” ciuperci și bacterii care cauzează diaree, astm sau bronșite. Dacă nu ţi-ai spălat niciodată până acum pernele, ar fi bine să te gândești să îţi cumperi altele noi.
Când ai grijă de cineva bolnav lenjeria de pat trebuie schimbată zilnic. În acest fel ajuţi și bolnavul să se recupereze mai ușor într-un mediu protejat de germeni.
Cum se spală lenjeria de pat?
Iată câteva sfaturi care vă vor fi de folos în spălarea lenjeriilor de pat:
- așternuturile se spală separat de restul rufelor. Dacă vreţi să le înălbiţi în mod natural adaugaţi un sfert de ceașcă de suc de lămâie.
- când speli la mașină automată, nu o seta pe temperatură mai mare pentru că se slăbește ţesătura, ci pe o durată mai mare a programului.
- păturile se spală în apă rece și se storc la viteză mică.
- dacă nu vrei să speli păturile des, le poţi curăţa cu aspiratorul.
- pernele trebuie aerisite frecvent. Le poţi atârna pe sârma de rufe sau să le lași pe pervaz, cu fereastra deschisă.

Autor: Sfatul parintilor
Sursa: www.rtv.net  Marti, 20 Martie 2012

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu