luni, 23 aprilie 2012

Cum să mărești durata de viaţă a laptopului tău

 Cum să mărești durata de viaţă a laptopului tău
Cum să mărești durata de viaţă a laptopului tău
Laptopul este un dispozitiv care se găsește în sute de mii de case din România. Dar cum să îi prelungim durata de viaţă mai ales pe timp de criză?
Odată cu avansul tehnologic și nevoia tot mai crescută de mobilitate, laptopul a devenit la fel de important ca telefonul - absolut indispensabil, iar numai gândul de a-l schimba ne poate neliniști.
Gabriel Pereș, sales director al Flanco, a prezentat pentru RTV.NET câteva sfaturi generale și câteva idei specifice pentru a prelungi durata de viaţă a bateriei, una dintre cele mai importante componente a notebook-ului:
  • Curăţaţi zonele importante. Este recomandat ca zonele de aerisire să fie protejate de praf, ceea ce presupune curăţarea spaţiilor respective cu ajutorul unei lavete umede. Însă, o dată pe an, este indicat să apelaţi la un serviciu profesional de curăţare a  laptopului.
  • Evitaţi mișcările bruște. Mai exact, nu forţaţi porturile USB, nu trageţi firul din priză de departe, nu îl apucaţi de ecran pentru a-l muta.
  • Folosiţi o geantă specială. Genţile speciale pentru laptop pot fi extrem de utile pentru protejarea acestuia de lovituri, dar pot fi și foarte chic sau profi în funcţie de fiecare zi.    
Cum să protejezi bateria unui laptop
Durata de viaţă a unui laptop are în mare măsură de a face cu durata de viaţă a bateriei. În general, producătorii de laptopuri aleg bateriile de Li-Ion, așa încât este necesar să știm care sunt cele mai mari pericole pentru acestea și să le ferim de expunerea la acestea.
Număr limitat de cicluri încărcare/descărcare
Bateriile Li-Ion asigură între 300 și 500 de cicluri complete de încărcare/descărcare, timp în care autonomia bateriei scade constant, până la mai puţin de 50% din capacitatea originală a bateriei. Pentru a prelungi cât mai mult viaţa bateriei până la ajungerea la capătul ciclului de viaţă util, trebuie să evităm încărcarea completă a bateriei și apoi lăsarea acesteia să se descarce complet. Acesta este considerat un ciclu încărcare/descărcare și scurtează durata de viaţă a bateriei.
SFAT: Pentru a fi siguri că laptopul ne afișează corect autonomia bateriei este bine ca o dată la 50 de încărcări să lăsăm bacteria să se descarce complet.
Verificaţi data de fabricaţie a bateriei
Data fabricaţiei bateriei este inscripţionată pe aceasta și este bine să verificăm specific acest detaliu, deoarece bateriile Li-Ion sunt perisabile. Perisabilitatea bateriilor este un fenomen natural, cauzat de oxidarea în timp a elementelor din componenţă.
Temperatura de depozitare și utilizare
Viteza cu care „îmbătrânește” o baterie Li-Ion este influenţată și de temperatura la care este depozitat și utilizat laptopul. Temperatura maximă recomandată este 25 de grade Celsius. Dacă utilizatorul folosește laptopul în mod constant peste această temperatură, durata de viaţă a bateriei scade de la 2-3 ani la câteva luni. În schimb, temperaturile joase se dovedesc benefice, așa încât nu vă sfiiţi să folosiţi laptopul la 0 grade Celsius. Cu toate acestea, încercaţi să nu utilizaţi laptopul  sub această temperatură, deoarece funcţionarea bateriilor Li-Ion este afectată de temperaturile extreme. Folosirea unui cooler este o soluţie extrem de utilă în protejarea bateriei și prelungirea duratei de viaţă a laptopului.
SFAT: Dacă știţi că nu veţi utiliza laptopul pentru o perioadă mai lungă de timp, depozitaţi-l cu bateria parţial încărcată într-o temperatură ambientală redusă.
Pe lângă protejarea bateriei,  trebuie să mai luăm în calcul și că durata de viaţă a unui laptop se încheie o dată cu schimbarea scopului de utilizare a acestuia. Spre exemplu, un notebook achiziţionat pentru utilizare de bază – navigare pe internet și editare text, va deveni greu de folosit dacă dorim rularea de aplicaţii complexe, jocuri sau filme care necesită existenţa unei soluţii grafice mai bune.
Așadar, pentru rezultate optime, este de preferat să alegem o configuraţie cu un nivel superior decât ceea ce ne gândim că am putea avea nevoie în mod curent. Pe o piaţă a tehnologiei în continuu avans, cea mai bună soluţie rămâne, însă, upgrade-ul. În consecinţă, permiteţi laptopului dvs să fie upgradat în funcţie de necesităţile ulterioare.  

Autor: Romania tv
Sursa: www.rtv.net  Vineri, 20 Aprilie 2012

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu