luni, 23 aprilie 2012

Sergey Brin, co-fondator Google: Libertatea internetului este amenintata. Forte foarte puternice s-au aliniat in intreaga lume

 Sergey Brin, co-fondator Google: Libertatea internetului este amenintata. Forte foarte puternice s-au aliniat in intreaga lume
Principiile deschiderii si accesului universal, care au stat la baza crearii internetului, in urma cu trei decenii, sunt supuse acum unor amenintari mai mari ca oricand, spune co-fondatorul Google Sergey Brin, intr-un interviu acordat pentru The Guardian.

In acest interviu, Brin avertizeaza ca "forte foarte puternice s-au aliniat impotriva internetului deschis din toate partile si in intreaga lume". "Sunt mai ingrijorat acum decat eram in trecut. Este infricosator", adauga el.

Amenintarile la adresa libertatii internetului provin, argumenteaza el, din combinarea incercarilor tot mai mari ale guvernelor de a controla accesul si comunicatiile intre cetateni, a tentativelor industriei de entertainment de a distruge pirateria si cresterea "restrictivelor gradini imprejmuite" de tipul Facebook si Apple, care controleaza strans ce tip de software poate fi utilizat pe platformele lor.

Miliardarul de 38 de ani, a carui familie a fugit de antisemitismul din Uniunea Sovietica, este considerat ca fiind omul din spatele deciziei de retragere partiala a Google din China, in 2010, pe fondul cenzurii si a atacurilor cibernetice din aceasta tara. Atunci el afirma ca nici China si nici o alta tara nu vor putea restrictiona internetul pe termen lung, dar acum spune ca s-a inselat.

"Credeam ca nu exista nicio cale de a baga duhul inapoi in lampa, dar acum se pare ca in anumite zone duhul a fost bagat inapoi in lampa", adauga el.

Acesta afirma ca este foarte ingrijorat de eforturile unor tari precum China, Arabia Saudita sau Iranul de a restrictiona folosirea Internetului si lanseaza un avertisment in fata ascensiunii Facebook si Apple, care au propriile platforme si controleaza accesul userilor, ceea ce risca sa sufoce inovatia.

Criticile lui Brin la adresa Facebook pot fi puse sub semnul intrebarii, in conditiile in care valoarea de piata a retelei sociale este estimata la 100 de miliarde de dolari. Rivalul Google a cunoscut o crestere exploziva: peste jumtate dintre americanii cu computere au un cont pe Facebook si exista peste 800 de milioane de utilizatori in intreaga lume.

Brin spune ca Larry Page, co-fondator al gigantului IT, nu ar fi putut crea Google daca internetul ar fi fost dominat de Facebook. "Trebuie sa joci dupa regulile lor, care sunt foarte restrictive", a explicat el, sustinand ca a putut sa dezvolte un motor de cautare precum Google deoarece internetul era deschis. "Cand impui prea multe reguli, sufoci inovatia", a precizat Brin.

Autor: hotnews.ro
Sursa: economie.hotnews.ro  Luni, 16 Aprilie 2012

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu