luni, 23 aprilie 2012

Tu știi ce materiale porţi? Află totul despre fibrele textile!

 Tu știi ce materiale porţi? Află totul despre fibrele textile!
Tu știi ce materiale porţi? Află totul despre fibrele textile!
În fiecare anotimp îţi  cumperi câte ceva de îm brăcat. Dar nu toată lumea știe și pe ce dă banii.
 
Iată ce trebuie să cunoști despre fibrele textile pentru a cumpăra haine cât mai confortabile.
Bumbacul este un bun absorbant
Se extrage din planta de bumbac. E foarte absorbantă și din acest motiv se usucă mai greu. Bumbacul e plăcut la purtat și are un potenţial redus de a provoca alergii. Complet neelastic, este de multe ori combinat cu fibre elastice din care rezultă o ţesătură moale, care preia cu ușurinţă forma corpului.
Mătasea expusă la soare puternic se decolorează
E o fibră textilă fină, lucioasă și rezistentă. Este un bun izolator atât de căldură, cât și de frig. Se șifonează greu dar este sensibilă la temperaturi ridicate, frecare și pete de apă. Mătasea expusă la lumină puternică se decolorează și se îngălbenește.
Inul se șifonează repede
Se extrage din tulpinile plantei de in. E neted și moale, nu reţine căldura, fiind mai degrabă răcoros. Acesta e și motivul pentru care hainele din in sunt purtate vara. Inul se vopsește greu, e rezistent și neelastic. Se șifonează repede și trebuie călcat umed la temperaturi mari.
Vâscoza are aspect mat sau strălucitor
Vâscoza este o fibră sintetică și are în componenţă celuloza. Ea se aseamănă bumbacului, dar, spre deosebire de acesta, are caracteristici variate de culoare, aspect mat sau strălucitor. Din vâscoză sunt fabricate haine pentru copii, bluze sau diverse ţesături moi și confortabile.
Acetatul este rezistent la apă
Este o fibră sintetică obţinută din celuloză, care are o strălucire asemănătoare mătăsii. E rezistent la apă și se usucă foarte repede. Acesta se folosește la fabricarea umbrelelor, pelerinelor de ploaie dar și la fabricarea materialelor textile precum bluze, cămăși, căptușeli.
Poliamida este foarte elastică
Este rezistentă, ușor de întreţinut și este cunoscută și sub denumirea de nylon. Prezintă o elasticitate foarte mare motiv pentru care este folosită la fabricarea ciorapilor fini, lenjeriei și costumelor de baie.



Autor: Click
Sursa: www.click.ro  Joi, 19 Aprilie 2012

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu