miercuri, 12 septembrie 2012

Șase tehnologii SF pe care le vei avea în curând pe telefonul mobil

Șase tehnologii SF pe care le vei avea în curând pe telefonul mobil
Șase tehnologii SF pe care le vei avea în curând pe telefonul mobil
Telefoanele mobile sunt cele mai folosite dispozitive electronice în prezent și reprezintă pentru omenire ceea cam ceea ce reprezentau automobilele la începutul secolului XX. Noi tehnologii pentru telefoanele mobile sunt create în fiecare săptămână, iar în viitorul apropiat acestea ar putea fi folosite chiar pentru a „vedea” prin pereţi.
Telefoanele din viitor apropiat vor avea ecrane care vor putea să imite diferite texturi. Folosind vibraţii localizate, tehnologia va fi capabilă să păcălească utilizatorul atunci când acesta atinge ecranul, dând impresia că are straturi sau umflături. Utilizatorul va putea seta ecranul astfel încât la atingere acesta să imite nisipul, o blană sau chiar butoanele unui telefon clasic. Compania Immersion lucrează în prezent la dezvoltarea acestei tehnologii.
 


Smartphone-uri care pot “mirosi” bolile!


Cercetătorii de la NASA lucrează, în prezent, la o tehnologie pentru smartphone-uri care va putea diagonstica cancerul. Aceștia au creat un senzor pentru telefoanele mobile care va putea analiza compușii chimici din respiraţie. Astfel se va putea determina dacă utilizatorul suferă de cancer la plâmani, de diabet și o serie de alte boli.  Până la lansarea acestui terminal, cei de la Universitatea din Michigan au creat o aplicaţie care permite utilizatorilor să descopere dacă au cancer de piele. Trebuie făcute 23 de fotografii din diferite unghiuri, iar aplicaţia va pune diagonsticul.


Camere foto care vor scana bacteriile din mâncare


Zeci de mii de oameni sunt afectaţi de E.coli în fiecare an. Chiar dacă acasă totul este curat, ce faci atunci când mănânci în oraș? La UCLA (University California, Los Angeles) se lucrează în prezent la o aplicaţie care va detecta bacteriile E.coli. Utilizatorii vor putea vedea dacă mâncarea lor este infectată cu ajutorul camerei foto a telefonului și a unor filtre speciale. Aplicaţia nu va detecta și alte tipuri de bacterii pentru că probabil dacă le-ai vedea nu ai mai mânca niciodată.


Smartphone pe post de psihoterapeut


Mobilyze este o aplicaţie dezvoltată de Universitatea Northwestern care analizează starea mentală a utilizatorului. Folosind informaţii de la GPS, Bluetooth, Wi-Fi și accelerometru, Mobilyze analizează dacă prezinţi semne de depresie și acţionează în consecinţă. Astfel, dacă GPS-ul arată că nu ai părăsit locuinţa de mai multă vreme sau dacă detectează anormalităţi în reţeaua Wi-Fi va trimite mesaje motivaţionale pentru a îţi schimba starea de spirit.


Telefoane care deschid uși


Cercetătorii de la AT&T  au creat un smartphone capabil să îi spună ușii de la intrare cine ești, folosind tehnologia piezoelectrică. Atunci când atingi clanţa de la ușă telefonul trimite vibraţii nedetectabile către aceasta deschizând-o. Tehnologia este în stadiu de prototip, dar chiar și când va fi gata nu ar fi o idee bună să folosești doar telefonul pentru a deschide ușa, mai ales că smartphone-urile nu se laudă cu o autonomie foarte mare.


Telefoane care pot “vedea” prin pereţi


O echipă de cercetători din Texas lucrează la o tehnologie care va permite telefoanelor mobile sa „vadă” prin pereţi. Aceștia pretind că pot integra în telefoane cititoare în bandă teraHertz. Aparatele de imagistică teraHertz necesită cantităţi uriașe de energie și multimple lentile pentru a focaliza lumina. Gama de radiaţii teraHertz se distinge prin faptul că undele electromagnetice care o caracterizează pot penetra ceea ce nu permite luminii optice să treacă.


Autor: capital.ro
Sursa: www.capital.ro  Miercuri, 12 Septembrie 2012

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu