vineri, 12 octombrie 2012

Surse de chimicale din casa ta. Care sunt cele mai periculoase

Surse de chimicale din casa ta. Care sunt cele mai periculoase
Surse de chimicale din casa ta. Care sunt cele mai periculoase Te-ai întrebat vreodată ce surse din propria casă te expun la cele mai mari niveluri de chimicale? Un nou studiu speră să îţi ofere răspunsul la această întrebare.
Este binecunoscut faptul că perdelele de duș și podelele din vinil, produsele de îngrijire personală și cele de uz casnic expun oamenii la o varietate de substanţe chimice dăunătoare care au fost legate de probleme de reproducere și de astm, inclusiv infertilitate, atât în cazul bărbaţilor, cât și în cazul femeilor. Însă, atunci când vine vorba despre eliminarea chimicalelor din casa ta, de unde ar trebui să începi?, se întreabă Rodale.com.
Aceasta au sperat cercetătorii de la Institutul Silent Spring să descopere cu o analiză detaliată a peste 200 de produse, toate supuse verificărilor din cauza conţinutului lor chimic periculos.
Mai multe studii au indicat parfumurile, produsele de curăţenie și îngrijire personală ca surse generatoare de tulburări hormonale, chimicale care acţionează ca estrogenul sau blochează testosteronul atât la bărbaţi, cât și la femei, și pot duce la probleme cu infertilitatea, cancer reproductiv și alte funcţii hormonale. Însă, până acum, nu a fost niciodată clar care din aceste produse reprezintă cea mai mare ameninţare.
Oamenii de știinţă au selectat 170 de produse de uz casnic, inclusiv detergenţi de vase, de rufe, loţiuni, creme de protecţie solară, cosmetice, perdele de duș și feţe de perne care să conţină vinil, și le-au analizat în vederea identificării prezenţei celor 66 de substanţe chimice care pot declanșa probleme de sănătate și anomalii. Printre aceste substanţe există:
- ftalaţi, legaţi atât de astm, cât și de infertilitate;
- parfumuri, care conţin amestecuri de zeci de chimicale și sunt folosite chiar și în produsele “neparfumate” pentru a masca mirosul chimicalelor;
- eter de glicol, solvent care declanșează astmul, adăugat în principal în produsele de curăţenie;
- parabeni, conservanţi folosiţi într-o varietate largă de produse de îngrijire personală și suspectaţi de faptul că ar putea dezvolta cancerul mamar;
- triclosan, folosit în cosmetice și în săpunurile antibacteriene și cunoscut că intervine în funcţionarea hormonilor reproductivi;
- bisfenol A (BPA), o substanţă chimică perturbatoare a hormonilor, folosită în anumite tipuri de plastic.
Oamenii de știinţă au selectat 43 de produse “alternative” care erau promovate ca fiind fără nici unul din chimicalele de mai sus, ca de exemplu, oţetul alb, perdelele de duș din nilon și o gamă largă de produse de îngrijire personală și de uz casnic “fără parfum”.
Cercetătorii au identificat cel puţin una din cele șase substanţe enumerate mai sus în aproape toate produsele testate, adică în 41 din cele 43 de produse care se auto-intitulau “nontoxice” sau “ecologice”.
În funcţie de rezultatul analizei lor, iată care sunt cele mai mari surse de substanţe chimice din casă, pe care specialiștii ne recomandă să le evităm:
 
  • Produsele parfumate

Detergentul de vase cu aromă de portocale, produsele de machiaj, șamponul cu aromă de căpșuni, adică orice produs cu parfum este foarte probabil să conţină un nivel ridicat de substanţe chimice. De asemenea, acestea conţin o mulţime de compuși chimici faţă de care specialiștii se arată cei mai îngrijoraţi.
Există peste 3.000 de substanţe chimice folosite pentru a face parfumuri sintetice, iar un singur miros de produs poate conţine între 30 și 500 dintre aceste substanţe. Atunci când aceste chimicale sunt eliberate în aerul din interior, se pot combina pentru a crea formaldehida, cauzatoare de cancer, și particule ultrafine care pot declanșa probleme respiratorii.
Pentru a proteja secretele afacerilor, companiile nu sunt nevoite să enumere pe etichete sau pe websiteurile lor substanţele chimice folosite. De fapt, cercetătorii au detectat parfumuri în 26 de produse, multe dintre ele de curăţare, care nu aveau listate pe etichetă nici măcar termenul “parfumat” și nici o anume aromă.
Parfumurile, odorizantele de cameră și de mașină și detergentul de rufe au fost produsele cu cel mai mare conţinut de parfum.
  • Perdelele de duș și lenjeria de pat

Cele două perdele de duș supuse analizei Institutului Silent Spring conţineau în proporţie de 28% ftalaţi.
Să reţinem: mai bine de un sfert din acele perdele de duș erau ftalaţi!
Feţele de pernă din vinil erau în proporţie de 14% ftalaţi. Ceea ce este îngrijorăţor în cazul feţelor de pernă este că acestea sunt folosite de oameni pentru a reduce expunerea la acarieni, deoarece suferă de astm, și totuși ele conţin niveluri ridicate din substanţa chimică care provoacă astmul.
BPA este un alt perturbator hormonal care este folosit în cazul produselor din vinil, și care a fost detectat în perdelele de duș și în feţele de pernă. Un alt perturbator descoperit în perdelele de duș a fost nonilfenol, un produs de defalcare a unei substanţe chimice folosită pentru a preveni plasticul să se descompună. Oamenii de știinţă au mai descoperit în feţele de pernă eter de glicol, o altă substanţă asociată cu reducerea numărului de spermatozoizi și cu astmul.
 
  • Orice produs etichetat “antibacterian”

Triclosan și triclocarban sunt două dintre cele mai des întâlnite ingrediente din săpunurile și produsele de curăţenie antibacteriene. Produsele de îngrijire personală care folosesc aceste două ingrediente sunt considerate medicamente fără prescripţie medicală, iar produsele de curăţenie care le folosesc sunt considerate pesticide și, de aceea, ambele substanţe chimice trebuie să fie menţionate pe etichetă.
 Numărul de produse antibacteriane a crescut enorm de mult în ultimul deceniu, din moment ce cumpărătorii care suferă de misofobie (teama de microbi) cumpără prosoape, cearceafuri, echipamente și chiar pastă de dinţi, toate fiind promovate ca fiind antibacteriene.
Însă, toată această protecţie împotriva microbilor vine cu un cost: mulţi cercetători suspectează că triclosanul și triclocarbanul contribuie la creșterea incredibilă a numărului de bacterii  rezistente la medicamente.

Nu ne putem cumpără ieșirea din această problemă

Unul din motivele pentru care Institutul Silent Spring a realizat acest studiu a fost acela de a arăta că substanţele toxice din produsele de uz casnic nu pot fi evitate nici chiar de cel mai mare cercetător în produse și cel mai devotat cititor de etichete.
Pe piaţă există această tendinţă de a comercializa produse care nu sunt complet etichetate, dacă luăm în calcul toate substanţele chimice pe care oamenii de știinţă le-au găsit în conţinutul acestora și care nu au fost listate pe etichetă. Pe lângă parfum și triclosan, cercetătorii au descoperit și parabeni.
Din păcate etichetele nu sunt complete. Nu poţi face o alegere bună dacă nu ai toate informaţiile necesare.
Silent Spring lucrează cu alte organizaţii non-profit pentru a moderniza legea din anii ’70 care reglementează utilizarea substanţelor chimice în produsele de consum, și care permite  miilor de chimicale să fie folosite fără o testare a siguranţei adecvată.
Consumatorii nu ar trebui să fie chimiști.
Pe lângă eliminarea produselor enumerate mai sus, specialiștii mai oferă un ultim sfat: “Alegeţi mai puţine produse. Cu cât folosiţi mai puţine produse chimice, cu atât sunteţi expuși mai puţin la posibilele efecte negative ale acestora”.
 

Autor: Financiarul.ro
Sursa: www.financiarul.ro  Joi, 11 Octombrie 2012

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu