duminică, 7 octombrie 2012

Te-au invadat mucegaiul și igrasia? Uite ce poţi face!


Te-au invadat mucegaiul și igrasia? Uite ce poţi face!
Vremea s-a răcit considerabil, iar ploile sunt abia la început. În această perioadă a anului, din cauza umezelii, în locuinţa ta ar putea apărea igrasia și mucegaiul. Pe lângă faptul că distrug pereţii, sunt și foarte periculoase pentru sănătate. Află ce-i de făcut!
Umezeala, un mediu bun pentru mucegai
Mucegaiul apare în prezenţa unor anumiţi factori precum umiditate excesivă, căldură, iluminare slabă sau aer închis.
De obicei, mucegaiul apare în sezonul rece, din cauza diferenţelor de temperatură: în casă este cald, afară este frig.

 

Mucegaiul distruge vopseaua peretelui, tencuiala, dar și alte materiale poroase pe care le găsește în cale, precum plăcile de rigips-carton.
Pe lângă aspectul inestetic, cel mai important efect negativ îl reprezintă faptul că mucegaiul poate provoca alergii sau boli de plămâni.
Baia și bucătăria sunt predispuse
În cazul unui mediu propice, mucegaiul se formează în colţurile de sus și de jos ale pereţilor extinzându-se apoi pe întreg peretele și pe tavan.
Încăperile predispuse sunt baia, bucătăria, cămara și camerele care au un perete pe colţul blocului și orientat înspre nord.
Cum previi mucegaiul?
Repară robineţii și ţevile - fă o verificare atentă a instalaţiilor sanitare, înlocuiește sau repară robineţii care curg sau ţevile care au scurgeri de apă.
Pune în funcţiune hota de aragaz - aceasta îndepărtează aburii formaţi de fiecare dată când gătești și reduce din umiditate.
Aerisește des - în bucătărie și baie se adună aburi și nivelul de umiditate este mai crescut decât în alte camere. Aerisește baia după fiecare duș și bucătăria după sau chiar în timp ce gătești.
Izolează ferestrele - amenajează casa cu produse cât mai rezistente la umezeală. Izolează ferestrele cu bandă adezivă din burete. Dacă ferestrele sunt vechi, recondiţionează-le sau schimbă-le!
Cumpără un dezumidificator - acesta elimină umiditatea din aer prin condensarea apei pe o suprafaţă rece. Cum funcţionează?
Simplu! Aerul din încăpere este trecut prin serpentine metalice reci, iar rezultatul e formarea picăturilor de apă.
Apoi, aerul e eliminat în cameră după ce a trecut prin serpentine metalice calde, pentru a fi adus la temperatura normală din cameră.
Cum scapi de igrasie?
Igrasia constă în apariţia unor pete pe tavan și în colţuri. Petele sunt de culoare gălbuie din cauza faptului că umiditatea dizolvă sărurile din zidărie și le scoate la suprafaţă unde se cristalizează.
Ulterior, ele distrug stratul de vopsea aplicat pe perete, tencuială sau plăcile din rigips.
Una din modalităţile de înlăturare a igrasiei e folosirea unor vopseluri speciale care se aplică pe orice suprafaţă umedă a pereţilor, nu conţin ulei, își păstrează culoarea și nu se îngălbenesc în timp.
Acest tip de vopsea blochează umezeala, împiedică producerea bacteriilor și a mucegaiului și se usucă repede.
Produsele specializate sunt ușor de folosit
În magazine există mai multe produse care te ajută să scapi de mucegaiul de pe tavan sau pereţi.
Avantajul acestora este că soluţia se aplică foarte ușor, iar efectul este rapid (în circa 15 minute stratul de mucegai dispare).
Atenţie însă când le folosiţi: trebui să vă luaţi anumite măsuri de precauţie.
Folosiţi întotdeauna mănuși de protecţie, pulverizaţi de la distanţa indicată pe produs și aveţi grijă ca substanţa să nu vă intre în ochi (mai ales atunci când vreţi de exemplu să pulverizaţi pe tavan).
Astfel de spray-uri costă în general între 18 și 25 de lei.


Autor: Click
Sursa: www.click.ro  Sambata, 22 Septembrie 2012

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu