luni, 22 octombrie 2012

Uite cum îţi protejezi casa de mucegai și igrasie!

 Uite cum îţi protejezi casa de mucegai și igrasie!
Uite cum îţi protejezi casa de mucegai și igrasie!
Afară este frig și multă umezeală, iar în sezonul rece locuinţa ta trebuie ferită mai mult decât oricând de mucegai și igrasie. Pe lângă faptul că mucegaiul distruge pereţii și este un mediu propice pentru apariţia igrasiei, acesta este și foarte periculos pentru sănătate. Află ce-i de făcut!
Umezeala, un mediu bun pentru mucegai
Mucegaiul apare în prezenţa unor anumiţi factori precum umiditate excesivă, căldură, iluminare slabă sau aer închis.
De obicei, mucegaiul apare în sezonul rece, din cauza diferenţelor de temperatură: în casă este cald, afară este frig.
Mucegaiul distruge vopseaua peretelui, tencuiala dar și alte materiale poroase pe care le găsește în cale, precum plăcile de rigips-carton.
Pe lângă aspectul inestetic, cel mai important efect negativ îl reprezintă faptul că mucegaiul este periculos pentru sănătate, provocând alergii sau chiar boli de plămâni.
Baia și bucătăria sunt predispuse
În cazul unui mediu propice, mucegaiul se formează în colţurile de sus și de jos ale pereţilor extinzându-se apoi pe întreg peretele și pe tavan.
Încăperile predispuse sunt baia, bucătăria, cămara și camerele care au un perete pe colţul blocului și orientat înspre nord.
Cum previi mucegaiul?
Repară robineţii și ţevile - fă o verificare atentă a instalaţiilor sanitare, înlocuiește sau repară robineţii care curg sau ţevile care au scurgeri de apă.
Pune în funcţiune hota de aragaz - aceasta îndepărtează aburii formaţi de fiecare dată când gătești și reduce din umiditate.
Aerisește des - în bucătărie și baie se adună aburi și nivelul de umiditate este mai crescut decât în alte camere. Aerisește baia după fiecare duș și bucătăria după sau chiar în timp ce gătești.
Izolează ferestrele - amenajează casa cu produse cât mai rezistente la umezeală. Izolează ferestrele cu bandă adezivă din burete. Dacă ferestrele sunt vechi, recondiţionează-le sau schimbă-le!
Cumpără un dezumidificator - acesta elimină umiditatea din aer prin condensarea apei pe o suprafaţă rece.
Cum funcţionează? Simplu! Aerul din încăpere este trecut prin serpentine metalice reci, iar rezultatul e formarea picăturilor de apă.
Apoi, aerul e eliminat în cameră după ce a trecut prin serpentine metalice calde, pentru a fi adus la temperatura normală din cameră.
Practic, aerul care iese din aparat este uscat și încălzit. Dacă te-ai decis să cumperi un dezumidificator trebuie să iei în calcul următoarele aspecte: debitul de aer, suprafaţa de acoperire, temperatura de funcţionare, nivelul de zgomot, capacitatea rezervorului, timer-ul, greutatea și posibilităţile de transport.
Cum scapi de igrasie?
Igrasia constă în apariţia unor pete pe tavan și în colţuri. Petele sunt de culoare gălbuie din cauza faptului că umiditatea dizolvă sărurile din zidărie și le scoate la suprafaţă unde se cristalizează.
Ulterior, ele distrug stratul de vopsea aplicat pe perete, tencuială sau plăcile din rigips.
Una din modalităţile de înlăturare a igrasiei e folosirea unor vopseluri speciale care se aplică pe orice suprafaţă umedă a pereţilor, nu conţin ulei, își păstrează culoarea și nu se îngălbenesc în timp.
Acest tip de vopsea blochează umezeala, împiedică producerea bacteriilor și a mucegaiului și se usucă repede.
Cum scăpăm de umezeala din casă?
- dacă locuiești la ultimul etaj și observi pete de umezeală pe tavan, vorbește cu administratorul blocului despre această problemă și cu vecinii. Strângeţi bani și angajaţi o firmă care să izoleze acoperișul blocului;
- cumpără o hotă de bucătărie pentru eliminarea aburilor;
- instalează în baie un ventilator, în cazul în care baia nu este dotată cu geam;
- nu usca rufele în cameră ci doar la balcon;
- dacă ai foarte multe ghivece cu flori într-o cameră, nu uda plantele din abundenţă.

Nu astupa gura de aerisire. Vei face mucegai în casă!
De câte ori nu ţi s-a întâmplat să-ţi fie casa invadată de mirosuri urâte, venite de pe gura de aerisire de la baie sau de la bucătărie?!
Câteodată, te gândești că, la câte neplăceri îţi face, mai bine ai renunţa la ea. Dar asta nu este o soluţie, spune președintele Ligii Asociaţiilor de Proprietari “Habitat”, Mihai Mereuţă.
 

Coloana de aerisire a fost creată cu un scop: pe acolo este eliminat aburul din baie, mirosul de mâncare din bucătărie sau pe cel de gaze, atunci când apare o defecţiune la aragaz.
Teoretic, aceasta funcţionează ca un horn care trage aerul afară.
Când se înfundă, puterea de aspirare a aerului nu mai e suficient de mare, astfel încât acesta „răsuflăť în apartamente, aducând mirosuri de umezeală și de mâncare de la apartamentele vecine.

Legea nu-ţi permite să astupi gura de aerisire

Nu ai voie să o astupi sau sau să o desfiinţezi pentru a-ţi mări spaţiul în casă.
La baie riști să faci mucegai, iar la bucătărie poate apărea pericolul de explozie.
Aici, dacă vrei să zidești gura de aerisire, ei nevoie de avizul celor de la Pompieri.
Altfel, în cazul unei explozii, vei fi singurul responsabil. Ba mai mult, dacă ţi-ai pus geamuri termopan, trebuie să-ţi montezi detector de gaz, deoarece acestea, fiind mai rezistente, transmit o parte din șoc în structura de rezistenţă a blocului.

Adresează-te asociaţiei de proprietari

În cazul în care simţi miros de umezeală în casă, trebuie sesizat președintele asociaţiei de proprietari.
Orice solicitare se face în două exemplare, iar în șapte zile trebuie să primești răspuns.
Asociaţia de proprietari este obligată să se ocupe de curăţarea conductei de aerisire și toţi proprietarii plătesc lucrarea.
În cazul în care problema sesizată de tine nu este remediată de către asociaţia de proprietari, te poţi adresa Disciplinei în Construcţii din cadrul primăriei.

Autor: Click
Sursa: www.click.ro  Duminica, 19 Februarie 2012

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu