Producătorul de film David Breashears a adunat imaginile care au compus-o pe cea de doi gigapixeli în primăvara lui 2012. El a imortalizat gheţarul Khumbu folosind un obiectiv de 300 milimetri, apoi a lipit sutele de imagini pentru a rezulta una dintre cele mai clare fotografii cu acest munte iconic, notează „The Daily Mail“.
A pornit ca un simplu concept, dar de fiecare dată când vizitam locul, descopeream ceva nou - ce am reușit nu este nici măcar vârful aisbergului, vrem să imortalizăm muntele în aproximativ 120.00 de fotografii realizate din elicopter.
 

Organizaţia nonprofit care a contribuit este GlacierWorks și a oferit imagini mai vechi cu muntele, iar compania Microsoft a contribuit pentru îmbinarea tuturor imaginilor realizate de producător „[...] în curând, vom putea combina imagini noi cu cele vechi pentru a putea naviga foarte ușor între cum arăta în trecut și cum este acum“, a mai spus producătorul. În acest proiect s-a implicat și Societatea Regală pentru Geografie din Londra și a furnizat fotografiile vechi care datează din 1921.
Viitorul proiect este îmbinarea tuturor acestor poze într-una singura care să reflecte istoria muntelui, dar și starea actuală. Istoria sa începe în 1865, când și-a primit numele de la Societatea Regală de Geografie la recomandarea lui Andrew Waugh. Iar inspiraţia acestuia a venit de la numele lui Sir George Everest, predecesorul său în postul de inspector general al Indiei. 

Everest este cel mai înalt vârf din lume, cu o înălţime de aproximativ 8.800 de metri și a devenit Sfântul Graal pentru mulţi alpiniști ai lumii.
Producătorul Breashears a spus că încă de la 23 de ani a vrut să fie un alpinist, un explorator montan, de când a văzut o fotografie cu Everestul realizată de Sir Edmund Hillary, unul dintre cei mai cunoscuţi exploratori ai acestui monument al naturii. „Am devenit pasionat și de fotografie, astfel că în ultimii 33 de ani am ajuns de cinci ori pe Everest, inclusiv la prima transmisiune live și primul film IMAX de pe munte“, a mai afirmat acesta.
Fotografii istorice cu muntele Everest
În stânga este o imagine din 1921, iar în dreapta este imaginea realizată de Glacier Works în 2009

 
 
 
 
 
 
 
 
Gheţarul Kyetrak în 1921 și mai nou, în 2008

 
 
 
 
 
 
 
   
Gheţarul Rongbuck - în 1921

Același gheţar, dar în 2007