sâmbătă, 26 ianuarie 2013

Parolele pe care utilizatorii de internet le folosesc atunci când sunt online sunt din ce în ce mai uşor de spart, potrivit celor de la Deloitte Canada.
Timpul pe care un utilizator de internet îl va aloca pentru a se gândi la o parolă anul acesta va fi mai mare decât durata de viaţa a parolei, spun cercetătorii de la  Deloitte. 90% dintre parolele internauţilor  vor rezista doar câteva secunde în faţa hackerilor şi nu este vorba doar de parolele de tipul "password" sau "123456", ci şi de acele parole considerate puternice care au opt sau mai multe caractere.

De ce sunt atât de uşor de spart parolele? Cei de la Deloitte pun acest fapt pe seama folosirii aceleiaşi parole pentru mai multe conturi şi pe lipsa de imaginaţie.

Anii la rândul internauţii au utilizat parole de tipul "password" sau "123456", în timp ce hackerii au început să folosească instrumente din ce în ce mai puternice, atât harware, cât şi software.

Cei de la Deloitte propun diverse soluţii de la autentificarea multi-factor, la folosirea de tehnologii biometrice sau la autetificare out-of-band, adică folosirea de mesaje trimise telefoanelor mobile. Cercetătorii trag un semnal de alarmă după ce anul trecut companii precum Apple sau Zappos au fost atacate de hackeri, care au furat datele a milioane de utilizatori.

Cum alegi o parolă care nu poate fi spartă

Dacă nu vrei ca PC-ul tău sau conturile tale online să fie sparte de hackeri trebui să alegi o parolă formată din caractere speciale adică să conţină majuscule, cifre şi diverse alte simboluri. Reţine că o parolă este cu atât mai greu de spart cu cât are mai multe astfel de caractere.

Vezi mai jos cât îi ia unui hacker să spargă o parolă.

Lungime: 6 caractere
Caractere normale: 10 minute
Majuscule : 10 ore
Numere şi simboluri: 18 zile

Lungime: 7 caractere
Caractere normale: 4 ore
Majuscule: 23 zile
Numere şi simboluri: 4 ani

Lungime: 8 caractere
Caractere normale: 4 zile
Majuscule: 3 ani
Numere şi simboluri: 463 ani

Lungime: 9 caractere
Caractere normale: 4 luni
Majuscule: 178  ani
Numere şi simboluri: 44.530 ani

Topul celor mai folosite parole pe internet:
password
123456
12345678
abc123
qwerty
monkey
letmein
dragon
11111
baseball
welcome
iloveyou
1234567
sunshine
master
123123
welcome
football
jesus
ninja
mustang
password1

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu