marți, 12 februarie 2013

go4it.ro : Ultimele ştiri, articole şi produse

syndicated content powered by FeedBurner

Subscribe Now!

...with web-based news readers. Click your choice below:

addtomyyahoo4Subscribe in NewsGator OnlineAdd to My AOL
Subscribe with BloglinesAdd to netvibes
Add to Google

...with other readers:

original feed View Feed XML
FeedBurner makes it easy to receive content updates in My Yahoo!, Newsgator, Bloglines, and other news readers.

Current Feed Content

 • BlackBerry Z10: un nou început (Telefoane mobile)

  Posted: Tue, 12 Feb 2013 16:35:00 +0200

  Dacă am spune că BlackBerry a trecut printr-o perioadă dificila în ultimii doi ani, afirmaţia ar fi una îngăduitoare. Luptându-se cu rivalii Apple şi Google, compania a pierdut treptat cota de piaţă şi încrederea investitorilor şi utilizatorilor, frământările interne ducând chiar la plecarea definitiva a unuia dintre membrii fondatori, Jim Balsillie, si la pierderea poziţiilor executive şi de conducere a partenerului său Mike Lazaridis. După mai bine de un an de la anunţarea migrării către o platformă software nouă, BlackBerry şi-a lansat în sfârşit produsele cu care speră să-şi recucerească măcar o parte din gloria de odinioară: BlackBerry OS 10 şi BlackBerry Z10.

  Construcţie, prezentare, ergonomie

  Thorsten Heins a afirmat în momentul lansării modelului Z10 că acesta este cel mai frumos terminal BlackBerry lansat până acum şi, chiar dacă ne-am putea aminti de unele modele clasice la fel de frumoase, trebuie să admitem efortul de design care a fost depus în crearea acestui model.
  Carcasa noului BlackBerry Z10 are o formă deja comună, un paralelogram dreptunghiular cu colţurile tăiate semicilindric şi muchii ascuţite.  La un prim contact vizual, cel mai apropiat design pare cel al celebrului iPhone 5, însă Z10 se îndepărtează suficient de mult de acesta pentru a face nefericiţi câţiva avocaţi

  Fabricată dintr-un singur bloc de aluminiu, carcasa telefonului Z10 foloseşte câteva artificii interesante de design. Partea frontală nu este perfect dreaptă, capetele carcasei fiind uşor teşite pentru a asigura o priză mai bună cu podul palmei şi pentru a nu incomoda cu o muchie prea ascuţită, iar ecranul este amplasat într-o ramă din material plastic, încastrată într-o tăietura transversală. Un ecran cu o ramă prea subţire poate afecta ergonomia tactilă în momentul în care se ating zonele periferice, BlackBerry folosind o protuberanţă foarte fină a ramei de plastic în care este încastrat ecranul pentru a semnaliza tactil marginea acestuia.

  Sub gramul protector al ecranului se ascund senzorii de luminozitate şi proximitate, camera video frontală, puternicul LED roşu tradiţional de semnalizare şi sigla companiei, un element grafic exagerat de mare care parcă tulbură simplitatea generală a terminalului. Casca şi microfonul sunt amplasate foarte discret la marginea ecranului, partea frontală remarcându-se în plus doar prin absenţa oricărui buton pentru că, la fel ca MeeGo, BlackBerry OS 10 este un sistem de operare care nu are nevoie butoane de control globale.


  Marginea laterală a carcasei este la fel de simplă, oferind butoanele tradiţionale pentru terminalele BlackBerry. Partea dreaptă oferă tastele pentru controlul volumului, între care se ascunde tasta pentru activarea comenzilor vocale şi Mute, iar partea superioară oferă butonul Power/Lock, microfonul secundar şi conectorul audio de 3,5 mm. Fabricate tot dintr-un aliaj metalic, tastele sunt foarte subţiri si au o cursă scurtă, însă forma şi poziţionarea le fac uşor de găsit şi accesat.


  Celelalte laturi continuă în aceeaşi notă, partea stângă oferind conectorii Micro USB şi Micro HDMI, iar partea inferioară ascunzând doar fanta difuzorului. Folosind o poziţionare inteligentă pentru că nu poate fi astupat indiferent pe care faţă am aşeza terminalul, un mic detaliu de design pe care puţini producători l-au luat în seamă, difuzorul este ascuns în realitate în corpul central, sunetul propagându-se prin această deschizătură. Motivul pentru care inginerii BlackBerry au ales această implementare este evident: protejează difuzorul şi creează o cameră de rezonanţă eficientă, sunetul emis de terminal fiind foarte puternic şi clar.

  Fabricat dintr-un material plastic rigid care are la exterior o textură cauciucată cu asperităţi fine, capacul posterior se ancorează ferm în zece puncte şi nu are zone în care flexează sau rezonează. Alegerea acestui material este evidentă, masiva antenă NFC fiind lipită de interiorul acestuia. La interior, utilizatorul mai putând găsi o baterie detaşabilă, un slot MicroSD cu acces direct şi slotul Micro SIM.
  Chiar dacă este puţin mai înalt decât alte terminale cu ecrane de 4,3”, Z10 este un terminal impresionant din toate punctele de vedere: priza în mână este excelentă, forma este confortabilă iar proiectarea şi finisarea carcasei este foarte bună.

  Ecran, hardware, specificaţii, autonomie

  Canadienii de la BlackBerry nu sunt la primul lor model cu ecran tactil, aceştia folosindu-l deja pentru familiile Bold şi Storm, însă Z10 este primul terminal care îmbină un ecran de mari dimensiuni cu un sistem de operare capabil să-l folosească aşa cum trebuie.
  Având o diagonală de 4,2”, mai puţin întâlnită şi care probabil a fost aleasă din considerente ergonomice, ecranul oferit de BlackBerry Z10 încorporează un panou IPS cu o rezoluţie de 1280 x 768 pixeli. Cu excepţia nivelului de negru, care putea fi mai bun, acesta străluceşte din toate celelalte puncte de vedere: bleeding-ul este aproape inexistent, culorile sunt vii şi frumoase, unghiurile de vizualizare sunt largi, contrastul este puternic iar luminozitatea maximă este bună. Cei care nu vor fi mulţumiţi de ajustarea automată a luminozităţii, care funcţionează de altfel foarte bine, se vor lovi însă de o problemă: nu există o opţiune pentru dezactivarea ei.

  Unii utilizatori s-ar putea plânge de temperatura coborâtă a ecranului, care face imaginea cam caldă şi dă nuanţelor de alb o uşoară tentă gălbuie, însă aceasta este o opţiune corectă de calibrare pentru că este cea mai odihnitoare pentru ochi. Lizibilitatea ecranului este excelentă, textul afişat pe un panou cu o densitate de 355 ppi fiind perfect lizibil chiar şi la dimensiuni ridicol de mic.
  Platforma hardware aleasă de BlackBerry este una binecunoscută, un procesor Texas Instruments OMAP 4470 tactat la 1,5 GHz. Chiar dacă aceasta nu este cea mai nouă creaţie Texas Instruments, puterea acesteia este net superioară soluţiilor folosite până acum de la BlackBerry. Secondată de o memorie RAM generoasă de 2 GB şi o stocare internă extensibilă de 16 GB, această platformă hardware a rulat impecabil noul sistem de operare BlackBerry OS 10.
  Ca în cazul oricărei platforme noi, nu prea există aplicaţii de testare care să ne permită să ne facem o idee asupra performanţelor combinaţiei dintre OMAP 4470 şi BlackBerry OS 10, trebuind să ne mulţumim doar cu teste sintetice care pot fi rulate în browser. Rezultatele obţinute în BrowserMark 2.0 şi Peacekeeper au fost de 1602, respectiv 471 puncte, acestea fiind similare cu rezultatele obţinute de platformele rivale NVIDIA sau Qualcomm pe platforma Android. Cum BlackBerry OS 10 foloseşte un browser bazat pe nucleul WebKit, aşa cum o fac de altfel şi Android şi iOS, comparaţia este suficient de corectă.
  Una dintre cele patru variante hardware ale modelului BlackBerry Z10, STL100-2, oferă suport LTE atât pentru banda de 1800 MHz, utilizată în prezent de Vodafone şi Orange, cât şi cu benzile de 800 şi 2600 MHz, care sunt cele agreate la nivel european. Nu ştim însă dacă aceasta va fi versiunea care va fi disponibilă în România, STL100-2 fiind motorizat de soluţia Qualcomm MSM8960, sau va trebui să ne mulţumit cu varianta STL100-1 prezentantă, bazată pe chipul Texas Instruments şi limitată la HSDPA. Atunci când vom avea informaţii suplimentare, vom actualiza această secţiune.
  Puterea semnalului modemului radio este bună, Z10 reuşind să lupte surprinzător de bine cu scăderile de semnal în locurile în care alte telefoane au afişat fluctuaţii vizibile. Volumul şi claritatea convorbirilor au fost la înălţime, aşa cum am fi avut de altfel şi pretenţii de la un producător precum BlackBerry, însă, în mod curios, volumul în difuzorul extern nu a fost tot atât de puternic în cazul convorbirilor precum în cazul tonurilor de apel sau notificărilor.
  Specificaţii
  • Ecran: 4,2”, IPS, 1280 x 768 pixeli, 800 nits,
  • Sistem de operare: BlackBerry OS 10
  • Chipset: Texas Instruments OMAP 4470
  • Procesor: ARM Cortex-A9, dual-core, 1,5 GHz
  • GPU: PowerVR SGX 544
  • RAM: 2 GB
  • Memorie: 16 GB (11,4 liberi)
  • Card: MicroSD, 64 GB max
  • 3G: HSPDA, HSUPA
  • WiFi: 802.11 a/b/g/n, hotspot
  • Bluetooth: 4.0, A2DP, BLE
  • GPS: Da, A-GPS
  • USB: 2.0, Micro USB
  • Cameră foto: 8MP, BSI, f/2.2, stabilizare hardware, ISP dedicat cu 64 MB buffer
  • Filmare video: 1080p, stabilizare hardware
  • Cameră video secundară: 2 MP, înregistrare 720p
  • Baterie: 1800 mAh
  • Dimensiuni: 130 x 65.6 x 9 mm
  • Greutate: 137,5 grame
  • Altele: NFC, LTE (în funcţie de varianta hardware), HDMI, Micro SIM
  Din păcate noul Z10 a reuşit să se împiedice tocmai acolo unde ne-am fi aşteptat mai puţin: autonomia. Bateria cu o capacitate de 1800 mAh a reuşit să ofere la limită o autonomie de 24 de ore într-un regim mediu de utilizare care a implicat 5 ore de conectivitate 3G, 5 ore de conectivitate Wi-Fi, push activat pentru Gmail, Twitter, Facebook şi BBM, o oră de utilizare a browser-ului sau aplicaţiilor, o oră şi jumătate de redare audio şi 30 de minute de convorbiri. BlackBerry Z10 nu este primul terminal care debutează cu astfel de probleme, însă sperăm că producătorul va îmbunătăţi acest comportament deoarece un consum de 5% pe oră în idle cu conexiunea Wi-Fi activată este un semn concludent al problemelor de management energetic.

  BlackBerry OS 10, aplicaţii şi servicii

  Cel mai interesant aspect însă, dincolo de actualizările hardware consistente, este cel software. Bazat pe un nucleu QNX şi preluând modificările software majore cu care BlackBerry a experimentat când a dezvoltat BlackBerry Tablet OS şi PlayBook, noul BlackBerry OS 10 are o sarcină dificilă pentru că trebuie să împace atât utilizatorii tradiţionali din mediul business, care s-au obişnuit cu un anumit mod de lucru, cât şi utilizatorii obişnuiţi, care sunt atraşi de platformele dominante Android şi iOS.
  La fel ca platforma Meego, BlackBerry OS 10 este un sistem de operare care nu are nevoie de butoane hardware sau software, toate interacţiunile fiind bazate pe gesturi. Ca şi Nokia N8, BlackBerry Z10 foloseşte marginea ecranului pentru declanşarea acţiunilor, atingerea acestei fine zone tactile permiţând delimitarea de gesturile clasice de control al conţinutului unei aplicaţii. Lista de gesturi este scurtă: o mişcare de jos în sus va închide o aplicaţie sau va debloca ecranul, o mişcare de sus în jos va afişa un eventual meniu al aplicaţiei sau Status Bar, iar o mişcare laterală, care din păcate nu poate fi particularizată pentru stângaci, va afişa direct BlackBerry Hub.
  Mediul grafic oferit de BlackBerry OS 10 are trei componente majore. După deblocarea ecranului de Stand by, interfaţa oferă lista clasică de pictograme cu care ne-au obişnuit toate sistemele de operare moderne. BlackBeryy OS 10 nu oferă un App Drawer, toate aplicaţiile având scurtături pe desktop, iar acestea pot fi dezinstalate direct de aici sau mutate în directoare. După cum se remarcă, nu există un loc pentru andocarea unor aplicaţii mai des folosite, partea inferioară oferind scurtăturile nemodificabile către camera foto, telefon şi funcţia de căutare globală. Partea superioară oferă o bară de stare, care oferă acces rapid la setări, profile de sunet, alarmă, Bluetooth şi Wi-Fi, însă aceasta nu este şi o zonă pentru notificări, acest rol fiind rezervat pentru BlackBerry Hub.
  Lucrurile devin interesante când vom descoperi ecranul dedicat Active Frames. Punctul central al interfeţei, deoarece aici veţi fi lăsat după ce veţi închide o aplicaţie, acesta cuprinde lista programelor care rulează în mod curent. Ecranul Active Frames este mai mult decât un manager pentru aplicaţii, cele maximum 8 astfel de pătrăţele preluând şi rolul widget-urilor. În funcţie de implementare, acestea pot afişa un ecran micşorat al aplicaţiei şi se pot actualiza în fundal, cum este cazul aplicaţiei pentru vreme, pot afişa un rezumat al informaţiilor importante, cum este cazul calendarului, sau pot afişa o simplă captură de ecran pentru identificarea vizuală rapidă.
  Centrul de comandă al corespondenţei digitale este însă BlackBerry Hub. Amplasat mereu în stânga ecranului Active Frames şi fiind mereu ultimul ecran al interfeţei, BlackBerry Hub este un agregator pentru toate aplicaţiile de mesagerie. Pe lângă funcţia de client de email, acest Hub mai include mesageria BBM, SMS-urile, căsuţă vocală, notificările şi toate mesajele din Facebook, Twitter, Foursquare sau LinkedIn, dezvoltatorii  software putând extinde funcţiile acestuia pentru propriile aplicaţii. Pe lângă email-uri sau SMS-uri, utilizatorul va putea interacţiona de aici cu mesajele Facebook sau tweet- fără a mai fi obligat să treacă prin aplicaţiile dedicate, un stil de integrare pe care l-am mai văzut doar în cadrul People Hub din Windows Phone. Acest Hub poate fi accesat nu doar prin derularea laterală prin ecrane sau cu ajutorul scurtăturii deja menţionată, o derulare de jos în sus în orice ecran al interfeţei oferind o previzualizare a notificărilor (Peek), aceeaşi din Lock Screen, şi saltul direct la acesta printr-o derulare spre dreapta.
  Deoarece nu există butoane globale de control, aplicaţiile vor implementa în interiorul lor toate elementele pentru control. Folosind un set prestabilit de elemente grafice, acestea pot implementa un meniu contextual în partea dreaptă, un meniu tabular în partea dreaptă, un buton pentru întoarcerea la ecranul anterior şi, opţional, un meniu superior pentru diverse setări sau moduri de lucru.
  BlackBerry OS 10 abandonează dependenţa de serviciile BlackBerry Internet Service, terminalul devenind astfel la fel de simplu de utilizat ca un terminal Android sau iOS. Serviciul de email nu a pierdut însă suportul Push, BlackBerry OS 10 oferind suport ActiveSync şi IMAP Idle. Dincolo de aceasta modificare, mesageria electronică este una puternică: aceasta oferă afişarea standard sau grupată a mesajelor, ataşarea oricărui tip de fişier, sugestii pentru cele mai des utilizate contacte, căutare globală în conţinutul mesajelor, filtrarea în funcţie de marcaje sau stare şi managementul simplu al directoarelor de pe server. Partenerul său BlackBerry Messenger a primit suport pentru apeluri video şi partajarea ecranului, însă nu a avut un al doilea terminal pentru testarea acestei funcţii.
  Bazat pe nucleul WebKit, la fel ca rivalii Chrome sau Safari, browser-ul este un produs modern rapid care nu se face de râs în faţa concurenţei. Acesta include suport Adobe Flash, Reading Mode pentru paginarea lizibilă a paginilor cu conţinut text bogat, un mod simplu de management al taburilor deschise, salvarea paginilor favorite sub forma scurtăturilor pe desktop, suport pentru câmpurile HTML care permit upload-ul fişierelor şi căutare în pagină.
  Unul dintre atuurile platformei BlackBerry a fost tastatura QWERTY hardware, iar trecerea la un mod de lucru tactil ar putea fi privită cu reticenţă. Din fericire nu este cazul, compania preluând cele mai bune idei prezente pe piaţă şi adăugând toate opţiunile tradiţionale. De mari dimensiuni, tastatura preia designul folosit de echivalentele sale hardware şi separă şirurile orizontale de taste cu benzi groase care permit eliminarea posibilităţii apăsării accidentale a două taste amplasate vertical. În funcţie de context, tastatura va oferi un format simplu cu patru rânduri sau unul cu taste numerice adiţionale.
  Cele mai importante facilităţi sunt însă cele de corectare eficientă a textului. Oferind suport pentru trei limbi în acelaşi timp, printre care şi româna, tastatura oferă toate opţiunile de corectare automată şi sugestii deja cunoscute, la care se adaugă acum un interesant mod de lucru care permite afişarea cuvintelor sugerate, prinderea şi aruncarea lor în câmpul de text. Nu lipsesc prescurtările care pot fi particularizate de utilizator, tastatura primind acum şi un dicţionar dinamic, pe baza căruia vor fi sugerate cuvintele folosite mai des.
  Pe lista aplicaţiilor preinstalate mai putem găsi suita Documents to Go, un manager pentru fişiere care oferă integrare Box, un client pentru notiţe care se integrează cu Evernote şi un calculator care oferă şi funcţii puternice de conversie a unităţilor de măsură. Sistemul de operare mai oferă alte detalii mărunte plăcute, precum integrarea unor informaţii bogate în meniul About, integrarea unor unelte precum Ping, DNS Lookup si Traceroute în meniul setărilor de reţea, implementarea unui suport Samba care permite accesarea terminalului dintr-o reţea locală, serviciul BlackBerry Protect pentru controlul unui terminal pierdut, suportl CardDAV şi CalDAV sau utilizarea codurilor QR pentru transferul de contacte, invitaţii BBM şi multe altele prin NFC.
  Nu toate aspectele sunt însă favorabile. Toate aplicaţiile rulează în modul full screen şi ascund bara de stare a sistemului de operare, ceea ce ar părea doar un inconvenient minor pentru că trebuie să apelaţi la funcţia Peek, până în clipa în care veţi observa că nu puteţi deschide astfel şi bara de instrumente din cadrul acesteia. Un alt aspect negativ al interfeţei este ascunderea meniului inferior al aplicaţiilor sub tastatur  şi imposibilitatea accesării acestuia. Lock Screen este şi el folosit parţial, toate informaţiile şi notificările afişate fiind elemente pasive cu rol doar informativ. Aplicaţia pentru ceas şi alarme a primit o actualizare interesantă, care permite deschiderea din Lock Screen şi comutarea automată a graficii într-un modul nocturn şi trecerea în modul tăcut de operare, însă acesta tot nu este capabil să ofere două sau mai multe alarme separate, ceea ce necesită revenirea la vechiul truc cu înregistrările din calendar.
  Dar, mai presus de toate, lipsa aplicaţiilor este cronică. Fiecare utilizator are nevoie particulare şi unii ar putea fi mulţumiţi de cele 70.000 de aplicaţii pe care BlackBerry World afirmă că le găzduieşte. Personal, am căutat produsele pe care le folosesc pe alte platforme, dar am constatat că Last.Fm, SoundHound, Jango Radio, Skype, Flipboard, SugarSync, Plex, Google Maps sau YouTube nu sunt de găsit. În plus, unele jocuri par portate în grabă de pe platforma Android, nefiind nici măcar refăcute pentru rezoluţia nativă sau raportul de ecran 15:9. Platforma este abia la început, lucrurile ar putea deveni mult mai bune, dar în acest moment situaţia se prezintă nesatisfăcător.
  Ignorând însă ultima observaţie, deoarece nu putem ghici viitorul, concluzia acestei scurte treceri în revistă a noii platforme BlackBerry OS 10 nu poate fi decât pozitivă. Sistemul de operare este fluid, controlul prin gesturi este rapid şi eficient, Active Frames sunt o idee isteaţă, tastatura este excelentă iar BlackBerry Hub este ceea ce am dori să vedem în orice sistem de operare mobil modern.

  Captură foto şi video, redare media, GPS

  Deoarece BlackBerry doreşte ca Z10 să atragă nu doar utilizatorii business, ci şi cumpărătorii obişnuiţi, compania s-a concentrat mai mult asupra capturii foto şi video. Telefonul marchează un progres evident faţă de precedentul model de vârf Bold 9900, însă există încă loc de mai bine.

  Mai întâi de toate, aplicaţia pentru captură duce o lipsă acută de opţiuni. Aceasta oferă focalizare continuă şi stabilizare hardware atât pentru captura foto cât şi pentru cea video, captură în rafală şi focalizare şi declanşare tactilă. Restul opţiunilor permit doar alegerea rezoluţie video (720p şi 1080p) şi oferă un set extrem de redus de tipuri de scenă, orice opţiune avansată care ar permite ajustarea parametrilor de captură fiind absentă.
  O facilitate interesantă suplimentară este TimeShift, cel de-al treilea mod de captură, care foloseşte buffer-ul de 64MB al camerei pentru a realiza 10 capturi în serie. TimeShift implementează rutine pentru recunoaşterea feţelor, permite selectarea acestora, răsfoirea celor mai bune ipostaze din cele zece cadre capturate şi asamblarea lor finală într-un cadru unic.
  În al doilea rând, deşi specificaţiile camerei sunt interesante, rezultatul este modest. Ca aspecte pozitive, se remarcă culorile frumoase, deşi puţin cam saturate, white balance-ul corect şi contrastul puternic. Captura foto este însă subminată de post-procesarea care afectează vizibil detaliile imaginilor, de nivelul cam mare al zgomotului, prestaţia mediocră în lumina scăzută şi, din când în când, de expunerea ajustată necorespunzător . Din cauza lipsei post-procesării care afectează captura foto, înregistrarea video are o prestaţie superioară. Fişierul video, un MPEG-4/AVC cu bitrate de 16Mbps care este secondat de sunet monofonic AAC la 128kbps, are o calitate bună, singura problemă fiind fluctuaţiile mari ale numărului de cadre pe secundă.

  Download sample captură video (1080p, ZIP, 59,6MB)
  După captura foto/video, utilizatorul va putea îmbunătăţi rezultatele cu cele trei aplicaţii de editare. Aplicaţia pentru editare foto oferă un set interesant de opţiuni, precum ajustarea parametrilor imaginii, decuparea sau rotirea şi aplicarea unor filtre sau efecte, în timp ce editorul video permite decuparea, rotirea şi ajustarea luminozităţii, saturaţiei, contrastului şi volumului audio. Pentru editări video suplimentare, BlackBerry OS 10 oferă aplicaţia Story Maker, care permite aplicarea unor efecte procesate în timp real, inserarea de generice şi completarea cu o coloană sonoră.


  Player-ul audio este un produs modest, acesta oferind doar sortarea după artist, album sau gen, liste de redare manuale sau automate, integrare DLNA şi controalele clasice ale redării. Un detaliu interesant este micul widget flotant care apare suprapus peste orice ecran al sistemului de operare, inclusiv în Lock Screen, atunci când ajustăm volumul în timp ce ascultăm muzică. Nu există nici un fel de opţiune de procesare, însă calitatea audio a telefonului este suficient de bună pentru a nu le duce dorul. Cu excepţia înaltelor, care sunt cam şterse şi uneori au rezonanţe metalice, Z10 oferă o redare de bună calitate care oferă medii puternice, un bass percutant şi un volum ridicat, avantaje la care se adaugă un suport bun pentru codecuri: MP3, AAC, WMA, OGG şi FLAC.
  Aplicaţia video este la fel de spartană, aceasta oferind doar o galerie comună pentru toate filmele, cu opţiunea departajării celor înregistrate cu telefonul, Pan and Scan simplu, reluarea redării şi DLNA. Redarea video este bună, platforma hardware având suficientă putere pentru decodarea materialelor MPEG-4/AVC la rezoluţie 1080p, iar suportul pentru codecuri este foarte larg, incluzând containerul MKV, formatele video H.264 şi VC-1 şi formatele audio MP3, AAC sau AC3. Din păcate, suportul DTS lipseşte, tot aşa cum lipseşte şi suportul pentru subtitrări.

  Modulul GPS este binecunoscutul gpsOne din generaţia a opta care este inclus în chipul MSM8960. Acesta oferă o localizare asistată „la rece” rapidă, de circa 5-7 secunde, şi o precizie bună. Din păcate, Europa de Est este încă o pată albă pe BlackBerry Maps şi, până la lansarea în România, când sperăm că lucrurile vor intra în normal, putem face doar o glumă cu noua Cortină de Fier.

  Concluzii

  Orice schimbare radicală de direcţie este o sarcină dificilă, iar primele încercări nu sunt întotdeauna pe deplin satisfăcătoare.  Terminalul BlackBerry Z10 este un astfel de exemplu, acesta dezamăgind prin autonomia redusă, prestaţia modestă a camerei, mici deficienţe ergonomice ale sistemului de operare şi o lipsă vădită de aplicaţii.
  Privind în ansamblu, BlackBerry OS 10 şi BlackBerry Z10 sunt însă două noutăţi care ne fac să privim cu încredere evoluţia companiei producătoare. Terminalul este un produs elegant, solid, frumos şi suficient de puternic, iar platforma software aduce un aer proaspăt pe o scenă dominată de Android şi iOS, fiind diferită nu doar de dragul de a fi diferită, ci pentru că poate face anumite lucruri mai bine în alt mod.
  (...) Cuvinte cheie: BlackBerry
  Subiecte asemănătoare:
  » Avanpremieră pentru BlackBerry Z10 - un smartphone diferit
  » BlackBerry porneşte pe un nou drum cu Z10, Q10 şi BlackBerry OS 10
  » Primele două terminale BlackBerry OS 10 vor fi prezentate pe 30 ianuarie, QWERTY va fi inclus
  » 8 dolari pentru un patent, un preţ piperat pentru BlackBerry
  » BlackBerry Curve 9320, încă un smartphone accesibil de la RIM

  Articol original - BlackBerry Z10: un nou început, de pe site-ul go4it.ro
 • HTC One este denumirea oficială a lui M7, va fi lansat în câteva zile (Telefoane mobile)

  Posted: Tue, 12 Feb 2013 16:28:02 +0200

  Modelul high end de la HTC, cunoscut până acum sub denumirea M7, a apărut într-o imagine oficială. Mai mult, se pare că denumirea sa pe piaţă va fi HTC One. Carcasa terminalului este identică cu cea pe care am văzut-o în imagini neoficiale la jumătatea lunii ianuarie. Ea aduce destul de mult cu versiunea albă a lui Blackberry Z10, noul smartphone dedicat mediului business. Trecând peste acest aspect, HTC One va fi primul smartphone de pe piaţă cu ecran full HD mai mic de 5”. Producătorul va folosi un panou de 4.7”, o dimensiune mult mai ergonomică decât a oricărui competitor direct.
  HTC One vine cu ecran full HD de 4.7”
  HTC One va rula Android 4.2 cu ajutorul unui procesor quad core la 1,7 GHz. În imaginea de mai sus se poate observa un ecran al noii interfeţe HTC Sense 5.0. Pe spate va fi amplasată o cameră foto cu senzor de 13 MP, iar bateria va avea o capacitate relativ modestă de 2.300 mAh. Lansarea oficială a lui HTC One ar trebui să fie la Londra pe data de 19 februarie, iar telefonul va intra întâi pe piaţa europeană la începutul lunii martie.
  Preţul estimat al lui HTC One este de 650 € şi poate fi considerat destul de bun pentru un model high end. Aşteptăm confirmările pentru toate cele de mai sus în săptămâna care urmează.
  (...) Cuvinte cheie: HTC, One, M7, smartphone, Sense 5.0
  Subiecte asemănătoare:
  » După HTC M7, şi M4 apare în câteva imagini neoficiale
  » Top 10 cele mai aşteptate telefoane din 2013
  » HTC M7 - noi imagini de prezentare
  » HTC M7 - cum arată un smartphone HTC de top creat pentru anul 2013
  » HTC promite tablete de 7” si 12” cu Windows RT

  Articol original - HTC One este denumirea oficială a lui M7, va fi lansat în câteva zile, de pe site-ul go4it.ro
 • Maşinile autonome vor deveni o realitate în 3-5 ani, spun cei de la Google (Auto)

  Posted: Tue, 12 Feb 2013 13:25:00 +0200

  Google lucrează de mai mult timp la un sistem care să înlocuiască şoferul într-un automobil. Acesta este foarte complex şi include senzori de prezenţă, camere video pentru trafic şi indicatoare, precum şi navigaţie prin GPS. Mai multe demonstraţii realizate în trei state de peste ocean au demonstrat faptul că sistemul este viabil. La ora actuală, maşinile autonome de la Google pot rula doar în California, Florida şi Nevada, în condiţiile în care un şofer se află întotdeauna la volan.
  Google foloeşte maşini hibride pentru teste
  Săptămâna trecută, Anthony Levandowski, product manager pentru maşinile autonome de la Google, a afirmat că tehnologia necesară va fi disponibilă în 3-5 ani. Din păcate, problema principală va fi legalitatea folosirii ei. Companiile de asigurări vor fi puse într-o situaţie aparte deoarece nu vor şti cine este vinovat în caz de accident. Proprietarul maşinii? Google? Sunt voci care susţin că ar putea trecere 15 şi chiar 20 ani până când maşinile autonome vor putea circula fără restricţii pe străzile americane.
  Sistemul actual include un radar amplasat deasupra maşinii
  Ne este greu să ne gândim la aplicaţii româneşti pentru o astfel de maşină autonomă. Bucureştiul este plin de situaţii neprevăzute şi cred că automobilul va avea nevoie de o infuzie puternică de încredere pentru a funcţiona în traficul capitalei. Alfel, ar rămâne blocată într-o intersecţie în care toate celelalte maşini îi vor tăia calea. Poate singurul avantaj al său va fi faptul că va rămânea impasibilă la claxoanele şoferilor nerăbdatori. Voi credeţi că o maşină autonomă de la Google ar supravieţui unui traseu Piaţa Unirii - Piaţa Victoriei la o oră de vârf?
  (...) Cuvinte cheie: Masina, Google, sistem autonom
  Subiecte asemănătoare:
  » Chromebook Pixel: poate o farsă bună, poate un viitor laptop Google
  » Comunicaţiile video fără extensii sau plugin-uri: Mozilla şi Google demonstrează puterea WebRTC
  » Nexus 7 cu ecran Full HD şi o versiune în alb pentru Nexus 4
  » Google Earth, actualizat cu 100.000 tururi virtuale pentru locaţii celebre
  » Cu sau fără Android, Google este liderul categoric al serviciilor Web mobile

  Articol original - Maşinile autonome vor deveni o realitate în 3-5 ani, spun cei de la Google, de pe site-ul go4it.ro
 • Nokia a lansat Asha 310, primul membru al familiei care oferă Dual SIM şi Wi-Fi (Telefoane mobile)

  Posted: Tue, 12 Feb 2013 11:47:00 +0200

  Nokia a anunţat astăzi lansarea unui nou membru al familiei de terminale featurephone Asha, modelul 310 fiind un telefon Dual SIM cu conectivitate wireless.
  Noul Asha 310 oferă un ecran tactil de 3” cu rezoluţie de 400 x 240 pixeli, o cameră foto cu senzor de 2 MP, o memorie internă de 20 MB care poate fi extinsă cu un card MicroSD, conectivitate GPRS şi EDGE, radio FM şi Bluetooth 3.0. O versiune îmbunătăţită a modelului Asha 309, care a fost lansat în toamna anului trecut, Asha 310 aduce în plus faţă de acesta conectivitatea Wi-Fi şi suportul Dual SIM, fiind de altfel şi primul membru al acestei numeroase familii care oferă această combinaţie de facilităţi.
  La fel ca celelalte modele Dual SIM din această familie, Asha 310 permite schimbarea SIM-urilor din mers iar sistemul de operare permite stocarea a cinci profiluri diferite pentru acestea. Din punct de vedere software, platforma S40 este completată de un client YouTube, Nokia Maps, integrare Facebook şi Twitter, browser-ul Xpress Browser cu procesare cloud şi 40 de jocuri produse de Electronic Arts
  Terminalul va fi disponibil undeva în cursul acestui trimestru la un preţ de 102 dolari (fără taxe).

  (...) Cuvinte cheie: Nokia
  Subiecte asemănătoare:
  » Nokia analizează piaţa tabletelor, dar nu promite încă produse noi
  » Nokia a lansat actualizarea Windows Phone 7.8 pentru primele terminale Lumia
  » Drive+ Beta - aplicaţia de navigaţie de la Nokia a fost lansată pentru Windows Phone 8
  » Nokia EOS, viitorul telefon Lumia va readuce tehnologia originală PureView
  » 4,4 milioane de terminale Lumia vândute în trimestrul patru, Nokia revine pe profit

  Articol original - Nokia a lansat Asha 310, primul membru al familiei care oferă Dual SIM şi Wi-Fi, de pe site-ul go4it.ro
 • LG Optimus L7 II a fost lansat (Telefoane mobile)

  Posted: Tue, 12 Feb 2013 11:05:00 +0200

  La numai o zi după ce planurile sale de actualizare a familiei de terminale Optimus L au ieşit la iveală, LG a oficializat aceste lansări, momentan doar terminalul Optimus L7 II primind atenţia deplină prin publicarea integrală a specificaţiilor.
  După cum ştiam deja, Optimus L 7 II va face saltul la un nucleu dual-core prin implementarea unei soluţii Qualcomm MSM8225 tactată la 1 GHz. Acesta va oferi o memorie RAM cu o capacitate de 768 MB, o cameră cu senzor de 8 MP şi un ecran IPS cu diagonala de 4,3” care va oferi o rezoluţie WVGA, LG implementând şi o baterie consistentă de 2460 mAh.
  LG a dezvăluit în plus capacitatea stocării, care are doar 4 GB dar poate fi extinsă cu un card MicroSD, şi prezenţa unei camere frontale VGA. Terminalul va avea dimensiuni de 121.5 x 66.6 x 9.7mm, versiunea Dual SIM, care va fi lansată prima pe piaţa rusească, urmând sa fie mai înalt cu jumătate de milimetru.
  Odată cu acest anunţ, LG a dezvăluit şi o parte din detaliile constructive, care nu reieşeau din imagini. Toate modelele Optimus L din generaţia a doua vor rula Android 4.1, vor rula o interfaţă uşor modificată iar butonul Home va încorpora şi un LED multicolor.
  Odată cu Optimus L7 II, LG a oficializat şi existenţa modelelor L5 II şi L3 II, însă mai multe detalii despre acestea, precum şi disponibilitatea, vor fi anunţate în cadrul MWC 2013.

  (...) Cuvinte cheie: LG, telefoane Android
  Subiecte asemănătoare:
  » LG va actualiza familia de telefoane Optimus L în cadrul MWC 2013
  » Versiunea internaţională a lui LG Optimus Pro ar putea fi prezentată la MWC 2013
  » După HTC M7, şi M4 apare în câteva imagini neoficiale
  » Galaxy Young şi Galaxy Fame, două terminale Samsung accesibile
  » Data de lansare pentru Samsung Galaxy S4, dezvăluită din greşeală de un magazin

  Articol original - LG Optimus L7 II a fost lansat, de pe site-ul go4it.ro
 • iOS 6.1.1, o actualizare pentru utilizatorii iPhone 4S (Telefoane mobile)

  Posted: Tue, 12 Feb 2013 09:38:13 +0200

  Apple a actualizat de curând sistemul de operare iOS la versiunea 6.1, iar o actualizare care purta numărul de versiune 6.1.1 era deja în lucru. În locul unei actualizări generale, compania a lansat însă în cursul serii de ieri o actualizare care poartă acest număr de versiune, dar care este destinată doar terminalelor iPhone 4S.
  Deşi cei mai mulţi dintre noi, inclusiv autorul acestor rânduri, am făcut fără probleme saltul la versiunea 6.1, unii utilizatori au întâmpinat probleme cu stabilitatea conexiunilor la reţea, acestea afectând transferul de date, apelurile telefonice şi mesajele text. Aceste probleme au fost suficient de răspândite pentru ca operatorii Vodafone UK şi 3 Austria să-şi sfătuiască utilizatorii să nu facă saltul la noua versiune.
  Actualizarea este disponibilă doar pentru terminalele iPhone 4S, fosta actualizare 6.1.1 urmând să apară cu un alt număr de versiune. Aceasta are o dimensiune de 23 MB, iar singura informaţie oferită de Apple vizează doar problema de mai sus.

  (...) Cuvinte cheie: Apple
  Subiecte asemănătoare:
  » Clone de iPhone 5S sau viitoarea versiune accesibilă a iPhone-ului?
  » Apple are în lucru un ceas cu ecran curbat
  » 25 de miliarde de piese audio cumpărate din iTunes Store
  » Top 10 cele mai aşteptate telefoane din 2013
  » iPad-ul transparent - ţi-ai cumpăra aşa ceva?

  Articol original - iOS 6.1.1, o actualizare pentru utilizatorii iPhone 4S, de pe site-ul go4it.ro
 • Clone de iPhone 5S sau viitoarea versiune accesibilă a iPhone-ului? (Telefoane mobile)

  Posted: Mon, 11 Feb 2013 17:01:00 +0200

  UPDATE: Imaginile de mai jos sunt ale unor clone de iPhone 5. Cei care au avut la dispoziţie o fotografie mai bună a componentelor din telefon au observat prezenţa unui slot pentru carduri microSD şi un conector microUSB.
  Cu toţii ştim că telefoanele mobile semnate Apple sunt construite în China. Imaginile spion din fabricile de asamblare nu ar fi o surpriză dacă n-am şti că Apple are o politică foarte strictă în legătură cu aceste scurgeri de informaţie. O serie de astfel de imagini cu iPhone 5S şi-au făcut apariţia pe Internet şi veridicitatea lor este foarte contestată. Ştim că telefonul va fi anunţat în această vară, însă nu avem prea multe informaţii despre el. Sunt voci care susţin că Apple ar putea lansa o versiune mai accesibilă a smartphone-ului, iar un iPhone 5S cu carcasă de plastic, aşa cum avem aici ar fi produsul aşteptat.
  iPhone 5S cu carcasă de plastic? Sau o clonă chinezească?
  Pe de altă parte, imaginile de mai jos ar putea fi realizate într-o fabrică unde se construiesc clone de iPhone 5. O indicaţie în acest sens ar fi bateria de 1.130 mAh vizibilă în carcasa unui telefon. Mă îndoiesc că Apple ar face un rabat la acest capitol, chiar şi pentru un model mai accesibil. Zvonul vorbeşte despre o carcasă cu o grosime de 8,2 mm, disponibilă în şase culori. Din nou, iPhone-ul nu este un produs pe care appel să-l ofere în versiuni multicolole. Mai repede vorbim aici despre un iPod touch care seamănă foarte mult cu un iPhone 5.
  Baterie atât de mică pentru un iPhone din 2013?
  Pe o piaţă în care intră în forţă ecrane mari cu rezoluţie full HD, Apple are nevoie de un suflu nou. În ciuda unui OS foarte bun şi a unui ecosistem bogat în aplicaţii şi conţinut, reţeta iPhone-ului începe să-şi piardă din popularitate.
  (...) Cuvinte cheie: iPhone 5S, zvon, Apple, clona
  Subiecte asemănătoare:
  » iOS 6.1.1, o actualizare pentru utilizatorii iPhone 4S
  » Apple are în lucru un ceas cu ecran curbat
  » 25 de miliarde de piese audio cumpărate din iTunes Store
  » Top 10 cele mai aşteptate telefoane din 2013
  » iPad-ul transparent - ţi-ai cumpăra aşa ceva?

  Articol original - Clone de iPhone 5S sau viitoarea versiune accesibilă a iPhone-ului?, de pe site-ul go4it.ro
 • Documentarul "The Pirate Bay – Away from keyboard" este disponibil pentru descărcare (Internet)

  Posted: Mon, 11 Feb 2013 16:40:00 +0200

  The Pirate Bay – Away from keyboard, mediatizatul documentar despre viaţa şi procesul penal ale celor trei fondatori ai celebrului site de torrente The Pirate Bay, a avut premiera vineri seară la Berlin în cadrul Berlin International Film Festival, acesta devenind disponibil ulterior şi online.
  Început acum mai bine de patru ani şi finanţat parţial de un proiect Kickstarter, The Pirate Bay – Away from keyboard este oferit gratuit online, fiind acoperit de o licenţă Creative Commons.  Având o lungime de oră şi 22 de minute, documentarul  înfăţişează diverse aspecte ale creaţiei, întreţinerii şi luptei pentru menţinerea în viaţă a unuia dintre cele mai deranjante site-uri de care industria media s-a lovit până acum.
  Evident, procesul în care Peter Sunde, Fredrik Neij şi Gottfrid Svartholm au fost implicaţi este subiectul principal, documentarul acoperind evoluţia poveştii până în momentul pronunţării sentinţelor.
  În cel mai curat spirit The Pirate Bay, documentarul este disponibil gratuit pe diverse trackere şi pe YouTube. Cei care doresc să-l cumpere, pentru a putea acoperi o parte din cheltuieli prin donaţii, o pot face pe site-ul oficial, acesta promiţând şi lansarea în format DVD.
  (...) Cuvinte cheie: documentare
  Articol original - Documentarul "The Pirate Bay – Away from keyboard" este disponibil pentru descărcare, de pe site-ul go4it.ro
 • Curiosity a început forarea solului planetei Marte (Curiozitati)

  Posted: Mon, 11 Feb 2013 14:57:22 +0200

  La jumătate de an după a atins suprafaţa planetei Marte, vehiculul de cercetare Curiosity a devenit primul echipament construit de om care a forat  în solul acestei planete, scopul fiind analizarea structurii chimice şi descoperirea unor eventuale urme care să susţină teoria conform căreia solul acestei planete a fost odată umed.
  Analiza geologică a planetei Marte a început acum 37 de ani, când sondele Viking au descoperit primele văi, şanţuri şi urme de eroziune care au prezentat similitudini cu cele formate de cursurile de apă şi de căderea ploilor. Ulterior, vehiculele Spirit şi Opportunity au analizat mostre de praf şi pietriş, susţinând astfel teoria conform căreia pe suprafaţa planetei a curs odinioară apă.
  Pasul următor a fost făcut de Curiosity, care a avut sarcina de a fora pentru prima dată în solul planetei. Modestul „puţ”, care are un diametru de 1,6 centimetri şi o adâncime de 6,4 centimetri, este rezultatul unei serii lungi de 1200 de teste făcute pe Pământ. Acestea au permis calibrarea procesului de forare prin testarea capetelor de foraj cu 20 de sortimente diferite de roci cu care Curiosity are şanse să se întâlnească pe Marte.
  Eşantioanele de rocă extrase vor fi sortate de modulul Collection and Handling for In-Situ Martian Rock Analysis (CHIMRA), parte componentă a vehiculului Curiosity, acestea urmând apoi să fie procesate de instrumentele Chemistry and Mineralogy (CheMin) şi  Sample Analysis at Mars (SAM), care vor oferi informaţii suplimentare despre trecutul geologic al planetei Marte.

  (...) Cuvinte cheie: NASA
  Subiecte asemănătoare:
  » Staţia Spaţială Gonflabilă - soluţie de buget pentru NASA
  » O nouă şansă pentru explorarea spaţiului: zboruri comerciale pe Lună
  » Black Marble - City Lights 2012, cea mai bună fotografie nocturnă a Terrei
  » NASA va lansa un nou vehicul marţian în 2020, netezind calea zborului uman
  » Curiosity a aterizat pe Marte şi a transmis prima imagine

  Articol original - Curiosity a început forarea solului planetei Marte, de pe site-ul go4it.ro
 • Imagine cu viitorul aparat Sony NEX-3N - ce ne pregăteşte seria mirrorless (Camere foto)

  Posted: Mon, 11 Feb 2013 13:22:09 +0200

  Aparatele foto mirrorless sunt destul de compacte, însă obiectivul poate fi uneori foarte mare în comparaţie cu body-ul. Una dintre soluţiile alese de producători precum Panasonic a fost introducerea unor obiective compacte, cu zoom electronic. Ele seamănă destul de mult cu cele ale unor aparate foto compacte şi au avantaje şi dezavantaje. O imagine cu viitorul aparat Sony NEX-3N ne indică faptul că producătorul japonez va oferi în curând o soluţie similară.
  O imagine cu viitorul aparat foto mirrorless Sony NEX-3N
  Aparatele din gama NEX-3 se adresează începătorilor şi este uşor de înţeles de ce această funcţie se potriveşte aici. Cei mai mulţi sunt deja obişnuiţi să folosească inelul pentru zoom din jurul declanşatorului. Utilizatorii cu pretenţii vor prefera inelul de zoom mecanic şi s-ar putea să nu fie chiar atât deranjaţi de dimensiunile aparatului. Un obiectiv cu zoom intern, electronic este util la filmare şi poate avea un sistem eficient de stabilizare optică.
  Pe de altă parte, un astfel de obiectiv este lent. Dacă vrei să ajungi dintr-un capăt într-altul al plajei focale trebuie să aştepţi 2-3 secunde. La un obiectiv mecanic, îţi ia mai puţin de o jumătate de secundă şi poţi fi foarte precis la încadrarea subiectului. Revenind la Sony NEX-3N, acesta se pare că va avea acelaşi senzor ca NEX-F3. Putem presupune că deasupra obiectivului se află un blitz integrat, iar ecranul este rabatabil. Zona de grip nu pare să fie foarte generoasă, însă tind să cred că unghiul din care a fost fotografiat aparatul nu este optim.
  Pentru NEX-3N, Sony a pregătit un obiectiv 16-50 mm, cu care ne-am întâlnit deja la NEX-6, şi un obiectiv 18-200 mm, ambele de tip PZ. Acest indicativ ne spune că avem de-a face cu power zoom, adică mecanism electronic de control al distanţei focale. Zvonurile spune că Sony NEX-3N şi alţi noi membri ai familiei NEX vor fi anunţaţi oficial în luna aprilie.
  (...) Cuvinte cheie: Sony, NEX-3N, mirrorless
  Subiecte asemănătoare:
  » Top 10 cele mai aşteptate telefoane din 2013
  » Sony Vaio S 15, un laptop business subţire şi puternic
  » Consola Sony PlayStation 4 ar putea fi lansată mai devreme decât ne aşteptam
  » Sony Xperia T, un Android discret şi elegant
  » Samsung a dominat piaţa de smarphone-uri în 2012, Sony şi Huawei sunt două suprize

  Articol original - Imagine cu viitorul aparat Sony NEX-3N - ce ne pregăteşte seria mirrorless, de pe site-ul go4it.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu