vineri, 29 martie 2013

Codul bunelor maniere pe Facebook

Codul bunelor maniere pe Facebook

Codul bunelor maniere pe Facebook

1. Inainte de a “tagui” (eticheta) o persoana intr-o fotografie, cere-i acordul. Fiindca este total gresit sa crezi ca internetul, chiar daca vorbim despre un cont personal, este un spatiu privat. Nu este nimic mai neplacut pentru o persoana sa fie prezentata, in sptaiul public celorlalti, intr-o maniera pe care nu o doreste. Fiti constienti ca orice cont pe care il avem intr-o retea de socializare online, este in primul rand un spatiu public de expunere.
2. Respecta modul cum o persoana isi gestioneaza contul de Facebook si nu posta mesaje si fotografii pe wall-ul sau, inainte de a cere acordul. Desigur, poate exista si o conventie verbala sau nonverbala care sa permita aceasta actiune, de regula, in cazul persoanelor foarte apropiate – familie, iubit, prieteni buni. Un om pe care nu il stii prea bine insa, s-ar putea simti ofensat de faptul ca ii invadezi spatiul virtual. Trebuie sa inveti sa fii atent/a in privinta acestor detalii.
3. Nu posta fotografii cu tine, in ipostaze indecente. Sub impactul unei culturi in care imaginea este sexualizata, a devenit o obisnuita penmtru multe persoane de a-si posta fotografii care le prezinta in ipostazecare nu prea le fac cinste. In loc sa atragem atentia, riscam de fapt sa cream o impresie neplacuta celor din jur, in legatura cu persoana noastra.
4. Nu cere prietenia pe Facebook persoanelor pe care nu le cunosti. Unii oameni au ideea gresita ca numarul prietenilor de pe Facebook este un indice al popularitatii si in viata reala. Acest lucru ar putea fi adevarat doar daca pe acei oameni pe care ii ai prieteni pe Facebook, ii cunosti si in viata reala, iar ei nu sunt niste straini pe care ii descoperi in seri plicticoase, cand mai survolezi Facebook-ul.
Daca insa vrei sa adaugi pe cineva cu un motiv bine intemeiat, atunci, eticheta Facebook iti cere sa intri in legatura cu acea persoana prin intermediul unui prieten comun, care iti poate face o introducere. Sau, prin intermediul unui mesaj privat, prezinta-te mai intai acelei persoane.
5. Mesajul privat este mai potrivit pentru informatii personale. Chiar daca in ceea ce te priveste, esti poate o fire mai exhibitionista si nu te simti prost dezvaluind celorlalti chiar si cele mai adanci secrete, e posibil ca foarte multi dintre cei cu care interactionezi pe Facebook, sa nu aiba aceleasi inclinatii.
Prietenii tai sau persoanele apropiate s-ar putea sa nu fie prea incantate atunci cand dezvalui anumite momente care ar vrea sa ramana doar intre voi. Decat sa ai anumite conversatii intime pe wall-ul tau de Facebook, foloseste mai bine mesajul privat pentru ele.
6. Nu te plange pe Facebook in legatura cu activitatea ta la serviciu. Chiar daca internetul este o revolutie fara precedent in termenii comunicarii, aceasta fiind acum foarte facila, exista insa si un major revers al medaliei - faptul ca multe aspecte din viata noastra privata, ca ne dam sau nu seama, devin publice. Este recomandat sa nu faceti publice opinii, pe care altfel, nu ati vrea ca anumite persoane, cum ar fi sefii sau prietenii dumneavostra sa le stie.
7. Ai mare grija ce spui pe Facebook. Desi iti poate parea inofensiv faptul de a spune absolut orice gandesti pe Facebook, ei bine trebuie sa fii mereu constient/a de faptul ca e foarte posibil ca printre prietenii tai virtuali sa se afle oameni care provin din diverse medii sociale, au diverse credinte si personalitati, care se pot simti ofensati de afirmatiile tale. De aceea, este bine sa ai grija in privinta a ceea ce spui, pentru a nu jigni, chiar si fara sa vrei.
8. Anunta stirile personale prin telefon, nu pe Facebook. Aceasta este pana la urma o regula de bun – simt. Daca vrei sa iti informezi prietenii, familia, in legatura cu un eveniment personal important, suna-i, nu face anunturi pe Facebook, caci acesta este pana la urma un spatiu public. Un alt motiv pentru care nu ar trebui sa postezi astfel de mesaje este curtuazia. Este acelasi motiv pentru care nu ar trebui sa folosesti SMS-ul, sau chiar telefonul pentru a te desparti de cineva. Este nepoliticos si nesincer sa transmiti mesaje importante fara sa poti sa comunici prin intermediul tonului vocii si limbajului trupului.
9. Raspunde comentariilor, mai ales daca acestea sunt intrebari
Postezi un status sau o fotografie. Prietenii tai iti dau like si comenteaza. Trebuie sa participi la conversatia pe care chiar tu ai lansat-o, mai ales daca primesti comentarii sub forma de intrebare. Nu e neaparat o “regula batuta in cuie”, dar daca ii vei ignora mereu, exista sanse sa nu iti mai dea la randul lor atentie sau mai rau, sa se simta neplacut, de parca ar fi vorbit realmente… “la pereti”.

Autor: garbo.ro
Sursa: www.garbo.ro  Luni, 25 Martie 2013

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu