luni, 25 martie 2013

Top 5 cel mai frecvent contrafacute produse: ce riscuri aduc si cum sa le testezi autenticitatea
Top 5 cel mai frecvent contrafacute produse: ce riscuri aduc si cum sa le testezi autenticitatea Urmare a presiunii concurentiale din ce in ce mai ridicate care caracterizeaza mediul economic actual, produsele contrafacute se inmultesc si, odata cu inmultirea lor, cresc exponential si riscurile la care suntem expusi prin prezenta lor pe piata. De aceea, a sti cum sa te protejezi de falsuri a devenit, in ziua de astazi, o cerinta importanta pentru mentinerea sanatatii.
Ce produse sunt "preferate" de falsificatori?
1) Vinul, in special cel rosu. Falsificarea lui se face, de obicei, folosind apa, zahar, alcool, coloranti si aromatizanti sintetici in locul strugurilor (care pot fi inlocuiti partial sau chiar in totalitate). Asadar, colorantii reprezinta un ingredient omniprezent in vinurile rosii contrafacute.
Un mod simplu si eficient de a testa autenticitatea vinului rosu este sa torni putin vin pe o bucata de lana alba. Indicii clare ca vinul este colorat artificial:
- rosul de pe materialul ud are nuante de violet, galben sau maro;
- dupa spalarea cu apa, pata persista, fiind inca viu colorata.
(Daca pata este rosie fara alte nuante si daca se decoloreaza evident prin spalarea cu apa, probabilitatea ca vinul sa fie contrafacut exista, dar este foarte mica.)

Ce risti daca bei vin falsificat: consumul sau poate cauza, in functie de frecventa, dureri de cap, dureri abdominale si chiar intoxicatii grave ale ficatului si rinichilor.

2) Mierea. Exista mai multe metode simple de testare a autenticitatii sale. Niciuna dintre ele nu ii certifica autenticitatea cu probabilitate de 100%, insa “rezultatul pozitiv” arata in mod sigur ca mierea este contrafacuta. Test 1: Introdu cateva bete de chibrit cu gamalia in miere. Lasa betele 2-3 minute, apoi incearca sa le aprinzi. “Rezultat pozitiv”: betele nu se aprind - cu siguranta mierea nu este buna. Test 2: Pune putina miere intr-o lingurita. Cu varful unui creion chimic amesteca circa un minut in miere. “Rezultat pozitiv”: mierea isi schimba culoarea. Si in acest caz, nu exista nicio sansa ca mierea sa fie 100% naturala.
De ce sa te feresti de mierea falsificata? Aceasta nu aduce beneficiile asteptate pentru sanatatea ta, iti poate cauza alergii si poate contribui la declansarea diabetului.

3) Vasele de bucatarie cu invelis ceramic. Daca stratul ceramic are mici pete ori linii de alta culoare/nuanta, chiar si difuze, produsul este contrafacut (“stratul ceramic” fiind, de fapt, vopsea).
Un alt indiciu destul de bun este pretul: vasele contrafacute au de obicei preturi cu mult mai mici fata de cele care beneficiaza, intr-adevar, de tehnologia stratului ceramic.

Riscuri asociate utilizarii vaselor “ceramice” contrafacute: in functie de substantele folosite si de temperaturile la care sunt expuse acestea, efectele nocive pot merge de la “simple” alergii pana la intoxicatii cu potential letal. De asemenea, riscul declansarii bolilor canceroase creste.

4) Parfumul. Inainte de toate, codul produsului inscriptionat pe sticla trebuie sa fie acelasi cu cel de pe cutie. Urmeaza testul persistentei mirosului: pulverizat pe o bucata de hartie, mirosul trebuie sa se mentina minimum 24 de ore. Un test suplimentar il reprezinta cel al pulverizarii pe un geam (vertical): daca parfumul se prelinge, sansele ca acesta sa fie original/de calitate sunt mici.
Care sunt posibilele efecte nedorite ale unui parfum contrafacut? Dincolo de faptul ca mirosul nu persista, parfumurile contrafacute provoaca in general reactii alergice. Mai mult, ele pot cauza dezechilibre hormonale severe si contribui la aparitia cancerului de piele.

5) Muschiul file. Indicii care arata ca acesta este “contrafacut” (nu contine doar carne si condimente):
- muschiul taiat este lucios in sectiune: in acest caz a fost, cel mai probabil, injectat cu apa;
- bucata de muschi este nefiresc de mica pentru gramajul sau - un alt rezultat al injectarii cu apa a produsului.

De ce este preferabil sa eviti muschiul “falsificat”? Un astfel de produs are valoare nutritiva scazuta si, mai mult, pentru a retine mai bine apa sunt utilizati aditivi (de multe ori agenti gelifianti, E-uri din categoria celor periculoase).

Autor: Liviu Deculescu
Sursa: www.dormeo.ro  Luni, 4 Martie 2013

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu