miercuri, 24 aprilie 2013

Sony Xperia E - alegerea de buget pentru fanii Sony Xperia, dar oare merită?

- 21 apr 2013

După modelul de top Xperia Z, Sony încearcă să facă o ofertă şi pentru cei cu bugete modeste, aflaţi în căutarea unui smartphone ieftin şi bun.

Descriere

Sony Xperia E se prezintă cu un design simplu şi funcţional, cu formă ce permite strecurarea uşoară în buzunare strimte şi finisaj cauciucat rezistent la zgârieturi şi urme de murdărie. Latura estetică nu este neglijată, carcasa lui Xperia E fiind conturată cu o ramă cromată şi ornamente metalice pentru butonul Lock şi camera foto.
În corpul ce cântăreşte doar 116 grame este instalat un ecran de 3.5 inch, împreună cu 3 butoane capacitive iluminate la atingere. Alături de butonul Lock cu formă proeminentă, pe laturile carcasei mai găsim o clapetă pentru volum, buton dedicat pentru poze şi o ieşire pentru căşti.
Fiind vorba de un smartphone din gama entry-level, nu putem avea prea mari pretenţii asupra dotărilor tehnice, însă aş sperat ca măcar în anul 2013 să vorbim la timpul trecut despre configuraţii cu ecran de 3.5 inch şi rezoluţie HVGA. Sony dotează ecranul TFT cu densitate 165 ppi, capabil să redea o paletă de 256k culori, cu interfaţă multi-touch capacitivă şi îl protejează folosind un scut din sticlă minerală rezistent la urme de zgârieturi.
Xperia E se mulţimeşte cu un chipset Snapdragon MSM7227A, compus din CPU single-core la 1 GHz (Cortex-A5) şi GPU Adreno 200. Spaţiul de stocare intern măsoară 4 GB, din care numai 2 GB sunt disponibili pentru utilizator. Pentru colecţia de fişiere media putem apela însă cu încredere la slot-ul pentru card microSD, ce suportă capacităţi de până la 32 GB. Din păcate memoria RAM nu lasă foarte mult loc pentru aplicaţii deschise sau jocuri Android mai pretenţioase, fiind limitată la 512 MB.
Accesul la internet este permis prin conectarea la reţele WiFi b/g/n, sau sesiuni de internet mobil prin conexiune 3G HSDPA (max 7.2 Mbps).
Mai este oferit un receptor A-GPS pentru navigare, modul radio FM stereo cu decodor RDS şi suport Bluetooth pentru accesorii şi transferuri de fişiere.
Din păcate amatorii de multimedia vor trebui să se mulţumească doar cu o cameră foto de 3.15 MP, prevăzută cu focalizare fixă şi suport pentru filmare la rezoluţie VGA.
Alimentarea este asigurată cu un acumulator Li-ion detaşabil de 1530 mAh, ce nu ar trebui să pună probleme de autonomie pentru configuraţia acestui telefon.
Sistemul de operare livrat este Android 4.1.1 Jelly bean, personalizat de Sony cu interfaţa Timescape UI.

Experienţa în utilizare

Sony Xperia E se doreşte a fi un smartphone numai bun pentru folosire zilnică, mic, uşor, cu finisaje rezistente şi un aspect prezentabil. În practică, compromisurile făcute pentru obţinerea unui preţ final cât mai mic au un impact puternic asupra experienţei oferite în utilizare, ce poate fi descrisă drept acceptabilă în cele mai multe situaţii, sau chiar frustrantă în momentele când limitările configuraţiei încep să devină aparente.

Ecranul

Realizat folosind o matrice TFT cu rezoluţie 320 x 480 pixeli, ecranul de 3.5 inch reuşeşte totuşi să faţă cu bine sesiunilor ocazionale de web browsing, lizibilitatea textului redat fiind în general suficientă. Folosirea în spaţii deschise este însă problematică, vizibilitatea având mult de suferit de pe urma tratamentului anti-reflexie ineficient şi luminozitatea insuficientă chiar şi la valori maxime.
Interfaţa touch capacitivă are sensibilitate bună şi este suficient de precisă, dar poate fi pusă în dificultate de prezenţa urmelor de transpiraţie. Mai exact, dacă ţinem telefonul cu ecranul lipit de faţă în timpul apelurilor, urmele de transpiraţie pot ajunge să blocheze temporar funcţionarea interfeţei touch, timp în care telefonul preia comenzi aleatorii şi nu mai poate fi folosit. Pentru remedierea problemei este nevoie să ştergem suprafaţa ecranului de o suprafaţă uscată, preferabil din bumbac.

Sunet şi funcţia de vibraţii

Xperia E vine echipat cu o cască puternică, ce permite preluarea apelurilor chiar şi medii zgomotoase. Acelaşi lucru poate fi spus şi despre difuzorul extern, suficient de puternic pentru a face auzit tonul de apel în mijloacele de transport în comun sau intersecţiile aglomerate.
Din păcate microfonul încorporat nu pare să se ridice la acelaşi nivel de performanţă, fiind nevoie să vorbim destul de tare pentru a ne face auziţi în spaţii deschise, cu mult zgomot ambiant.
În timp ce difuzorul extern impresionează prin putere şi claritatea sunetului, funcţia de vibraţii este aproape inutilă, fiind prea slabă pentru a-şi face simţită prezenţa prin pereţii unei genţi sau buzunarele de la îmbrăcăminte.

Performanţe

Chiar dacă se mişcă destul de bine cu un set restrâns de widget-uri şi fără prea multe aplicaţii instalate, Xperia E nu este genul de smartphone care să răspundă instant la comenzile aplicate.
Listele de meniuri se derulează destul de fluent, dar accesarea diverselor funcţii şi deschiderea aplicaţiilor aduce întârzieri de minimum 1-2 secunde. Paginile deschise în web browser se încarcă destul de repede, iar derularea în conţinut cu mult text şi imagini nu pune probleme de performanţă, dată fiind rezoluţia ecranului.
Rezultate în teste sintetice:
  • Quadrant - Total 2193, CPU 2795, Mem 1782, I/O 4277, 2D 551, 3D 1561
  • AnTuTu - Total 5279, RAM 537, CPU integer 607, CPU float-point 524, 2D 463, 3D 2494, SD card 21 MB/s read - 12.4 MB/s write
  • Vellamo 2.0.2 (HTML5) - 985
Limitările procesorului single-core la 1 GHz devin aparente când trecem la instalarea de aplicaţii din magazinul Google Play, unde fiecare operaţiune impune timpi de aşteptare şi penalizează vizibil viteza de reacţie a telefonului.

Camera foto

Înzestrat cu o cameră foto de 3.15 MP, fără blitz LED şi obiectiv cu focalizare fiixă, Xperia E obţine poze la un nivel de calitate acceptabil doar în prezenţa luminii solare directe şi cu subiectul fotografiat aflat la o distanţă de peste 1 metru. Chiar şi aşa, pozele nu redau foarte bine detaliile fine şi supraexpun regiunile bine iluminate.
Pozele obţinute în spaţii închise, iluminate artificial, pierd mult din detalii şi sunt greu de stabilizat din pricina timpului de expunere mare.
Limitată la rezoluţie VGA funcţia de filmare dă totuşi rezultate destul de bune şi are avantajul unei dimensiuni reduse a fişierelor rezultate, salvate folosind compresie H.264.
Sony Xperia E - video sample

Autonomie

Mic, uşor, şi cu un acumulator de capacitate nu foarte mare, Sony Xperia E dă rezultate mulţumitoare la capitolul autonomie.
În condiţii de folosire nu foarte intensivă, cu aproximativ 20 minute apeluri telefonice pe zi şi acces permanent la internet prin conexiune WiFi, acumulatorul lui Xperia E va fi epuizat după aproape 3 zile de utilizare.
Utilizatorii lui Xperia E pot spera să obţină 2 zile de utilizare fără a împinge la limită autonomia acumulatorului, sau măcar o zi de folosinţă dacă includem sesiuni de jocuri şi muzică redată cu playerul din dotare.

Concluzie

Sony Xperia E poate fi o alegere bună pentru cei care au nevoie de un smartphone cu preţ accesibil, care să dispună de o versiune recentă de Android şi set de aplicaţii cât mai generos.
Dacă viteza procesorului şi rezoluţia ecranului de 3.5 inch vor descuraja cu siguranţă utilizatorii mai avansaţi, cei începători ar putea să aprecieze aspectul lui Xperia E, adăpostit într-o carcasă compactă şi uşoară, cu finisaje rezistente la uzura ce apare în folosirea de zi cu zi.
Sony Xperia E poate fi achiziţionat şi din magazinele din ţara noastră, la un preţ de aproximativ 700 Lei.
Părţi pozitive plus
  • + Preţ accesibil
  • + Android Jelly Bean
  • + Aspect plăcut şi finisaje de bună calitate
  • + Cască si difuzor puternice
  • + Autonomie rezonabilă
Părţi negative minus
  • Procesor cu performanţe modeste
  • Puţină memorie RAM
  • Ecran de rezoluţie mică, greu de folosit în lumină puternică şi cu probleme la interfaţa touch
  • Camera foto cu focalizare fixă şi senzor de 3 MP
  • Funcţia de vibraţii este prea slabă
  • sursa; go4it.ro 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu