luni, 25 noiembrie 2013

Ceara de albine, utilizari practice in casa ta
Ceara de albine, utilizari practice in casa ta Ceara de albine este un minunat produs non-toxic pe care il poti pastra in casa, pentru diverse proiecte. Nimeni nu iubeste insectele care inteapa, dar, cand vine vorba despre albine, produsele naturale pe care ni le ofera depasesc cu mult prin valoare fobiile legate de intepaturi.
Ceara este un material ce face parte din procesul de realizare a mierii, dar are o multitudine de alte aplicatii in domenii precum cel cosmetic, cel alimentar si in industria farmaceutica. De exemplu, este folosita la producerea unor creme de calitate, poate proteja si matura branzeturile sau poate fi folosita la invelisul protector al unor medicamente.
Exista cateva aplicatii ale acestui produs versatil pe care le poti incerca in confortul propriei case. Mai mult, ceara poate fi achizitionata din diverse magazine de profil sub forma unor blocuri. Pretul unui kilogram de ceara de albine poate varia, in functie de calitate si de gradul de filtrare, intre 20 si 50 de lei.
Ceara de albine, utilizari practice in casa ta
Fara a adauga altceva la ea, ceara de albine simpla poate fi folosita astfel:
1. La tamplarie: picura putina ceara topita pe cuiele si suruburile ruginite, pentru a le putea indeparta mai usor; cand vrei sa bagi un surub in lemn nou, incearca sa scufunzi suruburile in ceara lichida, pentru a reduce riscul de crapare a bucatii respective de lemn.

2. Cumpara sau fa-ti propriile lumanari din ceara de albine – avantajul de a arde lumanari din ceara, si nu din parafina obisnuita, consta in faptul ca aceasta este mai curata, are o durata de ardere mai lunga si o flacara mai puternica. In ritualurile religioase practicate in biserici se folosesc in special lumanarile din ceara de albine, deoarece acestea scot mai putin fum si nu picura. Pentru persoanele sensibile la fum si arome puternice, lumanarile din ceara de albine reprezinta o alternativa viabila.
3. Sertarele sau ferestrele din lemn se deschid greu? Incearca sa freci o bucata dintr-o lumanare din ceara de albine de-a lungul marginilor lemnului si nu vei mai avea aceasta problema!
4. Freaca ata de cusut cu o bucata de ceara de albine de cateva ori – va aluneca prin material mult mai usor si va preveni incalcirea firelor mai lungi.
Iata o reteta veche pentru a face un amestec de ceara de albine, ca alternativa mai putin costisitoare la produsele comerciale bazate pe acest material: topeste incet o parte ceara de albine, in bucati taiate marunt, deasupra unei plite incinse sau a unei oale cu apa ce fierbe. Dupa ce ceara este topita, ia-o de deasupra caldurii si adauga o parte egala de terebentina cu jumatate de parte de ulei de in fiert. Amesteca bine si lasa sa se raceasca, ajungand la o consistenta cremoasa. (Atentie! Nu adauga terebentina si nici nu amesteca deasupra unei flacari deschise, deoarece este un produs inflamabil si risti sa starnesti un incendiu!). De asemenea, iti poti face propriul produs de finisare a lemnului care sa nu fie toxic, prin eliminarea terebentinei si amestecarea unor parti egale de ceara topita si ulei mineral farmaceutic de calitate. Astfel, dupa ce se raceste, poti utiliza amestecul in aceste moduri:
5. Intretine si protejeaza de apa bocancii, harnasamentele, gentile sau alte produse din piele, prin frecarea cerii cu ajutorul unei bucati de panza curata. Ulterior, trebuie sa lasi ceara sa se usuce, dupa care poti lustrui obiectele, pentru a le da luciu.
6. Poate acoperi sculele, lopetile si piesele din fier forjat, pentru a preveni formarea ruginei. Acest fapt include tratarea manerelor din lemn, pentru a le pastra si proteja de degradare.
7. Se poate utiliza la realizarea unor produse din lemn, la finisarea lor – astfel, poti aplica o pasta cu ajutorul unei bucati de vata, pentru a intra in lemn, iar apoi sa lustruiesti.

Autor: Cura de miere
Sursa: www.curademiere.ro  Sambata, 23 Noiembrie 2013

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu