vineri, 22 noiembrie 2013

Cum imbunatatesti reteaua WiFi de acasa in cativa pasi simpli - Smart Nation

22.11.2013 |
0 Comentarii
Scris de Dan Dragomir

Am tot scris in ultima perioada despre echipamente de retea si beneficiile lor, dar nu am pus pana acum cap la cap toate ideile intr-un singur articol. Asa ca astazi vom povesti despre reteaua wireless de acasa si modalitatile in care ea poate fi utilizata cat mai aproape de intregul sau potential. In primul rand o sa povestim despre echipamentele care ne ajuta cu acoperirea, apoi o sa discutam despre diverse gadgeturi si utilizarea lor in retea, iar la final vom trece in revista cateva metode de securizare, pentru ca nu poti sa stii niciodata cine se conecteaza la retea si apoi iti umbla prin computere, prin arhive si asa mai departe.
 
 
Daca tocmai ai schimbat routerul – de exemplu daca ai trecut la noua retea UPC Fiber Power 200 si ai primit noul echipament – nu te grabi sa scapi de cel vechi, poate il poti reutiliza. Un router nou, chiar daca este puternic si fiabil, s-ar putea sa nu acopere intreaga casa si s-ar putea sa ai nevoie de ajutorul celui vechi. Unele dintre echipamentele existente pot fi utilizate automat ca extender de WiFi, iar daca nu sunt compatibile cu aceasta tehnologie, unele modele pot fi “ajutate” sa devina extender.
 
Routerele WiFi 802.11g ofereau viteze de pana la 54Mbps si au fost bune timp de 10 ani, dar odata ce Youtube a devenit noul „post TV” si toti membrii familiei au trecut la smartphone, tablete si laptopuri, largimea de banda nu a mai fost suficienta. Modelele noi, WiFi 802.11n au crescut viteza (largimea de banda), unele ating 150Mbps. Dar cu noul UPC Fiber Power este nevoie de routere noi. Din ce am experimentat eu, chiar nu conteaza daca folositi 2.4GHz sau 5GHz, nu exista diferente semnificative. Vechiul router nu va putea sa ofere viteze crescute, dar in schimb va putea extinde reteaua existenta chiar si in ultima camera, pe balcon sau in curte, veti avea internet si la garaj. Desigur, exista si echipamente dedicate, dar intai puteti incerca sa folositi routerul existent. Cautati modelul si vedeti daca are inclusa functia de extender. Daca nu o are deja, mai exista o sansa. O serie de entuziasti au dezvoltat un firmware special pentru routere (cautati DD-WRT), care permite transformarea unui router normal in extender, chiar daca nu are functia asta din fabricatie. Exista pe site-ul lor o lista de echipamente compatibile, daca va regasiti acolo routerul se instaleaza destul de usor si il puteti folosi.
 
Daca nu ati reusit cu routerul normal, nu e nimic. Va puteti uita in magazine si sunt mai multe tipuri de extendere sau repeatere pe care le puteti utiliza. Nu sunt scumpe si ofera setari usoare si fara batai de cap. Repeaterul este mai interesant, pentru ca el reproduce setarile retelei deja existente si nu trebuie sa setati iar reteaua pentru fiecare echipament. Smartphone-ul se conecteaza rapid la orice retea noua, dar pentru echipamentele mai vechi s-ar putea sa nu mearga la fel de usor.
 
Am avut ocazia sa testez un TP-Link WiFi Powerline Extender, care permite extinderea acoperirii retelei WiFi, atat prin aer, cat si prin reteaua electrica, cu ajutorul unui al doilea echipament localizat in zona unde nu ajunge acoperirea WiFi. Mi s-a parut usor de instalat si utilizat spre deosebire de echipamentele de retea de acum cativa ani. Chiar sunt doar cateva setari si stie sa copieze datele retelei existente si sa le repete. Il bagi in priza, apesi butonul de clonare si butonul WPS de pe router si – pac – in 10 secunde ai retea noua. Singur, extinde putin acoperirea retelei existente. Acompaniat de un al doilea device poate duce internetul la mare distanta. Echipamentul testat de mine suporta rate de transfer pe WiFi de 300Mbps, iar prin cablurile electrice viteza atinsa a fost de 200Mbps. Poate duce internet prin reteaua electrica din casa la circa 300 de metri.
 
@ Securitate pentru retea
 
Depindem tot mai mult de internet, atat pentru munca, cat si pentru distractie, de-asta avem nevoie de o conexiune sigura si stabila. Iar din cauza numeroaselor device-uri noi – telefon, tableta, laptop, camere foto si alte gadgeturi cu WiFi – avem nevoie de largimea de banda tot mai mare, precum ofera UPC Fiber Power 200. Consumul de video se muta intr-un ritm accelerat de pe televizor pe echipamentele mobile. Singura zona unde televizorul rezista este cea de Smart TV. Unde televizorul preia functiile inteligente – are browser, poti citi emailul, poti intra pe Facebook si asa mai departe. Dar pentru asta si televizorul are nevoie de WiFi. Conectand atatea echipamente, mai ales daca sunt setate sa faca actualizari software automat, routerele se blocheaza, largimea de banda nu mai este suficienta si jocurile nu mai merg la viteza dorita. De aceea un extender sau un repeater sunt de dorit.
 
 
 
 
Smart Nation este platforma unde tehnologia va inspira pe voi toti. Sa va imaginati, sa inovati, sa creati!
 
Intra pe SmartNation.ro daca vrei sa fii informat in legatura cu noile gadget-uri, dar si pentru a putea afla cum functioneaza, ce fac si cum iti pot imbunatati viata de zi cu zi. 
  http://www.descopera.ro/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu