luni, 25 noiembrie 2013

Cumperi miere din comert? Atunci sigur trebuie sa citesti asta
Cumperi miere din comert? Atunci sigur trebuie sa citesti asta
Persoanele care au vazut cum arata mierea in clipa in care este scoasa din fagure au sesizat ca aceasta nu seamana la consistenta cu cea existenta in comert. De fapt, specialistii sustin ca exista mai multe tipuri de miere, de la cea cruda la cea cristalizata sau cea lichida.
Mierea de albine cruda este mierea scoasa din stupi asupra careia nu se intervine in niciun fel. Aceasta este mierea care nu a fost incalzita peste temperatura stupului sau filtrata. Unele companii sau unii apicultori independenti vand acest gen de miere ambalata in starea ei incipienta. Vrei sa cumperi miere din comert? Uite cateva lucruri pe care trebuie sa le ai in vedere.
Distrugerea cristalelor de zahar

Apicultorii care sustin ca mierea de albine pe care o vand este cruda se refera la faptul ca aceasta nu a fost incalzita sau filtrata in vreun fel anume. Multa lume prefera acest gen de miere de albine. Cei care ambaleaza mierea pentru a fi vanduta in magazine obisnuiesc sa incalzeasca mierea, pentru a destrama cristalele de zahar natural, si forteaza mierea prin filtre, pentru a inlatura eventualele boabe de polen.
Destramarea cristalelor de zahar natural impiedica mierea sa se cristalizeze pentru o perioada mai lunga de timp, in borcanele puse pe rafturile supermarketurilor. Problema este ca incalzirea mierii peste o anumita temperatura duce la distrugerea unor enzime, a antioxidantilor, a vitaminelor si chiar a aromei. De asemenea, filtrarea duce la eliminarea unor boabe de polen ce ar putea fi benefice consumatorului, in functie de nevoile acestuia.

Mierea lichida, mierea cristalizata

Mierea de albine lichida este cea care e extrasa din stup, dar ea nu va ramane mult timp sub aceasta forma. In timp, mierea se va cristaliza, iar mierea cruda va trece prin acest proces mai repede decat cea care a fost incalzita sau filtrata. Mierea cristalizata este rezultatul procesului prin care acest produs auriu al albinelor trece de la forma lichida la cea solida. E cam la fel ca in cazul apei ce se transforma in gheata la temperaturi scazute. Incalzirea mierii intarzie procesul de cristalizare. Astfel, este posibil ca mierea cristalizata sa fi fost incalzita in trecut, de aceea este indicat sa intrebi apicultorul inainte de a o cumpara, pentru a fi sigur ca nu s-a intervenit in vreun fel asupra ei.
Singurul tip de miere care nu se cristalizeaza este mierea de salcam. Preferata de multe persoane pentru savoarea sa deosebita, mierea de salcam prezinta avantajul ca, pentru ca se prezinta in stare lichida, poate fi usor falsificata.
 
Citeste aici continuarea

Autor: Wowbiz.ro
Sursa: www.wowbiz.ro  Joi, 7 Noiembrie 2013

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu