luni, 25 noiembrie 2013

Miere lichida sau miere cristalizata



Miere
Miere
Persoanele care au vazut cum arata mierea in clipa in care este scoasa din fagure au sesizat ca aceasta nu seamana la consistenta cu cea existenta in comert. De fapt, specialistii sustin ca exista mai multe tipuri de miere, de la cea cruda la cea cristalizata sau cea lichida. Mierea de albine cruda este mierea scoasa din stupi asupra careia nu se intervine in niciun fel. Aceasta este mierea care nu a fost incalzita peste temperatura stupului sau filtrata. Unele companii sau unii apicultori independenti vand acest gen de miere ambalata in starea ei incipienta. Vrei sa cumperi miere din comert? Uite cateva lucruri pe care trebuie sa le ai in vedere.
Distrugerea cristalelor de zahar
Apicultorii care sustin ca mierea de albine pe care o vand este cruda se refera la faptul ca aceasta nu a fost incalzita sau filtrata in vreun fel anume. Multa lume prefera acest gen de miere de albine. Cei care ambaleaza mierea pentru a fi vanduta in magazine obisnuiesc sa incalzeasca mierea, pentru a destrama cristalele de zahar natural, si forteaza mierea prin filtre, pentru a inlatura eventualele boabe de polen.
Destramarea cristalelor de zahar natural impiedica mierea sa se cristalizeze pentru o perioada mai lunga de timp, in borcanele puse pe rafturile supermarketurilor. Problema este ca incalzirea mierii peste o anumita temperatura duce la distrugerea unor enzime, a antioxidantilor, a vitaminelor si chiar a aromei. De asemenea, filtrarea duce la eliminarea unor boabe de polen ce ar putea fi benefice consumatorului, in functie de nevoile acestuia.

Mierea lichida, mierea cristalizata
Mierea de albine lichida este cea care e extrasa din stup, dar ea nu va ramane mult timp sub aceasta forma. In timp, mierea se va cristaliza, iar mierea cruda va trece prin acest proces mai repede decat cea care a fost incalzita sau filtrata. Mierea cristalizata este rezultatul procesului prin care acest produs auriu al albinelor trece de la forma lichida la cea solida. E cam la fel ca in cazul apei ce se transforma in gheata la temperaturi scazute. Incalzirea mierii intarzie procesul de cristalizare. Astfel, este posibil ca mierea cristalizata sa fi fost incalzita in trecut, de aceea este indicat sa intrebi apicultorul inainte de a o cumpara, pentru a fi sigur ca nu s-a intervenit in vreun fel asupra ei.
Singurul tip de miere care nu se cristalizeaza este mierea de salcam. Preferata de multe persoane pentru savoarea sa deosebita, mierea de salcam prezinta avantajul ca, pentru ca se prezinta in stare lichida, poate fi usor falsificata.

CUM VERIFICI DACA MIEREA E CURATA SAU CONTRAFACUTA
Mierea cristalizata pare opaca si are o consistenta cremoasa, putand fi intinsa pe o felie de paine fara probleme. Albinele reusesc sa mentina mierea la o anumita temperatura, pentru a o pastra sub forma lichida in cadrul stupului, iar multi oameni cauta sa aiba miere sub aceeasi forma. Pentru aceasta, trebuie ca mierea sa fie incalzita si pastrata la o anumita temperatura. In fapt, forma lichida este cea sub care mierea de albine este cel mai des folosita.
Temperatura – extrem de importanta!
In zilele calde, albinele vor regla temperatura stupului, la fel ca in zilele friguroase, cand acestea vor face tot posibilul ca mierea sa nu se cristalizeze. De fapt, temperatura constanta este vitala pentru viata stupului, deoarece albinele isi cresc puii la o anumita temperatura. Si apicultorii pot pastra mierea la o anumita temperatura, prin intermediul unui dulap cu termostat, pentru a putea vinde aceasta licoare sub forma lichida.
Mierea se poate cristaliza intr-un interval de una pana la patru luni, in functie de varietate si temperatura la care este pastrata. Totodata, mierea de albine se cristalizeaza mai repede la temperaturi mai scazute.

Un alt tip de miere este cel in stare incipienta, continand bucati de ceara si alte impuritati din cadrul stupului. Multe persoane cauta cu precadere acest gen de miere, deoarece este simplu de constatat, cu ochiul liber, ca asupra ei nu s-a intervenit in vreun fel de catre apicultor.
CUM SE PASTREAZA MIEREA
In orice caz, nu este indicat sa arunci mierea, sub nicio forma, chiar daca ea este deja cristalizata! Mai mult, unora le place mai degraba mierea sub forma ei cristalizata, decat cea lichida! Mierea va rezista ani la rand, daca este tinuta intr-un recipient inchis etans.
http://www.curademiere.ro/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu