luni, 25 noiembrie 2013

Traiesti cu ele in casa, dar nu stii ca iti pot fi fatale - 5 pericole ascunse
Traiesti cu ele in casa, dar nu stii ca iti pot fi fatale - 5 pericole ascunse Casa este locul in care fiecare dintre noi se simte in siguranta, fara sa stim ca si aici suntem inconjurati de pericole care ne pot afecta grav sanatatea. Alergiile, problemele respiratorii, disfunctiile hepatice, anemiile, durerile de cap sunt doar cateva dintre problemele de sanatate cu care te poti alege daca nu elimini factorii de risc din casa ta.
Iata care sunt pericolele la care ne expunem in propriile locuinte si cum le putem inlatura!
1. Mucegaiul
Sporii de mucegai patrund in interiorul casei prin ferestrele si usile deschise, prin sistemele de ventilatie si incalzire, prin intermediul aparatului de aer conditionat, dar pot fi aduse chiar de noi, pe talpile pantofilor, pe haine etc. Pentru a supravietui si a se inmulti mucegaiul are nevoie de un mediu umed, asa cum este, de cele mai multe ori, in baile, beciurile sau balcoanele caselor si apartamentelor noastre.
Sporii de mucegai se dezvolta intr-un ritm alert, simtindu-se excelent pe suprafetele umede din lemn, hartie sau bumbac din care se si hranesc. Mucegaiul adora sa invadeze rigipsul, sa se ascunda in spatele tapetului, lambriurilor din lemn, a stratului de izolatie, dedesubtul sau in spatele diverselor piese de mobilier (mastile chiuvetelor de bucatarie, canapele, dulapuri, comode, biblioteci etc).
Micotoxina – substanta toxica produsa de mucegai pe care o inhalam din aer – poate provoca diverse probleme de sanatate: tuse, nas infundat, sinuzita, iritatii ale ochilor si chiar astm. S-au inregistrat si cazuri, rare, ce-i drept, in care mucegaiul a provocat hemoragii pulmonare si pierderi de memorie.
Cum putem preveni aparitia si inmultirea mucegaiului in casa:
- Sa aerisim constant toate camerele locuintei, dar mai ales incaperile cu umiditate ridicata: baia si bucataria.
- Daca baia nu este prevazuta cu o fereastra, e bine sa tinem usa baii permanent deschisa sau sa instalam un ventilator care sa disperseze vaporii de apa acumulati dupa fiecare dus.
- Pentru a mentine umiditatea aerului sub nivelul de 50%, putem achizitiona un aparat de dezumidificare.
- Daca gasim o pata de mucegai in casa, vom spala bine locul cu clor si il vom trata cu o solutie antiseptica fungicida care va distruge sporii de mucegai impiedicand reaparitia lor ulterioara.

2. Praful
Praful este un termen generic folosit pentru o varietate de particule organice si anorganice pe care le regasim in casa noastra. O mare parte din praf patrunde in locuinte din exterior, prin usile si ferestrele deschise, in timp ce o alta cantitate importanta se formeaza chiar in casa, cu ajutorul nostru: celule de piele moarta, fragmente de par si unghii, particule minuscule de vopsea, fibre ale tesaturilor, hainelor, covoarelor etc.

Deplasandu-ne prin casa, ridicam particulele de praf in aer, unele dintre ele toxice, inhalandu-le ulterior. In consecinta ne putem trezi cu o serie de afectiuni, incepand cu banalul stranut si terminand cu alergii, iritatii ale ochilor, sinusilor, pielii si terminand cu bronsita si astm.
Citește articolul integral pe casadex.ro.


Autor: Realitatea.net
Sursa: www.realitatea.net  Joi, 21 Noiembrie 2013

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu