sâmbătă, 21 decembrie 2013

 Metode prin care poti sa faci calculatorul sa functioneze mai rapid
Metode prin care poti sa faci calculatorul sa functioneze mai rapid Multi consumatori se gandesc sa isi cumpere un laptop sau un calculator nou in perioada Craciunului, insa exista modalitati prin care iti poti face dispozitivul vechi sa mearga mai bine.

O lista cu sfaturi in acest sens a fost facuta de Business Insider.

1. Dezinstaleaza programele pe care nu le folosesti
Laptopurile din ultimii ani vin "la pachet" cu o multime de programe pe care nu le vei folosi niciodata sau de care nici macar nu stii ca exista. Problema este ca multe dintre ele iti incetinesc PC-ul.

Pentru a le dezinstala trebuie sa urmezi urmatorii pasi: mergi la Start-Control Panel-Programs and Feature, iar apoi alege din lista de programe pe cele de care nu ai nevoie si apasa butonul de dezinstalare. Insa trebuie sa fii foarte atent ce stergi, ca sa nu pierzi vreun program vital.

Daca nu esti sigur, poti folosi aplicatia gratuita PC Decrapifier, care iti spune care sunt programele de care nu mai ai nevoie.



2. Stergerea automata a fisierelor temporare
Fisierele temporare ingreuneaza performanta laptopului, avand in vedere ca pot ramane stocate pe hard disk. Asa ca trebuie sa scapi de ele, dar si de istoricul din browser si de cookie-uri.

Pentru a face aceste operatiuni, mergi la My Computer, alege discul C, apoi folderul Windows, de unde trebuie sa deschizi folderul numit Temp.

Apasa click dreapta pe el, apoi optiunea View si alege Details. Selecteaza toate fisierele care sunt mai vechi decat data curenta si apasa Delete. Apoi mergi in Recycle Bin si sterge-le si de acolo.

3. Instaleaza-ti un drive solid
Hard drive-ul reprezinta cea mai mare cauza pentru incetinirea calculatorului, astfel ca unul de calitate te poate ajuta enorm, desi este scump.

4. Extinde memoria hard-disk-ului
O capacitate de stocare mai mare pe hard disk inseamna si o viteza ridicata a laptopului. Dispozitivul merge mai lent daca acesta este ocupat cu fisiere in proportie mai mare de 85%.



5. Atentie la programele care ruleaza la deschiderea calculatorului
Unele programe se pornesc automat la deschiderea calculatorului, insa multe dintre ele incetinesc acest proces. Pentru a evita situatia, apasa Start si Run, iar apoi in fereastra de cautare scrie comanda "msconfig" si apasa Enter. Apoi, iti va aparea o lista ce cuprinde programele care se lanseaza la deschiderea calculatorului. Mai trebuie doar sa le alegi pe cele de care vrei sa scapi.

6. Mai multa memorie RAM
RAM (Random Access Memory) este memoria de stocare temporara, pe care computerul o foloseste atunci cand utilizatorul ii cere sa faca anumite operatiuni. In consecinta, cu cat sunt rulate mai multe operatiuni, cu atat mai greu se misca dispozitivul.

Astfel, poti cumpara mai multa memorie RAM, pentru a creste viteza calculatorului.



7. Defragmentarea partitiilor
Partitiile C si D pot fi defragmentate pentru a ajuta calculatorul sa se miste mai repede. Ce presupune acest proces? Pur si simplu reconfigurarea modalitatii in care informatia este stocata pe drive.

Pentru a face acest lucru, mergi la My Computer, click dreapta pe partitia pe care vrei sa o defragmentezi (C sau D) si selecteaza Properties. Sub Tools iti va aparea optiunea Defragment Now.

8. Curata partitiile
De asemenea, Windows are o optiune, numita Disk Cleanup, prin care partitiile pot fi curatate de fisierele de care nu mai ai nevoie.

Iata pasii: Start - All Programs - Accessories - System Tools - Disk Cleanup.

9. Praful, inamicul calculatoarelor
Orice dispozitiv trebuie mentinut intr-o stare buna, iar inamicul numarul 1 al calculatoarelor este praful, asa ca acesta trebuie curatat periodic.

 


Autor: ziare.com
Sursa: www.ziare.com  Duminica, 15 Decembrie 2013

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu