vineri, 31 ianuarie 2014

Cele mai frumoase plante care înfloresc iarna

31 ianuarie 2014 | Adela Baboschi



Credeai că doar în sezonul cald poți admira cum plantele se îmbracă în straie colorate? Ei bine, nu-i așa. Ține cont de sfaturile noastre și vei vedea că înfloresc și în anotimpul rece.
Doamnelor și domnilor, intră în scenă florile care fac haz de cojocul aspru al iernii!
Încântătoarea azalee
Simbol al feminității la chinezi, azaleea și-a câștigat pe drept acest titlu prețios. Planta are flori simple sau bătute, grupate în nuanțe vii: roz, violet, alb și roșu, care ies la iveală în sezoanele răcoroase ale anului. Îi merge bine în spații semiumbrite, la temperaturi de 22-25°C în timpul zilei și 16-18°Cnoaptea. N-o uda cu apă foarte rece, pentru că i se îngălbenesc frunzele, și nici de la robinet, fiindcă nu suportă calcarul. Când înflorește, planta trebuie fertilizată cu soluții minerale, o dată la două săptămâni.
Crăciunița, rezistentă la frig
I se mai spune și „Nu mă deranja‟, fiindcă, dacă este mutată de la locul ei, nu mai înflorește în anul respectiv sau îi cad bobocii. Cactusul de Crăciun sau Crăciunița se mândrește în perioada iernii, timp de 6-8 săptămâni, cu o paletă impresionantă de flori  în nuanţe de roşu purpuriu, alb, roz, violet, portocaliu sau galben. Nu-i place lumina puternică, trebuie udată o dată la cinci-șase zile și e bine s-o ferești de temperaturile mai mari de 14°C.
Panseluțele viu colorate
Panseluțele te vor bucura cu florile lor multicolore chiar și în anotimpul rece. Deși mici și fragile, sunt foarte rezistente la condițiile de mediu și uneori supraviețuiesc înghețului și căderilor de zăpadă. Le poți planta în jardiniere, cât mai înghesuite. Găseşte-le un loc adăpostit, de exemplu un balcon închis, unde să fie lumină. Panseluțele preferă solul bine drenat, ce reține umiditatea, și îmbogățit cu îngrășământ. Le poți uda câte puțin, de două ori pe săptămână.

Citeşte şi:
Lumina, (in)amica florilor
Cum să creşti azaleea

Rafinatul cyclamen
Cyclamenulînflorește începând cu lunile septembrie-octombrie și până în martie. Planta are aspectul unei tufe, cu flori albe, violet și roșii. Pune-o să stea într-un loc răcoros, cu aer umed. Are nevoie de un sol bine drenat, cu multe substanțe nutritive. Pământul din ghiveci trebuie menținut umed cât timp are flori. Toarnă în farfuria de la ghiveci apă, lasă 20 de minute să intre bine în sol și apoi îndepărtează surplusul. După ce au înflorit, tuberculii care formează rădăcina subpământeană intră în perioada de repaus. Ei își pierd frunzele și, pentru a înflori din nou, se păstrează la umbră, în loc întunecos, și se udă câte puțin în fiecare săptămână sau chiar mai rar.  
Info: Dacă vrei ca plantele să facă multe flori pe timpul iernii, ai grijă să nu le aşezi în locuri în care sunt curenţi de aer rece.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu