vineri, 17 ianuarie 2014

 Internetul mobil din România trece într-o nouă eră
Internetul mobil din România trece într-o nouă eră
Anul 2014 este unul extrem de important pentru comuncaţiile mobile din România odată cu intrarea în vigoare a noilor licenţe telecom.
Astfel internetul mobil din România va trece într-o nouă era prin lansarea noilor reţele 4G ale Orange, Vodafone și Cosmote și intrarea pe piaţa a 2K Telecom ca și operator de internet mobil prin intermediul tehnologiei LTE. Chiar dacă RCS&RDS a anunţat că nu va lansa internet  4G în 2014, aceștia vor merge pe optimizarea și creșterea acoperirii pe 3G prin licenţa câștigată în 2012.
Cei 5 operatori au primit licenţe de utilizare a spectrului în benzile de 800 MHz, 900 MHz, 1800 MHz și 2600 MHz, frecvenţe radio destinate comunicaţiilor mobile de voce și  date de bandă largă, pentru perioada 6 aprilie 2014 – 5 aprilie 2029.
Licenţele alocate operatorilor reflectă obligaţiile prevăzute în caietul de sarcini cu privire la acoperirea cu servicii de comunicaţii și calitatea serviciilor furnizate, precum aceea de a asigura, până la anumite termene, acoperirea cu servicii de voce a unor zone locuite de cel puţin 98% din populaţia României, în cazul operatorilor care deţin reţele 2G/3G sau 3G și au obţinut spectru în benzile de 800 MHz și/sau 900 MHz, și respectiv 30% din populaţie în cazul 2K Telecom, care a obţinut spectru în banda de 2600 MHz.
Totodată, operatorii trebuie să asigure acoperirea cu servicii de date de bandă largă, cu o viteză de transfer a datelor la utilizator în direcţia descendentă (downlink) de cel puţin 2 Mbps și cu o probabilitate de 95% a recepţiei indoor a unor zone locuite de cel puţin 60% din populaţie (respectiv 30% în cazul 2K Telecom), în termenele prevăzute.
De asemenea, operatorii care au dobândit spectru în benzile de frecvenţe sub 1 GHz (800 MHz și/sau 900 MHz) – Cosmote, Orange, RCS&RDS și Vodafone – au obligaţia de a acoperi cu prioritate un număr de localităţi nedeservite în prezent de reţele de comunicaţii de bandă largă, astfel încât 676 de astfel de localităţi rurale vor beneficia de servicii de date de bandă largă cu o viteză de transfer la utilizator în direcţia descendentă de cel puţin 384 kbps, până la data de 5 aprilie 2016. În plus, licenţele îi obligă pe operatori să limiteze indisponibilitatea reţelei la maximum 35 de minute pe o perioadă de 6 luni. 
Am putea avea primul operator virtual
Trei dintre operatorii cărora ANCOM le-a atribuit licenţele de utilizare a frecvenţelor radio, Cosmote, RCS&RDS și 2K Telecom, și-au asumat obligaţia găzduirii operatorilor mobili virtuali (MVNO), cu practicarea unor tariferezonabile și proporţionale în raport cu serviciile furnizate. Pentru prima solicitare a unui acord de acces MVNO de un anumit tip, termenul maxim de negociere în vederea încheierii unui contract de acces va fi de 6 luni. De asemenea, titularii licenţelor vor asigura implementarea prevederilor contractului de acces MVNO, astfel încât furnizarea serviciilor de comunicaţii electronice să poată începe în termen de 4 luni de la data încheierii acordului.

Autor: economica.net
Sursa: www.economica.net  Sambata, 4 Ianuarie 2014

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu