duminică, 16 februarie 2014

 Spania creează un precedent în Europa: pedepse de până la șase ani de închisoare pentru cei care ' îndrumă la folosirea' torrentelor
Spania creează un precedent în Europa: pedepse de până la șase ani de închisoare pentru cei care ' îndrumă la folosirea' torrentelor Proiectul de lege pentru apărarea proprietăţii intelectuale a fost aprobat de Guvernul conservator de la Madrid, care a decis în ședinţa de vineri aplicarea de măsuri mai dure pentru protecţia conţinuturilor în format digital.

 Noutăţile acestor măsuri, dincolo de cele cuprinse deja în legea antipiraterie pe internet, se referă îndeosebi la controlarea entităţilor care administrează drepturile de autor, limitarea pirateriei materialelor culturale și comercializării acestora și revizuirea conceptului de 'exemplar privat', de care mulţi proprietari de pagini web se folosesc pentru a pune la dispoziţia internauţilor filme, cărţi sau muzică, scrie www.capital.ro, potrivit Agerpres.

În speţă, este vorba de protecţia materialelor de autor, combaterea pirateriei și a comercializării ilegale de conţinuturi digitale, inclusiv a deţinătorilor de pagini web care intermediază aceste servicii. Utilizatorii acestora nu vor fi urmăriţi și nici pedepsiţi, au ţinut să sublinieze de fiecare dată guvernanţii.
Guvernul a decis urmărirea în justiţie - cu pedepse de până la șase ani de închisoare și plata unor amenzi cuprinse între 30.000 și 300.000 de euro - atât a celor care deţin pagini web care găzduiesc servicii și conţinuturi protejate de drepturi de autor, cât și a celor care ușurează găzduirea acestora sau îndrumă la folosirea lor. Cei care solicită bani, dar și intermediarii acestora, pentru serviciile sau conţinuturile astfel comercializate vor fi de asemenea amendaţi sau chiar condamnaţi la pedepse cu închisoarea. Motoarele de căutare pe internet vor fi la rândul lor cercetate, pentru a vedea dacă afișează astfel de pagini interzise.
În plus, guvernul a decis impunerea unei taxe pentru ca deţinătorii motoarelor de căutare pe internet să poată reproduce fragmente nesemnificative din informaţiile puse la dispoziţie în special de ziare, reviste sau portaluri. În principiu, aceste motoare de căutare pot reproduce aceste fragmente, însă vor trebui să plătească o compensaţie echitabilă. Ministrul spaniol al educaţiei, Jose Ignacio Wert, nu a precizat însă cum se va decide ce înseamnă un fragment nesemnificativ și nici cum se va stabili cuantumul compensaţiei. Guvernul dispune însă și crearea unui departament unic, în cadrul Comisiei naţionale pentru pieţe și concurenţă, la care să se adreseze în permanenţă utilizatorii drepturilor de autor în format digital.
În privinţa conceptului de 'exemplar privat', guvernul stabilește că trebuie să fie vorba de unul pe care o persoană fizică îl folosește în scop privat, nicidecum profesional sau de afaceri. Reproducerea acestora poate fi făcută numai în cazul exemplarelor din lucrări și opere artistice la care persoana respectivă a avut acces în mod legal.
Termenul de valabilitate al drepturilor de autor este mărit de la 50 la 70 de ani pentru înregistrările fonografice și operele muzicale cu librete. Pentru restul operelor cu drepturi de autor, termenul de valabilitate rămâne la 70 de ani, au mai decis guvernanţii.
Aceștia susţin că măsurile cuprinse în reforma parţială a legii proprietăţii intelectuale sunt în măsură să-i sprijine pe creatori, ușurând totodată ceea ce au numit 'tranziţia digitală' pentru industriile culturale. Proiectul de lege a fost dezbătut de aproape un an, iar de acum poate ajunge la parlament, pentru a urma formalităţile necesare adoptării în plenul legislativului.
Guvernanţii au decis să ia aceste măsuri mai aspre în condiţiile în care anul trecut se vehicula informaţia potrivit căreia Spania ar putea reveni pe lista neagră a Alianţei Internaţionale pentru proprietatea intelectuală. La sfârșitul lunii februarie 2013, un raport elaborat pe baza unui sondaj de către Coaliţia creatorilor și industriilor de conţinut anunţa că, în Spania, un total de 3 miliarde de fișiere cu conţinut cultural - filme, materiale video și audio, sau cărţi în format electronic - cu o valoare estimată la peste 15 miliarde de euro fuseseră descărcate ilegal pe durata anului anterior.
La 1 martie 2012 și după mai bine de doi ani de amendări și aprobări, a început să fie aplicată în Spania legea Sinde (denumită astfel după cea care a promovat-o, fostul ministru socialist al culturii, Angeles Gonzalez Sinde), odată cu intrarea în funcţiune a noului regulament al unei comisii pentru proprietatea intelectuală, care se ocupă de reclamaţii depuse împotriva posesorilor sau administratorilor de pagini web care pun la dispoziţia internauţilor materiale protejate de copyright. Legea prevede o decizie judecătorească obligatorie în cazul închiderii vreunei pagini web pentru descărcări ilegale, amenzi și chiar pedepse cu închisoarea.

Autor: Capital
Sursa: www.capital.ro  Sambata, 15 Februarie 2014

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu