joi, 20 februarie 2014

Teapă online prin SMS-uri cu suprataxă
?eapă online prin SMS-uri cu suprataxă După ce au luat parte la ceea ce le păreau a fi sondaje pe Internet, mii de români s-au trezit abonaţi la servicii de telefonie mobilă scumpe și inutile
Spre sfârșitul lui 2010, presa relata despre o înșelătorie căreia îi căzuseră pradă numeroși români: în rubricile de mică publicitate ale ziarelor sau pe site-urile cu anunţuri fuseseră publicate oferte apetisante de locuri de muncă (mai ales ţinând seama că ne aflam în plină criză). Cei care erau interesaţi să afle mai multe despre joburile cu pricina (unele promiţând câștiguri de până la 1.200 de euro pe lună) trebuia să trimită un SMS la numărul 1277 (de exemplu, cu textul „angajare“). Ce nu preciza niciunul din anunţurile cu pricina era că, în momentul trimiterii SMS-ului, erai automat taxat cu trei euro (la care se adăuga și TVA). Mai mult, se pare că după trimiterea mesajului nu primeai niciun fel de informaţii despre locul de muncă care îţi trezise interesul.
Jurnaliștii au aflat, la acea dată, că numărul 1277 (valabil în toate reţelele de telefonie mobilă din România) era operat de Simplus Invest, o companie specializată în servicii de tip premium SMS. La rândul ei, firma „închiria“ utilizarea numărului cu suprataxă către diverse companii sau persoane fizice (care primeau 31% din încasări). Potrivit explicaţiilor date în urmă cu trei ani de reprezentanţii Simplus, unul dintre utilizatorii persoane fizice era responsabil pentru anunţurile frauduloase și, ca urmare a reclamaţiilor primite, contul său a fost suspendat. Mai mult, din cauza plângerilor clienţilor, Orange, Vodafone și Cosmote au suspendat la rândul lor accesul la numărul 1277.
„În septembrie 2010, pentru protecţia utilizatorilor noștri, serviciul în discuţie apelabil la numarul 1277 a fost suspendat în reţeaua Cosmote, imediat ce s-a dovedit că este o frauda. În anul 2011, numărul scurt 1277 a fost redeschis, în baza contractului încheiat de către compania noastră cu Simplus Invest, pentru furnizarea de către acest partener a unui alt serviciu cu valoare adăugată“, ne-au declarat reprezentanţii Cosmote România.
Păcăleala se întoarce
În toamna anului trecut, controversele legate de numărul 1277 au revenit. Potrivit mai multor utilizatori de Internet, aceștia s-au trezit că au fost taxaţi cu trei euro plus TVA când au completat chestionare online. „Pe motoare de căutare, dar și pe alte site-uri, tot apar reclame care te invită să participi la un sondaj de opinie și, ca urmare a acestei participări, poţi să câștigi un smartphone sau premii în valoare de 850 de euro. Dupa ce dai răspunsurile la chestionarul respectiv, trebuie să trimiţi un SMS la 1277 cu textul «SMART». Și acum surpriză: te trezești cu un SMS cu textul: «Te-ai abonat la serviciul SMART! Tarif 3 Euro TVA/mesaj/7 zile. Pentru a renunţa trimte STOP SMART la 1277 (0,05 EUR TVA/sms trimis)». Dacă ești pe fază, trimiţi urgent STOP SMART și te-ai dezabonat, dar pentru cele 30-50 secunde pe factură îţi apar cei trei euro TVA“, povestește un utilizator al site-ului reclamatieonline.ro.
O altă victimă (un bărbat din București) se jură că în cadrul chestionarului pe care l-a completat nu apărea vreo informaţie legată de tarifele practicate. „Îmi pare rău că nu am făcut o captură de ecran, însă acum e prea târziu. Însă nu apărea nimic, nici măcar cu caractere mici. Sunt atent la chestiile astea și le-aș fi văzut. Poate doar dacă era scris cu alb pe fond alb“, face haz de necaz acesta.
O a treia victimă, o femeie din Brașov, susţine chiar că s-a trezit abonată la unul din serviciile oferite de 1277 fără să trimită niciun SMS. „Mi s-a spus că tehnic este imposibil, că taxarea se face doar după ce de pe mobil pleacă un SMS cu un anumit text. Singura explicaţie este că altcineva mi-a folosit telefonul și nu exclud ca nepotul meu, care are zece ani, să fi fost atras de reclamele de pe Internet și să fi dat un mesaj de pe mobilul meu“, afirmă ea.
Băieţii deștepţi din Israel

Chestiunea accesului fără opreliști a minorilor la aceste servicii cu suprataxă este doar una din problemele semnalate. Unii dintre cei abonaţi din neatenţie la serviciile 1277 spun că au încercat, fără succes, să afle dacă premiile aparent puse în joc s-au și decernat.
Potrivit reprezentanţilor Simplus Invest, serviciul SMART este oferit de un client din Israel al companiei, firme Cellon Ltd. „Afirmaţia că serviciul SMART are la bază ideea de sondaj de opinie este neîntemeiată. Astfel, din simpla parcurgere a secţiunii «Termeni și Condiţii» disponibilă pe website-ul http://ro.bsmarter.mobi rezultă în mod evident faptul că Organizatorul nu a indus în niciun fel ideea de sondaj de opinie, ci, dimpotrivă,  aceasta a prezentat în mod detaliat și obiectiv procedura înscrierii și competiţiei în urma căreia urma să fie desemnat câștigătorul premiului“, susţin cei de la Simplus.
Tot ei consideră și conţinutul SMS-ului automat primit de către utilizatori după introducerea numărului de telefon în pagina de logare (“Pentru confirmare trimiteţi textul SMART la 1277, tarif 0.05 Euro TVA/sms, iar premiul poate fi al dvs. Termeni și condiţii pe site“) este suficient de clar pentru a indica că nu este vorba de un sondaj de opinie, ci de un concurs. Dar și că, probabil, prin menţionarea în cadrul secţiunii „Termeni și condiţii“a tarifelor reale ale SMART, sunt acoperiţi din punct de vedere legal în ceea ce privește abonarea la un serviciu cu suprataxă nesolicitat.
Nu de aceeași părere par a fi cei de la Orange. ”Compania noastră alocă numerele scurte de tip 12XY pe baza unui contract încheiat cu companii furnizoare de servicii cu valoare adăugată. În urma sesizărilor primite de la clienţi în cursul anului trecut cu privire la numărul scurt 1277, am notificat furnizorul, iar serviciul în discuţie derulat pe acest număr scurt nu mai este activ în reţeaua Orange din luna noiembrie 2013”, ne-au declarat reprezentanţii Orange.
25mil. lei au fost veniturile pe 2012 ale Simplus Invest SRL. Firma a înregistrat în același an un profit net de 373.000 de lei.
3 euro plus TVA costă un SMS trimis la 1277. Dacă nu te dezabonezi la timp, poţi ajunge să plătești chiar și 12 euro pe lună.

Autor: Capital
Sursa: www.capital.ro  Marti, 4 Februarie 2014

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu