sâmbătă, 22 martie 2014

Ai telefon mobil? Vezi ce ţi se pregătește!
Ai telefon mobil? Vezi ce ţi se pregătește! Uniunea Internaţională a Telecomunicaţiilor (ITU) estima anul trecut că, în 2014, numărul telefoanelor mobile la nivel global îl va egala pe cel al populaţiei.
Numai că, pentru fiecare tip de telefon mobi, utilizatorul are nevoie de încărcătoare diferite. În acest context, deputaţii europeni au propus actualizarea legislaţiei UE privind echipamentele radio, astfel încât producătorii să dezvolte un încărcător pentru toate telefoanele mobile comercializate în UE, pentru a reduce deșeurile, costurile și eforturile utilizatorilor.
Propunerea legislativă a fost aprobată cu 550 de voturi pentru la 12 împotrivă, cu 8 abţineri. Va trebui să fie aprobată formal de Consiliu. Statele membre vor avea apoi doi ani la dispoziţie să transpună regulile în legislaţia naţională, iar producătorii vor avea un an pentru a implementa noile reguli.

Această propunere a fost deja agreată informal cu Consiliul de Miniștri.

"Directiva echipamentului radio modernizată este un instrument eficient pentru a preveni interferenţa între diferite aparate de echipament radio. Sunt foarte încântată că am agreat introducerea unui încărcător comun. Acesta servește intereselor consumatorilor și mediului în egală măsură. Va pune capăt mormanelor de încărcătoare și la 51 000 de tone de deșeuri electronice în fiecare an", a spus raportorul Barbara Weiler (S&D, DE).
Propunerea de directivă prezintă reguli armonizate pentru punerea pe piaţă a echipamentelor radio, inclusiv telefoane celulare, chei de mașini și modemuri. Regulile au ca scop să ţină pasul cu numărul și varietatea tot mai mari ale echipamentelor radio și să asigure faptul că acestea nu interferează unele cu altele, respectând totodată cerinţe importante privind sănătatea și siguranţa.
Încărcătorul comun
Deputaţii au cerut un efort reînnoit de dezvoltare a unui încărcător comun pentru unele categorii de echipamente radio, mai ales telefoane mobile, întrucât acest lucru ar simplifica utilizarea și ar reduce costurile și deșeurile inutile.
Ei au modificat propunerea legislativă pentru a stipula că posibilitatea de a lucra cu încărcătoare comune va fi o cerinţă esenţială pentru echipamentele radio. Cu toate acestea, Comisia Europeană va decide care echipamente radio specifice vor fi obligate să îndeplinească această cerinţă, se mai arată în text.
Urmărirea echipamentelor radio nesigure
Deputaţii au mai susţinut și prevederile din directivă care vor conferi autorităţilor instrumente suplimentare de supraveghere a pieţei pentru a identifica echipamentele radio care nu respectă noile reguli de siguranţă.
Pe baza informaţiilor oferite de statele UE și după o evaluare atentă, Comisia Europeană va identifica acele categorii de echipamente care vor necesita înregistrare înainte de a putea fi puse pe piaţă. O bază de date similară este deja operaţională în SUA.

Autor: Evz.ro
Sursa: www.evz.ro  Duminica, 16 Martie 2014

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu