sâmbătă, 22 martie 2014

 9 reguli verificate și eficiente: regândește modul în care înveţi o limbă străină și poţi ajunge să o vorbești acceptabil în trei luni
9 reguli verificate și eficiente: regândește modul în care înveţi o limbă străină și poţi ajunge să o vorbești acceptabil în trei luni Benny Lewis vorbește fluent șase limbi străine, dar nu le-a învăţat urmând pașii clasici, cu ore plictisitoare de gramatică și vocabular în timpul cărora a scris zeci de pagini pe care le-a memorat ca un papagal.
Lewis este autorul cărţii intitulate "Fluent în 3 luni: Cum poate învăţa oricine, indiferent de vârstă, să vorbească orice limbă, din orice colţ al lumii“.
Titlul redă, în mare, ceea ce crede tânărul autor pasionat de călătorii despre învăţarea unei limbi străine. Lewis este convins că abordarea corectă a situaţiei, secondată de suficientă practică, poate avea drept rezultat învăţarea unei limbi străine, la un nivel mulţumitor, în aproximativ trei luni.
"Există această percepţie, aproape epidemică, în rândul oamenilor de pretutindeni, conform căreia unii nu sunt pur și simplu făcuţi să înveţe o altă limbă decât cea nativă. Drept dovadă, foarte mulţi învaţă limbi străine la școală, dar nu reușesc să se și folosească de ele“, a explicat Lewis pentru Business Insider. 
Globetrotterul de origine irlandeză a experimentat pe propria piele care sunt cele mai eficiente tehnici de învăţare a unei limbi străine, iar acum a ajuns să le dea și altora lecţii în acest sens. Un parcurs interesant cu atât mai mult cu cât, până la 21 de ani, Lewis a făcut parte dintre acele persoane sigure că nu sunt în stare să vorbească decât engleza. Primul pas pe care l-a făcut către debarasarea de vechile metode de asimiliare a unei limbi străine a fost să renunţe la obsesia de a atinge perfecţiunea în ceea ce privește pronunţia.
Lewis crede că atitudinea extrem de critică specifică metodei clasice de învăţare este profund greșită.
Încercăm să obţinem competenţe într-o manieră specifică, metodică, ce presupune lecţii întregi de gramatică și nenumărate sesiuni de dezvoltare a vocabularului, în dorinţa de a atinge mult râvnita fluenţă în vorbire. Uneori, oamenii devin atât de „obsedaţi“ să deobândească rapid abilitatea de a vorbi fluent, încât nu reușesc niciodată să treacă de nivelul de începător, este de părere Benny Lewis.
Pe de altă parte, Lewis este chiar el un exemplu că fără să tocești băncile și să asiști la cursuri de cel puţin șase luni sau un an poţi să înveţi o limbă străină sau șase, cum este cazul lui, pe care le vorbește la nivel „B2“ (conform Cadrului European Comun de Referinţă pentru Abilităţi de Învăţare a Limbilor Străine), adică suficient de bine pentru a călători într-o ţară unde să se descurce conversaţional.
Iată regulile de bază cu ajutorul cărora Lewis consideră că putem ajunge să vorbim o limbă străină în numai trei luni:
1. Vorbește cu voce tare limba străină pe care dorești să o înveţi, din prima zi în care te-ai hotărât să dai startul. Începătorii nu ar trebui să se teamă să pronunţe greșit cuvintele sau de faptul că au un accent groaznic. Cel mai important, în această fază, este să exersezi cu voce tare, cât mai mult.
2. La început învaţă cuvinte, propoziţii și fraze practice, de tipul „unde baia?“ (chiar dacă uiţi verbul), expresii utile care ajută la comunicarea necesităţilor de bază. „Poate că nu este tocmai elegant și cizelat să vorbești astfel, dar ideea este să te faci înţeles, până la urmă“, este de părere Lewis.
3. Nu te da peste cap ca să înveţi gramatica la modul strict. Lewis consideră că pentru început nu este esenţial să reţii reguli de gramatică peste reguli de gramatică, ci vocabularul și expresiile de bază. Gramatica va deveni o preocupare într-o etapă următoare.
4. Practică vorbirea limbii străine cu un nativ, cu ajutorul discuţiilor pe Skype. Una dintre cele mai bune unelte de învăţare a unei limbi străine în ziua de azi este, cu siguranţă, internetul, mai spune Lewis. Cu ajutorul Skype, oricine poate să obţină lecţii foarte ieftine sau chiar gratuite de la o persoană din ţara de origine a limbii pe care o înveţi. Important este să conversezi cât mai mult în limba respectivă.
5. Ascultă posturi de radio locale din ţara a cărei limbă vrei să o înveţi. O idee este să intri pe TuneIn, un site care înglobează posturi radio din toată lumea.
6. Formulează în respectiva limbă străină o prezentare de un minut despre tine. Lewis are o tehnică favorită, în care își roagă elevii începători să scrie o scurtă introducere adresată chiar lor, în limba nativă, apoi îi îndeamnă să o traducă în limba străină pe care o învaţă, cu ajutorul unui vorbitor al limbii respective. Este o tehnică destul de simplă, care are darul de a oferi rapid destul de multe informaţii despre vocabularul și expresiile de bază.
7. Lewis consideră inutile cursurile mult prea generale de învăţare a unei limbi străine, pe motiv că nu prea îl ajută cu mare lucru pe începătorul mediu al unei limbi străine. El consideră că la acest nivel este mult mai important ca elevul să primească un feedback personalizat. În schimb, acesta ar trebui să caute pe internet diverse site-uri care oferă gratuit posibilitatea de învăţare. Duolingo este pe placul lui Lewis, la fel și italiki, un site care te pune în legătură cu persoane din diferite ţări, dispuse să ofere lecţii de vorbire.
8. Fii pregătit ca timp de trei luni să dedici cât mai mult timp învăţării unei noi limbi. Tânărul călător este sigur de faptul că persoanele care își doresc din toată inima să înveţe o limbă străină pot atinge nivelul B2, de la caz la caz, și în mai puţin de 3 luni. Pe de altă parte, Lewis consideră că același nivel va fi atins într-un an sau doi de o persoană care alege să se rezume la învăţarea unei limbi străine timp de o oră, poate două ore pe zi, după vechile metode. 
9. Nu tânji după perfecţiune. Problema cu care ajung să se confrunte, mai devreme sau mai târziu, toţi începătorii este că devin atât de concentraţi pe atingerea perfecţiunii încât nu fac decât să se descurajeze și să nu depășească nici măcar primele etape în maniera în care și-ar dori. Cum să treceţi de acest prag? Încercaţi să acceptaţi faptul că faceţi greșeli și nu mai alergaţi după perfecţiune.

Autor: Adevarul
Sursa: adevarul.ro  Duminica, 16 Martie 2014

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu