luni, 10 martie 2014

Trei escroci au vândut trei munţi cu 3,5 milioane de euro
Trei escroci au vândut trei munţi cu 3,5 milioane de euro
Doi olteni, în complicitate cu un fost șef de ocol din Voineasa, au falsificat mai multe acte și au retrocedat trei munţi către falși proprietari. Mircea Basarabă, Mihai Petrulian și Gheorghe Deaconeasa vor fi judecaţi de Tribunalul Vâlcea.

În perioada iunie 2004 - august 2006, Mircea Basarabă, Petrulian Mihai Dan și Deaconeasa Gheorghe au desfășurat o serie de activităţi pentru a dobândi, în mod fraudulos, terenuri forestiere situate în munţii Puru, Galbenu și Petrimanu, din judeţul Vâlcea. Astfel, în cadrul procedurilor de reconstituire a dreptului de proprietate în baza Legii fondului funciar nr. 18/1991, cei trei inculpaţi i-au indus în eroare pe membrii Comisiilor locale de aplicare a Legii nr.18/1991 Voineasa și Malaia, respectiv pe membrii Comisiei judeţene Vâlcea pentru stabilirea dreptului de proprietate privată.
La Bancpost economisesti flexibil si castigi! Incasezi sau capitalizezi lunar dobanda, retragi sau adaugi bani si iti poti dubla economiile, cu pana la 10.000 euro. Incearca si tu!

Urmașii urmașilor
Cei trei au acţionat ca reprezentanţi ai unor persoane fizice, moștenitori ai unor persoane despre care au susţinut, în mod nereal, că ar avea drepturi de retrocedare asupra terenurilor respective și, în susţinerea acestor afirmaţii mincinoase, au prezentat mai multe înscrisuri falsificate.  Basarabă Mircea, în calitate de reprezentant al SC Consult Turist Company Craiova, a încheiat cu moștenitorii contracte de prestări servicii prin care se angaja să-i reprezinte în vederea reconstituirii drepturilor de proprietate în munţii Galbenu, Puru și Petrimanu. În schimbul acestor servicii, moștenitorii respectivi erau obligaţi să plătească o sumă echivalentă cu un procent de 15% din sumele încasate în urma vânzării terenurilor reconstituite, aspect care s-a concretizat.
Complicitatea pădurarului
În perioada 30.06.2004-15.04.2005, când Petrulian Mihai Dan împreună cu alte persoane l-au împuternicit pe Basarabă să îi reprezinte în procedura de reconstituire a unor terenuri ce urmau să fie revendicate în baza prevederilor legilor fondului funciar. Practic, în acest context, cei doi, Basarabă Mircea și Petrulian Mihai Dan s-au hotărât să beneficieze de foloase materiale necuvenite prin obţinerea unor retrocedări frauduloase, apelând la sprijinul unor funcţionari din cadrul Direcţiei Silvice Vâlcea, mai precis la sprijinul lui Deaconeasa Gheorghe. Prin intermediul acestuia din urmă, care deţinea, în acea perioadă, funcţia de șef al Ocolului Silvic Voineasa din cadrul Direcţiei Silvice Vâlcea, au fost identificate terenuri forestiere al căror beneficiar ar fi trebuit să fie Statul român (atât în mod direct cât și în calitate de acţionar al unor societăţi cu capital integral sau majoritar de stat).
Au vândut munţii
Apoi, inducând în eroare o serie de funcţionari, au reușit să deposedeze statul român, în mod fraudulos, de terenuri cu vegetaţie forestieră pe care, în scurt timp, le-au și înstrăinat către alte persoane. Ca și modalitate de operare, inculpaţii și-au preconstituit înscrisuri prin contrafacerea scrierii și ulterior, le-au folosit, atât în faţa membrilor comisiilor implicate în cadrul procedurii de reconstituire a drepturilor de proprietate, cât și în faţa instanţelor de judecată care au judecat litigiile decurgând din reconstituirea frauduloasă. În această modalitate, conform contractelor de presări de servicii, inculpaţii au obţinut un folos necuvenit constând în procentajul de 15%, respectiv 25% din sumele încasate pe beneficiarii reconstituirii drepturilor, în urma vânzării terenurilor reconstituite .
500 de hectare retrocedate
Prin activităţile realizate și prin folosirea de înscrisuri falsificate, toţi cei trei inculpaţi au determinat funcţionari publici din cadrul comisiilor locale și pe cei ai comisiei judeţene Vâlcea de aplicare a Legii fondului funciar nr. 18/1991, să îndeplinească, fără vinovăţie, în mod defectuos, acte referitoare la atribuţiile lor de serviciu având drept consecinţă deposedarea statului de o suprafaţă totală de 509,9 hectare de teren forestier, situate în munţii Puru, Galbenu și Petrimanu, din judeţul Vâlcea. Valoarea totală a pagubei materiale cauzate Statului Român prin săvârșirea de către inculpaţi, a activităţii infracţionale descrise mai sus este de 12.913.761 lei (echivalent cu 3.598.451,06 euro). Ministerul Finanţelor Publice prin Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, reprezentată legal de Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Vâlcea s-a constituit parte civilă în cauză. De asemenea, Direcţia Silvică Vâlcea, în numele statului, s-a constituit parte civilă în cauză cu aceeași sumă. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Vâlcea.

Autor: Evz.ro
Sursa: www.evz.ro  Joi, 6 Martie 2014

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu