sâmbătă, 5 aprilie 2014

Vine vremea florilor! Iată ce plantezi acum, ca să te bucuri la vară de o grădină plină de culoare
Vine vremea florilor! Iată ce plantezi acum, ca să te bucuri la vară de o grădină plină de culoare Cu prima lună de primăvară pe sfârșite, pământul “dezmorţit” și soarele din ce în ce mai prietenos, sigur ţi-a venit cheful să-ţi cureţi și să-ţi înfrumuseţezi grădina sau, dacă stai la bloc, să-ţi împodobești balconul cu flori vesel colorate. Specialistul ziarului Libertatea, dr. ing. Eugenia Niţă, îţi spune ce plante poţi semăna acum și cum să le pregătești pe cele din casă pentru vremea sezonul cald.
În grădină
Poţi începe să aduni cu grebla frunzele, ca să eliberezi pământul.
Este vremea să cumperi seminţe de flori din piaţă sau din magazinele de specialitate.
Pentru că temperatura nu mai coboară sub zero grade, poţi planta arbori și arbuști de grădină.
Curăţă hortensiile și tufănelele de inflorescenţele uscate și tunde arbuștii (mai puţini pe cei care au înflorit deja).
Acum e vremea să plantezi panseluţe, părăluţe și număuita. Este de preferat să faci acest lucru la prânz, când e soare și cald.
Chiar dacă vei găsi la ofertă bulbi de lalele, narcise sau zambile, nu-i cumpăra! Acestea sunt flori care trebuie plantate toamna, ca să le prindă iarna afară, în pământ. Acum e târziu.
Poţi semăna în ghivece (atât afară, cât și pe balcon) petunii, crăiţe, dalii pitice, colţunași sau margarete. În felul acesta, răsadurile vor fi deja destul de mari când le vei transplanta în grădină și vor înflori mai repede.
În balcon
Cumpără soluţii nutritive pentru plantele de apartament, în funcţie de soi - pentru cele cu frunze, unele care au azot, iar pentru cele cu flori, unele cu conţinut mare de fosfor și potasiu. Orhideele, citricele, mușcatele și delicaţii bonsai au nevoie de un îngrășământ care să le ajute să se dezvolte rapid.
Verifică starea ghivecelor și a plantelor. Este posibil ca anumite flori să nu mai aibă loc în vechile ghivece sau starea acestora să nu fie corespunzătoare. Adesea, vasele din plastic, dar și cele din ceramică se sfărâmă, din cauza expunerii îndelungate la razele soarelui.
Dacă e nevoie să primenești pământul plantelor sau să-l completezi (după ce le-ai mutat în ghivece mai mari), ţine cont de nevoile fiecăreia în parte. De exemplu, azaleea, camelia, gardenia sau erica au nevoie de pământ acid (turbă roșie sau pământ care să conţină ace de brad), în vreme ce orhideei îi priește scoarţa de pin.

Autor: Libertatea.ro
Sursa: www.libertatea.ro  Luni, 31 Martie 2014

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu