sâmbătă, 17 mai 2014

7 trucuri din bucatarie care te vor surprinde
7 trucuri din bucatarie care te vor surprinde Ai mai auzit, probabil, ca pentru a scoate mai mult suc dintr-o lamaie trebuie sa o rulezi de cateva ori pe masa sau ca e bine sa tii ceapa in apa rece ca sa nu mai plangi atunci cand o toci. Acestea intra deja in categoria trucuri clasice. Avem insa si cateva sfaturi surprinzatoare din bucatarie, cu efect neasteptat.
1. Cum sa cureti ardei iuti fara probleme? 
Inainte sa ii toci unge-ti mainile cu putin ulei. Asta va crea o bariera protectoare pentru pielea ta, astfel incat sa nu te mai usture mainile dupa ce ii tai. Ai grija! Cutitul va aluneca mult mai usor acum. Cea mai simpla metoda de a scapa de semintele iuti de la ardei este sa ii tai in jumatate pe lungime si sa le razuiesti cu o lingurita.
2. Cum sa salvezi aciditatea din sampanie si vin spumant? 
Cel mai simplu truc este sa pui in sticla lasata desfacuta cateva boabe de stafide. Initial acestea vor cobora la baza sticlei. In scurt timp, insa, putinele bule de acid care au ramas in bautura se vor prinde de suprafata lor aspra si le vor ridica spre suprafata lichidului. Cand stafidele ajung sus, bulele vor pocni facand sampania sau vinul spumant sa fie la fel de proaspat ca atunci cand l-ai turnat in pahare prima data. Iar gustul nu va fi afectat de cele cateva stafide.
Si mai avem un truc care sa previna varsarea spumei atunci cand torni spamania in pahar. Clateste paharele cu putin vin alb. Acesta va imbraca peretii paharelor si va impiedica formarea unui guler prea mare de spuma.
3. Cum sa faci cuburi de gheata rapid? 
S-ar putea sa sune extrem de ciudat, dar apa fiarta va ingheta mai repede decat apa de la robinet. Motivul este efectul Mpemba, numit dupa elevul tanzanian Erasto Mpemba care, impreuna cu profesorul sau de fizica, a descoperit acest efect prin anii '60.
4. Cum sa salvezi o supa prea sarata? 
Cel mai simplu e sa ii adaugi un cartof curatat, taiat in cuburi mari. Va actiona exact ca un burete si va atrage toata sarea in exces fara sa lase in urma alte arome. Inainte sa servesti supa, scoate bucatile de cartof din ea. Alte trucuri care functioneaza sunt: o cana de apa sau un praf de zahar brun adaugate in supa prea sarata ca sa ii “dreaga” gustul.
5. Cum sa nu mai dai niciodata laptele in foc atunci cand il fierbi? 
Secretul ca sa nu ajunga tot laptele pe aragaz, atunci cand nu esti cu ochii pe el, este sa pui in oala o lingura cu coada lunga in timp ce laptele se incalzeste. Motivul pentu care laptele se umfla si da in foc este ca atunci cand se incalzeste apa din structura sa incepe sa se evapore. Prin urmare, grasimile si proteinele care raman se concentreaza intr-un strat gros la suprafata, iar vaporii de apa fierbinti nu vor mai putea trece de bariera lui. Astfel, il vor ridica spre marginea oalei. Lingura pusa in oala, in timp ce laptele se incalzeste, va sparge aceasta bariera groasa si va permite vaporilor sa se elibereze incet, fara sa erupa.
6. Cum scapi de mirosul de ceapa sau usturoi de pe maini?
Iti freci mainile de o lingura din otel inoxidabil care va absorbi imediat mirosurile. Sulful din cele doua legume va fi atras si va ramane lipit de unele metale pe care le are in compozitie otelul inoxidabil din tacamuri.
7. Cum pastrezi smantana si crema de branza mai mult timp?
Secretul este sa pastrezi recipientul in frigider cu susul in jos, astfel incat se se creeze un efect de vacuum care sa impiedice formarea bacteriilor.
 

Autor: Foodstory.ro
Sursa: www.foodstory.ro  Luni, 5 Mai 2014

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu