sâmbătă, 17 mai 2014

Cum să faci un test-drive corect cu o maşină second-hand

luni 28 aprilie, 09:31
Realizarea unui test-drive te poate îndemna să iei decizia finală în privinţa achiziţionării unei maşini, fie ea nouă sau second-hand. Însă, pentru a face un test-drive corect şi în urma căruia să te poţi alege cu o evaluare completă, va trebui să ţii cont de următoarele.
1. Testează maşina în mediul urban şi extraurban
Pentru a-ţi face o idee despre performanţele maşinii este bine ca test-drive-ul să-l faci atât în oraş cât şi în afară. În mediul urban, opririle dese la semafor îţi oferă răgaz să asculţi motorul şi cum se comportă acesta la plecările de pe loc, iar în afară, poţi atinge viteze mai mari şi te poţi angaja în depăşiri, având în vedere testarea puterii propulsorului.  

2. Testează-i frânele
Unul dintre cele mai importante aspecte atunci când vrei să cumperi o maşină second-hand este sistemul de frânare şi asta pentru că acesta are un rol foarte important în ce priveşte siguranţa ta şi a celor din jur. Aşadar, ca să testezi frânele şi, implicit, ABS-ul, trebuie mai întâi să te asiguri că faci asta în condiţii de siguranţă. Aşadar, când consideri că ai ajuns la o viteză potrivită şi că nu ai pe nimeni în spate, te “urci” puternic pe pedala de frână.
Astfel, vei putea vedea cum reacţionează sistemul ABS şi, în funcţie de acesta, şi maşina.

3. Înainte de a pleca în test-drive nu uita să opreşti sistemul audio
În momentul în care te-ai urcat în maşină şi te/ai hotărât să pleci la drum cu maşina pe care vrei să o cumperi, nu uita să opreşti sistemul audio. Astfel, vei avea parte de destulă linişte pentru a asculta motorul şi alte zgomote ce ţin de starea maşinii.

4. Ia pe cineva mai priceput ca tine în maşină
În momentul în care vrei să testezi o maşină, ar fi bine să iei cu tine un prieten care are mai multă experienţă la maşini decât tine. Acesta s-ar putea să observe ceea ce tu ai trecut cu vederea şi ai considerat că nu ar trebui să te îngrijoreze.

5. Nu uita să porneşti aerul condiţionat
Anumite maşini dotate cu motoare cu cilindree redusă se confruntă cu o mare problemă atunci când aerul condiţionat este pornit: lipsa puterii. De aceea e bine ca atunci când testezi o maşină, să nu o faci fără să porneşti aerul condiţionat. Desigur, poţi face asta şi cu intenţia de a verifica dacă este perfect funcţional, costurile sistemului de climatizare fiind destul de constisitoare şi nu cred că ai vrea să mai scoţi nişte bani în plus din buzunar. 

6. Foloseşte cruise-control-ul şi alte sisteme cu care este dotată maşina
Ca să verifici funcţionalitatea sistemelor cu care este dotată maşina, ar fi de preferat să conduci pe un drum mai liber, în afara localităţii, unde traficul nu este foarte aglomerat, sau pe autostradă.

7. Înainte de a porni maşina, lasă motorul să se răcească
Atunci când vrei să testezi o maşină second-hand, e bine ca motorul să fie rece. Astfel, vei putea evita problemele ce ţin de alimentare, starea electromotorului, etc.

8. Verifică instalaţia electrică
Nu trece cu vederea starea sistemelor de iluminare (faruri, stopuri, semnalizatoare, etc.) sau a echipamentelor electronice de la bord. Ai grijă să  le verifici pe fiecare în parte pentru a nu avea vreo defecţiune. Remedierea acestora, după ce ai cumpărat maşina, te va face să mai scoţi nişte bani din buzunar. 

9. Nu te grăbi
Entuziasmul de a cumpăra o maşină, fie ea nouă sau second-hand, te face uneori să te grăbeşti, iar acest lucru ar putea duce la decizii pripite. Aşadar, fă-ţi timp, chiar şi o zi întreagă dacă este nevoie, pentru a face un test-drive complet.   

http://www.autopro.ro/
Foto: Mihai Dăscălescu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu