miercuri, 21 mai 2014

Google dezvoltă un instrument pentru ştergerea datelor sensibile din lista de rezultate Search

Acum o săptămână, compania Google s-a văzut pusă în neplăcută situaţie de a fi somată de către Curtea Europeană de Justiţie să accepte cererile utilizatorilor pentru înlăturarea legăturilor Web deranjante din cadrul listei de rezultate a motorului său de căutare. Această decizie legală, care este de altfel valabilă şi în cazul oricărui alt motor de căutare, a fost deja folosită de câteva persoane, însă se pare că Google intenţionează să ofere şi un instrument online care să permită oricărei persoane interesate să înlăture informaţiile considerate învechite şi irelevante.
Totul a pornit de la cazul unui rezident spaniol, care a solicitat companiei americane să înlăture anumite informaţii referitoare la vânzarea unei case la licitaţie în urma insolvenţei. Google a refuzat cererea primită, plângerea penală a ajuns în faţa autorităţii spaniole Agencia Española de Protección de Datos, aceasta i-a dat câştig de cauză reclamantului, Google a făcut apel, cazul a fost trimis mai departe Curţii Europene de Justiţie, iar rezultatul este cel cunoscut.
Potrivit verdictului primit, dacă  în urma unei căutări Google Search după numele unei persoane, în lista cu rezultate apar şi legături către pagini care conţin informaţii despre persoana respectivă, cel în cauză poate aborda în mod direct operatorul şi poate solicita înlăturarea legăturilor respective.
Conform unei declaraţii făcute de Johannes Caspar, comisarului german din cadrul agenţiei pentru protecţia datelor personale, compania Google dezvoltă un instrument online pentru automatizarea procesului prin care persoanele interesate pot cere înlăturarea anumitor legături din paginile cu rezultate obţinute prin căutarea propriului nume.
Compania intenţionează să implementeze anumite măsuri pentru verificarea identităţii celui care a făcut cererea, încercând astfel să evite situaţiile în care hotărârea Curţii Europene de Justiţie ar putea folosită pentru abuzuri. În plus, compania încă puterea de a decide dacă o pagină Web afişată în pagina de rezultate este într-adevăr de natură să afecteze intimitatea sau renumele reclamantului, diferendele urmând să fie rezolvate, probabil, tot în faţa unei instanţe.
Google a confirmat că analizează în prezent modalităţile prin care va putea automatiza procesul de ştergere, dar a afirmă că elaborarea instrumentului este anevoioasă din cauza multiplelor limbi în care este disponibilă motorul său de căutare. Compania mai are însă dreptul de a face apel la decizia Curţii Europene de Justiţie, şi va încerca în paralel să anuleze această hotărâre disputată.
Deşi, la o primă vedere, acest lucru pare benefic pentru cei care doresc să reducă numărul şi natura informaţiilor cu caracter personal apărute online, există voci care se opun. Jimmy Wales, celebrul părinte al enciclopediei online Wikipedia, a afirmat că măsura luată de Curtea Europeană de Justiţie este proastă şi periculoasă, aceasta putând duce la declanşarea unei campanii de cenzură extrem de ample în care persoanele private sau companiile vor încerca să acopere faptele sau evenimentele grave din trecutul lor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu