sâmbătă, 31 mai 2014

Samsung Galaxy K zoom – fotomobil sau smartcam?


8 / 14 imagini
Samsung a anunțat sosirea pe piața românească a noului smartphone cu cameră foto avansată, GALAXY K zoom, la mijlocul lunii iunie.
Galaxy K zoom_Electric Blue_04 Recent am scris un articol în S&T despre cum să-ți cumperi o cameră foto și explicam acolo de ce calitatea pozelor făcute cu un smartphone este mai slabă decât cea a pozelor surprinse cu un aparat foto dedicat. În ecuația calității imaginii, cel mai greu atârnă dimensiunile senzorului (nu numai rezoluția) și obiectivul/lentilele. GALAXY K zoom este o struțo-cămilă din acest punct de vedere pentru că are un senzor de dimensiuni foarte mici (1/2,3 inci diagonală – 20,7 megapixeli), specific smartphone-urilor cu un obiectiv cu zoom optic de 10x și apertură mai mare (F3.1-F6.3), specifică aparatelor foto compacte. Ce înseamnă asta? Că Samsung a reușit în sfârșit să combine un smartphone cu o fotocameră compactă. Asta a fost vestea bună. Vestea proastă este că nu-l mai poți trata pe Samsung GALAXY K zoom ca pe un smartphone pe care îl îndeși neglijent în buzunarul de la pantaloni, ci va trebui să-i protejezi obiectivul neapărat cu o husă. Interesant este că smartphone-ul poate înregistra video la rezoluție Full HD, nu și 4K, fapt de care GALAXY S5 este capabil (chiar dacă doar pentru câteva minute deodată). Un alt mic dezavantaj al lui K zoom este grosimea de 20,2 mm în timp ce, de pildă, S5 are grosimea de numai 8,1 mm. Este un compromis pe care încă trebuie să-l faci pentru o cameră cu obiectiv mai bun.
Galaxy K zoom_Electric Blue_03 La capitolul caracteristicilor de smartphone, GALAXY K zoom mai are o surpriză sub mânecă: chipset-ul Exynos 5260, care conține două procesoare logice, un Cortex A7 cu patru nuclee la frecvența de 1,3 GHz și un Cortex A15 cu două nuclee la frecvența de 1,7 GHz, de aici și porecla de hexa-core a SoC-ului (system on chip). În altă ordine de idei, GALAXY K zoom este un mobil 4G cu micro SIM, sistem de operare Android, 2 GB de RAM și 8GB pentru stocare (la care poți adăuga un card MicroSD cu capacitatea de până la 64 GB), conectivități USB 2.0, MHL 1.3 (conectare la display-uri), Wi-Fi, Âbluetooth 4.0, NFC, GPS și GLONASS. Ecranul este Super AMOLED cu diagonala de 4,8 inci și rezoluție HD (1.280×720 pixeli).
Samsung nu a dezvăluit încă prețul lui GALAXY K zoom, dar nu mă aștept să fie unul prea prietenos cu marea masă a consumatorilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu