sâmbătă, 17 mai 2014

 7 sfaturi daca mergi cu cortul la munte
7 sfaturi daca mergi cu cortul la munte
O persoana dornica de aventura nu trebuie treaca prin viata fara sa incerce macar o data o excursie cu cortul in frumoasa salbaticie a naturii. Totusi, oricat de idilica ar suna o astfel de evadare din cotidian, trebuie sa tii cont de cateva sfaturi esentiale daca mergi cu cortul la munte, pe care, daca le urmezi, nu vei avea parte decat de experiente placute, de neuitat.

1. Monteaza cortul inainte sa se intunece
Este un sfat intuitiv, care trebuie respectat cu strictete: creeaza-ti un adapost inainte de lasarea serii. Verifica starea cortului acasa pentru a te asigura ca nu o sa ai surprize atunci cand il montezi. De asemenea, este indicat sa exersezi cel putin o data instalarea cortului inainte de a pleca in excursie.
2. Alege un sac de dormit corespunzator atunci cand mergi cu cortul la munte
Alegerea unui sac de dormit potrivit anotimpului este esentiala cand mergi cu cortul la munte. Daca iei unul usor, iti va fi de folos in sezonul calduros, insa, pentru toamna si iarna, va trebui sa optezi pentru un sac de dormit mai greu, dar care iti va asigura temperatura corporala optima. Alege un model "mumie", cu cat mai putin spatiu la picioare, care pastreaza astfel temperatura corpului. Din punctul de vedere al materialului, un sac de dormit umplut cu fibre sintetice nu retine umezeala, insa unul cu pene de gasca, de exemplu, este mai usor de carat, avand o greutate mai mica.
 

3. Asigura proviziile alimentare necesare
Bineinteles, o lista cu sfaturi pentru o excursie cu cortul la munte nu ar fi completa daca nu s-ar referi si la proviziile alimentare. Regula de aur in aceasta privinta este sa iei exact cantitatile de mancare necesare pentru a face cate o portie (de persoana) la fiecare masa. Astfel, in loc sa iei un pachet intreg de orez, vei lua exact atat cat consideri ca se va manca la o masa. Daca ai avantajul de a merge cu masina pana la locul dorit, vei putea sa iti tii mancarea intr-o lada frigorifica.
In ceea ce priveste hidratarea, cel mai indicat este sa iei apa potabila cu tine, mai ales daca nu esti sigura ca ai acces la o sursa sigura de apa. Exista, de asemenea, diferite metode de purificare a apei: fierbere (cu cat apa are mai multe impuritati, cu atat se fierbe mai mult), filtrare, curatare chimica cu substante precum iod sau clor. Indiferent de metoda pe care o alegi, trebuie sa te documentezi foarte bine inainte, ca sa nu iti pui in pericol sanatatea.

4. Nu uita maruntisurile necesare pentru o excursie cu cortul la munte

Cand iti faci bagajele, tendinta este sa te gandesti la lucrurile mari pe care sa le impachetezi si, adesea, se intampla sa uiti exact acele maruntisuri care fac diferenta intre o excursie reusita si una de care nu iti vei aminti cu atata placere. Asadar, atunci cand pui obiectele in rucsac, nu uita de urmatoarele:
- incarcatoare si adaptori, ca sa nu te trezesti ca ai ramas fara baterie la telefon sau la alte aparaturi;
- baterii, de care ai nevoie pentru lanterna si aparatul de de fotografiat. Ia la tine multe perechi, ca sa fii sigura ca iti ajung;
- o busola, pe care sa o folosesti daca nu mai functioneaza GPS-ul. Pare o idee invechita, insa suntem atat de obisnuiti sa ne bazam pe tehnologie, incat nici nu ne mai gandim la vechile metode de orientare in spatiu. Totusi, pentru orice eventualitate, tine un astfel de obiect la tine;
- trusa de prim ajutor, careia ii vei simti cu adevarat lipsa daca se va intampla sa ai nevoie de ea. Este indicat ca la orice calatorie sa ai la tine medicamente, bandaje si dezinfectant (spirt sau iod).
- lanterna, un accesoriu care nu poate lipsi daca mergi cu cortul la munte.
5. Fii atenta la insecte si animale salbatice
Daca ai gasit locul ideal in care sa montezi cortul, ai grija sa verifici daca exista vreun cuib de viespi in imprejurimi. In cazul in care te-ai asezat intr-un loc cu o vegetatie luxurianta, este indicat sa folosesti un spray anti-insecte. Cat despre plantele care irita pielea la atingere, daca nu stii sa le distingi, ar fi o idee buna sa iti iei la tine o lotiune calmanta, care contine calamina si medicamente antihistaminice.
Unul dintre pericolele unei excursii cu cortul este intalnirea cu ursii, care adesea se apropie de zonele de camping, pentru a-si procura mancare. Pentru a evita un astfel de pericol, este esential sa nu lasi mancarea intr-un loc la care animalul sa aiba acces (de exemplu, pe jos, langa cort). Fie o pui in masina, fie agatata de o ramura inalta a unui copac.

6. Mentine igiena corecta

Cu siguranta ai anumite ezitari cand te gandesti la o excursie la munte cu cortul si probabil una dintre ele este legata de igiena corporala. Pentru ca nu sunt cele mai bune conditii in acest sens, va trebuie sa ai in permanenta la tine un sapun dezinfectant pentru maini si sa te speli inainte de a manca, bea apa sau de a-ti atinge fata cu mainile. Cat despre restul corpului, foloseste un burete si sapun biodegradabil, creat special pentru situatiile speciale precum expeditiile la munte.
O alta regula importanta de care trebuie sa tii cont este sa nu folosesti produse cosmetice cu arome florale sau dulci (parfumuri , deodorante sau lotiuni de corp), deoarece acestea atrag insectele.

7. Ia-ti masurile necesare de precautie, daca iei copiii cu tine

Cand mergi cu cortul la munte impreuna cu copiii sau cu animalele de companie, trebuie sa iti iei masurile de precautie care sa iti asigure o experienta placuta. Fii sigura ca ai luat haine destule si adecvate pentru copilul tau, inclusiv palarii pentru a-l proteja de soare si haine mai groase in caz ca scade brusc temperatura.
Un alt aspect foarte important este instruirea copiilor in legatura cu ce sa faca daca se pierd. Ei trebuie sa aiba la ei in permanenta cate o lanterna si telefoane mobile ca sa te poata contacta in caz ca se indeparteaza de locul in care este montat cortul.
Atata timp cat respecti aceste reguli pentru o excursie cu cortul la munte, nu vei avea parte decat de experiente placute si vei evita incidentele care sa iti strice concediul.

Autor: Diva hair
Sursa: www.divahair.ro?  Vineri, 9 Mai 2014

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu