marți, 30 iunie 2015

6 sfaturi pentru udarea plantelor atunci cand pleci in concediu
6 sfaturi pentru udarea plantelor atunci cand pleci in concediu Te pregatesti de o vacanta prelungita si te tot intrebi ce se va intampla cu plantele tale in perioada in care vei lipsi? Nu trebuie sa iti mituiesti vecinii sau rudele pentru a veni sa se ocupe de acest aspect. 
Exista cateva trucuri care vor ajuta la mentinerea umiditatii plantelor tale. Iata-le pe cele mai bune.
1. Uda plantele inainte de plecare
Cu jumatate de ora inainte de a iesi pe usa, uda bine toate plantele tale. In acest fel ele nu vor avea nevoie de apa pe o perioada de cel putin 4 - 5 zile. 
Asigura-te ca torni apa treptat, astfel incat sa nu ineci plantele si sa nu dea apa pe afara, astfel incat sa balteasca in farfurie.
2. Lasa apa in farfuriuta
Daca ai udat planta in urma cu una sau doua zile, o varianta foarte buna este sa lasi apa in farfuriuta ghiveciului. In acest fel planta isi va lua suficienta apa, atunci cand va avea nevoie. Vei observa cum apa va fi absorbita rapid, in maxima 10 minute, de catre pamant, asa ca este foarte posibil ca verifici pamantul si sa mai adaugi putina apa, acolo unde aceasta nu mai exista.
3. Udarea cu ajutorul fitilului
Pentru a pune in practica aceasta metoda, ai nevoie de un borcan plin cu apa si o bucata de dres. Inmoaie unul dintre colturile dresului in borcanul plin cu apa, iar celalat infinge-l bine in pamantul din ghiveci (aproximativ 5 - 8 centimetri.
De fiecare data cand va fi nevoie, iar pamantul va fi uscat, solul va absorbi apa cu ajutorul fitilului. De regula, un recipient cu 250 de ml, va ajunge pentru cel mult 10 zile, dar pentru a scapa de griji, ar fi bine sa optezi pentru un recipient mai mare. De asemenea, pentru a te asigura ca ai inteles tehnica si ca va da rezultate, poti incepe acest "tratament" cu o saptamana inainte de concediu.
4. Udarea prin efectul de sera
Acopera planta si ghiveciul cu o punga transparenta de plastic, si stimuleaza astfel formarea efectului de sera. Indiferent de temperatura de afara, planta isi va pastra umezeala si nu va avea nevoie sa fie udata. Totusi, pentru ca are nevoie de oxigen, este indicat sa gauresti punga, in 5 - 7 locuri diferite, cu ajutorul unui ac sau a unei andrele.
5. Udarea cu ajutorul globurilor de apa
O alta varianta este utilizarea accesoriilor numite globuri de apa. Acesta sunt dispozitive rotunde prevazute cu o tija prin care apa picura in interiorul ghiveciului, udand plantele treptat. Daca vei pleca in concediu pentru o perioada mai lunga de o saptamana, vei avea nevoie de cate doua globuri pentru fiecare ghiveci sau chiar mai multe, in functie de dimensiunea plantei.
6. Udarea cu caramizi
Umple un lighean cu apa, impatureste doua caramizi in doua prosoape diferite, aseaza caramizile in lighean si aseaza apoi ghiveciul (fara farfuriuta) pe cele doua caramizi. In acest fel, prosoapele vor fi mereu ude, iar pamantul va absorbi, prin gaurile existente, toata cantitatea de apa de care au nevoie.
Sfat! Aseaza ghivecele cu flori departe de razele puternice ale soarelui. De asemenea, incearca sa tragi draperiile in proportie de 90%, astfel incat soarele sa nu incalzeasca prea mult incaperile din casa ta si sa grabeasca astfel procesul de evaporare a apei.

Autor: Ele.ro
Sursa: www.ele.ro  Sambata, 20 Iunie 2015

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu