duminică, 14 iunie 2015

Așa folosești corect aerul condiţionat!
Așa folosești corect aerul condiţionat! În zilele caniculare, aerul condiţionat este o adevărată binecuvântare! Ca să te bucuri însă de avantajele lui, trebuie să-l folosești corect. Iată de ce să ţii cont!

Lipsă de vlagă, somnolenţă, oboseală? Da, cunoaștem cu toţii cât de insuportabilă este căldura. Trăiască aerul condiţionat, veţi spune! Adevărat, dar cu câteva precizări.

Dintr-un aliat în lupta contra caniculei, aerul condiţionat poate deveni un adevărat pericol pentru sănătate.  Sfaturile noastre îţi vor face ­vara mai răcoroasă, fără să te îmbolnăvești.
Doar cu 5-10 grade mai rece ca afară
Un lucru important de ­care trebuie să ţii cont ­este temperatura la care setezi aparatul. Este ­bine ca diferenţa de temperatură dintre încăpere și aerul de afară să nu depășească 5-10 grade Celsius, fie că ești la serviciu, acasă sau în mașină.
Evită să intri transpirat ­într-o cameră răcită prea mult cu aerul condiţionat, pentru că te poţi alege cu o răceală. Trecerea de la canicula de afară în camera foarte răcoroasă îţi mai poate da dureri de cap, iar cei cu probleme cardiace sunt chiar în pericol de?a face stop cardio-respirator sau șoc termic.
Nu sta sub jetul de aer rece!
Ai grijă să nu stai mai aproape de șase metri de gura de aer rece! În caz contrar, te poţi alege cu paralizie facială. Una din o mie de persoane care folosesc aerul condiţionat are această problemă!
De asemenea, distanţa mică dintre tine și jetul de aer rece îţi poate da dureri de ceafă, nevralgii, lombosciatică, otită, sinuzită sau duce la lăcrimarea și la înroșirea ochilor. Și senzaţia de gât uscat și tusea seacă ce nu trece cu expectorante pot fi puse pe seama folosirii incorecte a aerului condiţionat.
Sunt mai sensibili a face astfel de complicaţii copiii și vârstnicii, care au sistemul imunitar mai slăbit. Din acest motiv, aerul condiţionat nu are ce ­căuta în camera copilului. Acasă, cel mai bine este ca aparatul de aer condiţionat să fie montat pe hol, pentru ca răcirea celorlalte încăperi să se facă indirect.
Spală filtrul o dată pe lună
Filtrul aparatului de aer condiţionat poate acumula praf, păr de animale sau alţi alergeni, dar și bacterii care ne pot îmbolnăvi. ­Iată de ce este important ca filtrele să fie curăţate pe­riodic, ideal lunar.
Cum le cureţi? „De regulă, filtrele sunt din material plastic, astfel că se pot spăla cu apă călduţă și cu săpun sau cu un detergent normal, neagresiv. ­După uscare, se reintroduc în aparat. Alte tipuri de filtre se curăţă conform cărţii tehnice livrată cu aparatul”, ne lămurește prof. dr. ing. Teo­dor Teretean, specialist în instalaţii de ventilare.
Nu uita că întregul aparat de aer condiţionat trebuie curăţat de profesio­niști frigotehniști o dată la doi sau trei ani, pentru dezinfectarea aripioarelor bateriei de răcire și a tăviţelor de colectare. Specialistul Teodor Teretean recomandă, de asemenea, verificarea anuală a încărcăturii de agent frigorific și a uleiului de ­ungere.
În sistemele de răcire ale aparatelor de aer condi­ţionat care nu sunt igienizate se poate dezvolta un bacil periculos, care provoacă legioneloză, boală manifestată prin febră, dureri de cap, tuse și astenie. Forma severă a acestei boli produce, în 20% din cazuri, decesul.
Doctor Click! Sănătate te sfătuiește
Prof. dr. Florin Mihălţan, președintele Societăţii Române de Pneumologie
Temperaturi ideale: 21-23°Celsius
Atunci când nu este folosit corect, aerul condiţionat poate să aducă, prin expunere directă, de la pareze faciale, otite, nevralgii, sinuzite până la infecţii respiratorii sau agravări ale unor ­boli obstructive cronice precum emfizemul pulmonar și astmul bronșic.
Folosirea corectă presupune ca expunerea să fie realizată în mod indirect, iar temperaturile să nu fie foarte joase, ci apropiate de confortul termic: 21-23 grade Celsius. De asemenea, filtrele aparatelor de aer condiţionat trebuie curăţate cu regularitate, pentru că ele adăpostesc adesea ciuperci cărora le priește umezeala.
Atenţie în mod deosebit la pacienţii cu deficienţe imunitare, cu tratamente pentru a controla răspunsul de respingere la grefa de organ și la cei care se știu că au o sensibilitate la aerul rece (bronșite cronice, astm bronșic).
Sfat: Nu dormi cu aerul condiţionat deschis!
 


Autor: Click sanatate
Sursa: www.clicksanatate.ro  Vineri, 12 Iunie 2015

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu