duminică, 19 iulie 2015

Ai grijă mare! Cum te poate îmbolnăvi propria casă. Acest tip de dezinfectant cumpărat din magazin îţi pune în pericol toată familia
Ai grijă mare! Cum te poate îmbolnăvi propria casă. Acest tip de dezinfectant cumpărat din magazin îţi pune în pericol toată familia Ne străduim să menţinem igiena impecabilă a propriului cămin, pentru ca zicala „nicăieri nu-i mai bine ca acasă” să fie cât se poate de adevărată. Chiar și așa, e bine de știut că virusurile, bacteriile, intoxicaţiile nu ne ocolesc ci, dimpotrivă, au „viză de flotant” în orice domiciliu.
Așa vin unele boli în casă
Îţi vine să crezi că nici măcar acasă nu mai suntem în siguranţă? Cel puţin în ceea ce privește sănătatea, oricât de curate am fi, tot riscăm, chiar și la domiciliul nostru perfect igienizat. Și nu e doar un zvon, ci rezultatul studiilor de specialitate. Cercetătorii americani au ajuns la concluzia că cinci dintre cele mai răspândite boli la nivel mondial se dobândesc în mediu casnic. Ba mai mult, cică pe fiecare centimetru pătrat din locuinţă se lăfăie în voie vreo 330 de mii de bacterii! Ce e de făcut?
Virusurile se „distrează” în familie
Boli precum răceala, gripa, sinuzita, bronșita, infecţiile virale sau cu stafilococi sunt numai câteva dintre cele care se iau din casă. Dr. Ana Culcer, pediatru, șeful secţiei de Neonatologie de la Spitalul Municipal București, explică: “Virusurile gripale și ale răcelilor se răspândesc foarte ușor de la un individ la altul și pot induce boala, indiferent de sezon. Sunt periculoase pentu toate grupele de vârstă, dar efectele asupra celor mici pot fi mai severe din cauza imunităţii lor în formare.” Pe de altă parte, dr. Graţiela Ţârdei, cercetător virusolog, atenţionează: „Baia și bucătăria sunt zonele din casă în care virusurile pot persista în aer și pe suprafeţe, în concentraţii periculoase, astfel că trebuie acordată o grijă suplimentară curăţeniei, aerisirii și dezinfectării acestor încăperi. În plus, trebuie să dezinfectam și alte zone cărora nu le acordăm atenţie în mod uzual, precum clanţele ușilor, întrerupătoarele și chiar parchetul.”
Cum scăpăm de invazia bacteriilor?
Auzind astfel de știri îngrijorătoare, dăm fuga la supermarket, ne îmbogăţim arsenalul de dezinfectanţi, punem mâna pe bureţi și mop și trecem la fapte. Doar că nu e chiar așa de simplu. Potrivit specialiștilor, trebuie să selectăm cu mare grijă și produsele pentru curăţenia menajeră. Și asta pentru că cele pe bază de hipoclorit de sodiu pot cauza, în timp, afecţiuni respiratorii. „Fără suprafeţe umede și murdare microorganismele nu pot supravieţui și căminul devine un loc sigur, atât pentru adulţi, cât și pentru copii”, spune dr. GraţielaŢârdei. Totuși, „o combinaţie nefericită de agenţi activi sau o clătire necorespunzatoare pot fi periculoase pentru sănătate, mai ales pentru copii”, completează Dr. Ana Culcer.
Ai grijă de copii!
Cercetătorii au ajuns la concluzia că cele mai periculoase locuri din casă, pline de bacterii, sunt cele cu care intră cel mai des în contact copiii. Pe lista acestora se află și zonele cu resturi de mâncare, jucăriile, oliţa, scăunelele, podelele pe care merg de-a bușilea, locuri și obiecte ce nu pot fi dezinfectate cu hipoclorit de sodiu, adică popularul clor. Acesta îi poate îmbolnăvi pe micuţi, provocând iritaţii, alergii, intoxicaţii, enterocolite, infecţii. Atenţie! Folosirea unor produse de curăţat neadecvate în perioada sarcinii poate duce la îmbolnăvirea gravă a fătului!
Obișnuiește-te să dezinfectezi locuinţa cu produse care nu conţin clor, căci acestea nu produc iritaţii și alergii.

Autor: Libertatea pentru femei
Sursa: www.libertateapentrufemei.ro  Sambata, 11 Iulie 2015

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu