duminică, 19 iulie 2015

Care sunt de fapt cele mai sănătoase vase pentru gătit
Care sunt de fapt cele mai sănătoase vase pentru gătit A găti sănătos înseamnă să alegem alimente naturale, sănătoase din care să ne preparăm mâncarea, dar și să folosim vase de cea mai bună calitate pentru prepararea lor. Folosiţi cu măsură obiecte de aluminiu, cupru sau căptușite cu teflon de slabă calitate, scrie epochtimes-romania.com
Vasele din aluminiu conduc uniform căldura și sunt preferate de mulţi producători industriali. Dar aluminiul poate ajunge în compoziţia mâncărurilor preparate termic și se poate depune în special în structurile nervoase. Există studii care indică faptul că aluminiul poate contribui la apariţia bolii Alzheimer.
Vasele din cupru sunt, de asemenea, de evitat. Cuprul este necesar în alimentaţia umană, iar limita maximă este de 10 miligrame zilnic. Dar o cantitate mare de cupru poate ieși din vasul de gătit sub influenţa căldurii. Se știe că alimentele cu aciditate ridicată favorizează absorbţia cuprului. Așadar, există riscul intoxicării.
Teflonul
În comerţ, există vase de gătit din aluminiu acoperite cu teflon sau ceramică. Acestea nu permit aluminiului să intre în contact cu mâncarea decât în cazul unei deteriorări. Așadar, odată învelișul deteriorat, este bine să nu mai folosiţi vasul. În privinţa teflonului există deja controverse pe piaţă. Au apărut studii care fac legătura între teflon și diverse tipuri de cancer. Motivul este prezenţa acidului perfluorooctanoic sau PFOA, dar și a cadmiului și plumbului. Agenţia de Protecţie a Mediului din SUA a cerut companiilor să înlocuiască PFOA cu alte materiale.
Vasele de lut
Vasele de lut nu reacţionează în contact cu alimentele și emit o căldură eficientă pentru gătit. Rezistă la temperaturi mari și nu doar la cuptor. Pe piaţă, există chiar și vase groase care se pretează inclusiv la foc deschis. Vasul se încălzește ușor și nu reprezintă nici un pericol pentru alimentele gătite.
Vasele de ceramică
Ceramica este un material potrivit atât pentru tigăi, cât și pentru vase mari utilizate în cuptor. Se pot utiliza în siguranţă atât vasele integrale din ceramică, cât și cele căptușite cu ceramică în strat gros.
Oale din inox (oţel inoxidabil)
Inoxul este stabil la temperaturi ridicate, nu eliberează substanţe nocive în alimente și putem găsi o multitudine de forme și modele de oale din inox în comerţ adecvate necesităţilor noastre. Alegeţi vase cu pereţi și bază groase pentru a preîntâmpina pierderile de căldură.
Pentru a nu zgâria oalele, nu folosiţi spatule, linguri sau alte instrumente din inox și alegeţi în schimb linguri sau spatule din lemn. În micile zgârieturi se pot refugia bacterii care risca să ajungă în alimente.
Singura problemă la vasele din inox este faptul că alimentele se pot lipi atunci când nu folosim lichide, așa că e mai dificil de prăjit într-o tigaie din inox spre deosebire de una din Teflon de exemplu, dar ele sunt excelente în schimb pentru gătit mâncăruri, supe sau ciorbe.
Vasele de sticlă
Sticla este considerată cel mai bun material pentru păstrarea alimentelor. De asemenea, este extrem de bună pentru gătitul la cuptor.
Sticla termorezistentă (yena) este un material inert, ceea ce înseamnă că nu va interacţiona cu alimentele, nici chiar cu cele acide. Ele distribuie uniform caldura și se folosesc în special pentru gătitul la cuptor, pentru prepararea fripturilor, legumelor sau a deserturilor. Nu afectează absolut deloc gustul mâncării, sunt ușor de curăţat și antibacteriene.
Dezavantajul vaselor de sticlă este că se pot crăpa la temperaturi ridicate sau atunci când le lovim accidental.
Vasele emailate
Emailul este antibacterian, complet inert (dacă este intact), indiferent de temperatura la care se gătește, nu reţine resturi alimentare sau mirosuri. Totuși, la cea mai mică zgârietură, trebuiesc aruncate!
Vasul smălţuit este realizat de obicei dintr-un metal (oţel, fontă etc.) acoperit cu o glazură sticloasă emailată. Este important să cumpărăm vase cu un strat suficient de gros de email, astfel încât să reziste în timp, deoarece se poate ciobi.
 Vasele din fontă
Vasele din fontă sunt foarte rezistente, reţin căldura și o distribuie uniform, rezistă foarte bine la călduri înalte (sunt la fel de bune și în cuptor și pe aragaz), iar în timp, datorită utilizării, dezvoltă o suprafaţă non-aderentă care este mai durabilă decât cea de teflon.

Autor: Realitatea.net
Sursa: www.realitatea.net  Vineri, 10 Iulie 2015

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu