joi, 30 iulie 2015

 Cum și cât se fierb corect ouăle moi și ouăle tari. Greșeala pe care o fac toate gospodinele
Cum și cât se fierb corect ouăle moi și ouăle tari. Greșeala pe care o fac toate gospodinele Dacă îţi plac ouăle trebuie să știi cum și cât trebuie fierte pentru a obţine oul perfect pentru tine: moale, tare sau mediu. Se întâmplă adesea ca gălbenușul oului fiert să nu fie galbenul la care te-ai fi așteptat, ci să fie verzui? Acesta este rezultatul reacţiei dintre sulful existent în albuș și fierul din gălbenuș, reacţie care apare atunci când oul este gătit prea mult.
Metodă de gătit ouă moi, medii sau tari este aceeași, doar timpul de gătit diferă. Înainte de a descrie metodă, iată câte sunt cele mai comune greșeli în procesul de gătire a ouălor fierte:
1. Nu aduce apa la fierbere înainte de a adaugă ouăle; introducerea unui ou în apă clocotită schimbă temperatura oului prea repede și poate duce la crăparea acestuia, potrivit bzi.ro.
2. Nu fierbeţi ouăle. Așa cum a fost menţionat mai sus, acest lucru poate duce la înverzirea gălbenușului.
Metodă corectă pentru fierberea ouălor
1. Puneţi ouăle într-un vas suficient de încăpător încât acestea să stea într-un singur strat, deci să nu aveţi ouăle unul peste altul. Adăugaţi suficientă apă încât să le acoperiţi.
2. Puneţi apă la fiert și de îndată ce apar bule pe marginea apei și ouăle se mișcă ușor, opriţi focul, acoperiţi cratiţă și cronometraţi.
3. Dacă vreţi ouă fierte moi, le lăsaţi în oală acoperită 3 minute; dacă vreţi ouă fierte tari, le lăsaţi 12-15 minute.
4. Scoateţi ouăle și lăsaţi-le în apă rece, puţin dacă vreţi să le consumaţi calde, mai mult dacă le veţi servi reci.

"Timpul de gătit" de mai jos se referă la timpul în care oul se află în oală acoperită.

Ou fiert moale - 3 minute
Gălbenușul oului este un lichid gros; albușul este în cea mai mare parte solid, cu unele zone moi în apropiere de centru

Ou fiert-mediu - 12 minute
Albușul este ferm, dar nu uscat, iar gălbenușul nu este umed, dar nici complet uscat.

Ou fiert tare - 15 minute
Gălbenușul nu este deloc umed, iar albușul este ferm peste tot, fără a avea consistenţă de cauciuc.


Autor: Realitatea.net
Sursa: www.realitatea.net  Joi, 23 Iulie 2015

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu