Aflaţi aici care sunt cele mai noi metode de furt din locuinţe şi maşini
1 decembrie 2011, 06:00 | Autor: 4390 afişări
| În fiecare an în perioada sărbătorilor hoţii se înmulţesc.În 2010 la Braşov au fost raportate 6.435 de infracţiuni de natură judiciară.
Un prim mod de operare are ca autori un bărbat şi o femeie, care abordează păgubiţii pe stradă, prezentându-se ca cetăţeni străini.
„Aceştia se împrietenesc cu victimele, pătrund în locuinţă şi, sub pretextul că o cunoştinţă de-a lor a fost implicată într-un accident rutier şi au nevoie de o sumă de bani în lei pentru a achita contravaloarea serviciilor medicale, solicită victimelor bani cu împrumut, pentru câteva ore. În schimb, lasă gaj o geantă încuiată cu un lacăt, în care simulează că se află în valută. În geantă se află, de fapt, ziare, pachete de ţigări sau săpun", spune Mihaela Hermeneanu de la Compartimentul Prevenire al Poliţiei Braşov.
Nu lăsaţi străinii să vă intre în casă
O altă metodă este aceea prin care hoţii intră în casele victimelor, sub pretextul că sunt de la o firmă de curierat şi le livrează colete de la rude. Aşa îi păcălesc pe păgubiţi să le dea o sumă de bani, despre care spun că reprezintă taxa pentru colet. După ce încasează banii, hoţii pretextează că trebuie să meargă până la maşină după colet, dar nu se mai întorc.
În alte cazuri, infractorii intră în case sub pretextul că verifică reţele de televiziune sau centrale de apartament. După ce distrag atenţia victimelor, fură din locuinţă diverse sume de bani. Oamenii legii le recomandă braşovenilor, în special vârsnicilor, să fie mai precauţi şi să nu permită accesul în locuinţă persoanelor necunoscute indiferent de motivele invocate de către acestea.
Furt din maşină, fără nicio distrugere
Şi în ceea ce priveşte furturile din maşini, hoţii s-au specializat. Reuşesc să fure fără să mai fie nevoie să forţeze portierele sau să spargă geamurile.
Schema este destul de simplă şi nu foarte riscantă pentru hoţi, drept pentru care începe să ia amploare. Hotul stă strategic în parcare şi aşteaptă să vină o maşină. Are un dispozitiv care emite un semnal ce bruiaza tecomanda, şi, practic, atunci când şoferul iese din maşină şi vrea să o închidă cu telecomanda, semnalul este bruiat, iar portierele rămân descuiate. Hoţul aşteaptă ca proprietarul să plece şi apoi fură tot ce este la vedere.
„Le recomandăm şoferilor să opteze pentru un sistem performant, chiar dacă este mai scump, care poate contracara astfel de dispozitive de bruiaj", a declarat purtătorul de cuvânt al Poliţiei Braşov, comisarul şef Liviu Naghi.
Mult mai simplu este să verificaţi uşile înainte să plecaţi de lângă maşină.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu