sâmbătă, 29 octombrie 2011

Acoperisul verde, o metoda sa reduci factura la încalzire

Acoperisul verde, o metoda sa reduci factura la încalzire
Acoperisul verde, o metoda sa reduci factura la încalzire Iarna se apropie, iar subventiile pentru caldura vor deveni mai mici decât temperaturile din lunile urmatoare. EVZ trece în revista câteva metode mai putin obisnuite de îmbunatatire a confortului termic al casei si, implicit, de reducere a facturilor la întretinere.
O metoda este cea a acoperisurilor verzi. Un acoperis verde este alcatuit din partea propriu-zisa hidroizolatoare si partea vegetala. "Structura cel mai des întâlnita este formata dintr-un strat de suport, o bariera de vapori, un strat de termoizolare si hidroizolare, urmat de unul de protectie si unul de drenaj. Peste toate acestea se poate planta vegetatie", a declarat Aurelian Pascale, manager în cadrul Sika România.
Care sunt costurile
Un metru patrat de acoperis verde ajunge la 15-18 euro, putând varia în functie de plantele ce vor fi alese sau de costul de montaj. Aceasta metoda asigura o buna izolare termica pe parcursul întregului an, reducând costurile cu încalzirea sau racirea locuintelor cu pâna la 26%, potrivit studiilor Sika România.
Ferestrele cu geam termopan ofera, în timpul iernii, o izolatie termica de circa trei ori mai mare comparativ cu un geam obisnuit. Daca vreti sa faceti economii si la factura de energie electrica, în cazul în care aveti aparat de aer conditionat, puteti alege geamurile termopan ce integreaza sticla cu control solar.
Pentru 10 metri patrati, costul mediu pentru înlocuirea ferestrelor clasice cu termopane obisnuite se ridica la aproximativ 700 de euro, iar daca vreti sa faceti economii si vara, mai dati câtiva euro în plus pe metrul patrat.
Rulouri din aluminiu
"Diferenta de pret dintre ferestrele cu sticla termoizolanta cu control solar si ferestrele termoizolante obisnuite este de doar câtiva euro pe metru patrat, însa reducerea consumului de energie electrica se ridica la 20%", a precizat Ovidiu Pascutiu, director general Saint-Gobain Glass România.
Potrivit studiilor companiei, aproximativ 15% din pierderile de caldura dintr-o locuinta se realizeaza prin ferestre si usi. O alta metoda este folosirea rulourilor din aluminiu cu protectie termica, care pot reduce consumul de energie cu pâna la 10% pe timpul iernii, potrivit reprezentantilor firmei de specialitate MCA.
Aceste dispozitive ajuta la izolarea mai buna a locuintei prin crearea unei perne de aer, izolatoare, între fereastra si mediul înconjurator. Pentru un apartament de doua camere, pretul cu transport, montaj si TVA este de 459 euro, iar pentru trei camere - de 579 euro.
DEBRANSARE
Cât te costa o centrala termica
Pretul unei centrale termice de apartament variaza între 1.990 lei si 2.700 lei, în functie de marca, model si putere, potrivit lui Catalin Draguleanu, director de vânzari al Ariston Thermo România.
Pretul mediu pentru achizitionarea si instalarea unui sistem complet (radiatoare, teava, accesorii, montaj, costuri debransare) de încalzire variaza între 5.500-7.000 lei si difera în functie de numarul de camere si nivelul de dotare al instalatiei.
În conditiile eliminarii subventiilor acordate de catre Guvern si a cresterii pretului la gigacalorie cu circa 60%, investitia într-o instalatie cu centrala proprie se va amortiza în cel putin un an si în cel mult trei ani.


Autor: Evz
Sursa: www.evz.ro  Vineri, 28 Octombrie 2011

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu