luni, 7 martie 2011

Cum să îţi alegi tapetul

 Cum să îţi alegi tapetul
Cum să îţi alegi tapetul Modalitate alternativă de finisare și decorare, tapetul revine în forţă în topul preferinţelor, prezentând în momentul actual un nou look și variate îmbunătăţiri funcţionale. Dacă doriţi personalizarea unei încăperi sau evidenţierea unui detaliu cu ajutorul tapetului, există reguli utile cu care trebuie să vă înarmaţi în eventualitatea achiziţionării.
În acest an, tapetul are, la fel ca și anul trecut, un important rol decorativ în orice amenajare. Aplicarea lui chiar pe un singur perete al unei încăperi poate schimba total spaţiul (în cazul în care se aleg modele în culori puternice, în contrast cu restul încăperii, sau cu forme bine delimitate) sau poate aduce o pată de culoare (când se folosesc culori calde, combinaţii de culori pastelate, texturi fine). Poate fi folosit și pentru a pune în evidenţă anumite piese de mobilier. Se folosește foarte mult tapetul de vinil, care se aplică foarte bine pe perete, are textură mai groasă și este super lavabil (grad 4 de spălare și de trafic- poate rezista și în spaţii unde este umiditate sau se fumează). Poate avea foarte multe combinaţii de culori, inserţii sau aplicaţii, care sunt aproape imposibil de realizat pe suport de hârtie. Se folosește, de asemenea, și tapetul textil, de mătase sau bambus (nu are aceleași proprietăţi ca și cel de vinil - spre exemplu nu este lavabil, este mai puţin rezistent în timp), care are un rol estetic.
Tipuri
În principiu, există două categorii de tapet, cu suprafaţă imprimată și cu textură în relief ce poate fi vopsită, la care se adaugă o altă împărţire, în tapete lavabile sau non-lavabile. Tipul standard de tapet nu este lavabil; acesta se poate curăţa cu ajutorul unei cârpe ude, fără să faceţi apel la detergenţi, care pot deteriora serios suprafaţa.
Tapetele ce nu se pot spăla necesită o grijă specială în cursul aplicării, pentru a nu se păta cu adezivi speciali de lipire, caz în care scoaterea petelor va fi dificilă. Tapetul lavabil este mai rezistent la apă și la pete, datorită acoperirii cu un strat protector transparent.Acesta este tolerant la uzul detergenţilor ușori, rămânând însă sensibil la frecare (în cazul mutării mobilei, spre exemplu) și la detergenţi concentraţi.Inconvenientul principal al acestui tip de tapet este reprezentat de rezistenţa întâmpinată la dezlipire, tocmai din pricina acoperirii protectoare ce permite impermeabilizarea suprafeţei.
Pentru a reuși scoaterea, textura trebuie perforată și zgâriată înainte de dezlipire.
Cât cumpărăm?
Ca regulă generală, necesarul de tapet se calculează evaluând suprafaţa de acoperit în metri pătraţi și adăugând un supliment de 15-20%, ce reprezintă eventualele pierderi și decupaje greșite ale materialului.
Ce alegem?
Oferta comercială prezintă o paletă largă de posibilităţi decorative și de calităţi funcţionale, astfel încât un mic ghid descriptiv al varietăţilor de tapet cu avantajele și dezavantajele caracteristice vă va facilita, cu siguranţă, alegerea.
Reguli generale de alegere
Pentru a alege bine tapetul, trebuie să aveţi în vedere încăperea ce va fi decorată și să stabiliţi care vreţi să fie rezultatul acoperirii. Dacă încăperea este mică, preferabile sunt motivele delicate, fine, imprimeurile de mari dimensiuni aglomerând vizual spaţiul. Aceeași regulă este valabilă și dacă aveţi obstacole de ocolit (dulapuri încastrate, uși, ferestre etc.), pentru că un imprimeu mare va fi segmentat în mod repetat, ceea ce va întrerupe continuitatea desenului, iar efectul nu va fi tocmai cel scontat. Pentru camerele mici, tapetul cu reflexe metalice se va dovedi o alegere inspirată, pentru că reflectă lumina, oferind senzaţia unui spaţiu mai larg.
Dacă plafonul este foarte jos, optaţi pentru o acoperire cu linii verticale, pentru că acestea alungesc aparent pereţii. Pus orizontal, același tapet în dungi va crea un efect optic de augmentare a unui spaţiu mic. Nu este recomandată acoperirea cu tapet a mai multor încăperi, în special cu motive și cromatică diferite, pentru că efectul de ansamblu va fi unul haotic.
Dacă aţi ales îmbrăcarea unui perete în tapet cu motive, fie ele mici sau mari, evitaţi să suplimentaţi desenul cu un tablou. Dacă totuși o faceţi, aveţi grijă ca rama acestuia să prezinte o cromatică neutră. Puteţi evidenţia cu succes cu ajutorul tapetului doar o porţiune privilegiată ce trebuie pusă în evidenţă.
În dulcele stil clasic
Capacitatea tapetelor de a imprima căldură și de a crea atmosferă le recomandă la folosirea lor în orice funcţiune a casei , în special în living și dormitor, venind într-o comuniune perfectă cu stilul clasic, oferind și un plus de eleganţă interiorului. Tapetul trebuie să se încadreze în același stil cu mobilierul ales și cu ideea în care au fost create toate elementele dintr-o încăpere (perdele, draperii, covoare, culori de tencuială). Pentru iubitorii stilului clasic se poate opta pentru stilul italian, în care predomină modelul baroc, cu fome mari și bine definite, ce denotă eleganţă. Se poate opta pentru o gama largă de imprimeuri: florale, orientale sau baroce, iar culorile pot fi foarte imaginative: auriu, brumuri, griuri, roșu. Deși maroul și bejul sunt culori mai puţin spectaculoase, acestea se asociază perfect cu stilul clasic și cu decorurile din lemn. Propunere amenajare: DESTRA ARTE
Atmosferă vintage și retro
Stilul vintage presupune utilizarea unor lucruri vechi, mai ales dacă au valoare, parchetul sau mobilierul din lemn masiv reprezentând exemple elocvente. Obiectele noi, ca un telefon, sau un tapet al cărui design este inspirat din moda de altădată, vor conferi decorului o notă vintage, chiar dacă nu sunt autentice. Tapetul poate contribui la nota retro a decorului, prin pattern-ul ales și prin modul în care este repartizat. Fotografiile și filmele vechi, în care apar interioare, mai ales cele din anii '50 (e foarte la modă această perioadă în ceea ce privește decorul de interior) pot fi surse de inspiraţie. Maroul este, de asemenea, o alegere posibilă, în consonanţă cu acest stil
. Amenajare: Oana și Lucian Maluţan, Tetraktys Design (tel.: 0722.328.177)
Atmosferă caldă în dormitor
În dormitor, soluţia tapetului poate fi ideală, acesta contribuind substanţial la o atmosferă caldă și confortabilă. Pentru această funcţiune, ca și la living, regulile alegerii tapetului nu sunt stricte. Poate fi folosit la fel de bine un tapet cu motiv floral și în dormitor, și în living. Însă, importante sunt și dimensiunile pe care se aplică. Un model foarte încărcat nu va veni la fel de bine pe un perete cu dimensiuni mici și nici nu este recomandat în dormitor, unde atmosfera trebuie să fie calmă. Culorile indicate sunt moi, pastelate sau nuanţe neutre de bej. De remarcat buna alăturare a unui tablou cu tematică potrivită, precum și modul plăcut în care cade pe acest fundal lumina unei veioze sau a unei aplice.
Fresh și romantic
Pentru tineri se pot alege culori tari, care dau un aer fresh și puternic în timp ce modelul (flori, inimioare) poate conferi un aer romantic. Pentru casa de la munte sau casa de vacanţă, tapetul rustic, realizat din fibre naturale, este cea mai bună alegere. Amenajare apartament pentru tineri: designer Irina Constantin - Knox Design (tel.: 0744.679.455)
Camera copilului
Pentru câteva tipuri de spaţii, cum este și camera copilului, regulile de alegere sunt simple. Se pot folosi modele de tapet cu tematică din povești sau desene animate, personaje la modă pentru copii, tapet în culori vii
(roz, verde, albastru, portocaliu); animăluţe, steluţe etc. Pentru cei mai mici, modelele și culorile pot fi mai blânde. În special la băieţi, bleul este alegerea preferată, rozul potrivindu-se cel mai bine la camere de fetiţe.
ALEGE CU CRISTINA STĂNESCU - DESTRA ARTE
Ce poziţie are acum tapetul în decorările de interior?
Tapetul reprezintă cel mai la îndemână element pentru a reda prospeţime unei locuinţe sau a-i schimba pur și simplu aspectul. Este mult mai dificil să schimbi piesele de mobilier sau să rezugrăvești pereţii... În 2 ore tapetul se aplică pe perete, fără muncă multă, fără mizerie, iar locuinţa capătă un aer nou.
Ce stil se poartă?
Sunt în fashion modelele de tapet cu aplicaţii metalice și combinaţiile vii de culori tari și forme geometrice.
Cum se alege în baie și bucătărie?
Pentru baie și bucătărie tapetul trebuie să fie foarte rezistent la umiditate și la contactul cu apa. În general, în băi nu este atât de indicat a se aplica, decât pe grinzi sau pereţi mici, pentru a crea doar un efect, un element decorativ. În bucătărie sunt pretabile fie modele în ton sau în contrast cu mobilierul, fie cele fine și cu texturi mai naturale.
Cum se potrivește cu stilul?
Pentru adepţii pieselor de mobilier modern, minimalist, sunt de recomandat modelele viu colorate, eventual formele geometrice sau texturile în relief.
Cum se pune? Este indicat să se apeleze la un specialist sau se poate bricola?
Procedeul nu este atât de ușor și, în general, este preferabil să fie chemat un specialist pentru aplicarea lui. Peretele trebuie pregătit înainte de lipirea tapetului prin aplicarea unei amorse speciale. Aceasta are rolul de a uniformiza peretele și va face mult mai bine contact cu adezivul tapetului. Adezivul trebuie să fie cel recomandat tipului de tapet (pentru tapetul din vinil se folosește un adeziv mai puternic, nediluat; pentru cel din hârtie se folosește alt tip de adeziv, mult mai diluat, pentru a nu pătrunde prin foaia de tapet). În cazul în care vă plictisiţi de el, la fel de indicat este să chemaţi un specialist. Există modalităţi și ustensile care pot face mult mai ușoară desprinderea lui de pe perete, fără a pica cu tot cu tencuială.
Autor: Romania Libera
Sursa: www.romanialibera.ro  Sambata, 19 Februarie 2011

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu