luni, 4 aprilie 2011

Iată secretele a opt fructe exotice!

 Iată secretele a opt fructe exotice!
Iată secretele a opt fructe exotice!
Obișnuiţi cu banane, portocale, mandarine sau gref, românii nu se înghesuie să cumpere și alte fructe exotice. Nu știu ce gust au, cum să le cureţe, cum să le aleagă pe cele mai coapte și nici cum să le prepare în diferite mâncăruri. Reporterii Click! au dat o raită prin magazine și îţi spun tot ce trebuie să știi despre fructele exotice.
TAMARILLOS
Cum se alege? Cumpără fructe cu coaja netedă, fără pete și urme de lovituri. Evită fructele foarte tari dar și pe cele foarte moi.
Cum se mănâncă? Coaja nu este comestibilă și are un gust amărui. Pune fructul în apă fierbinte după care scoate-l și clătește-l cu apă rece. După acest șoc termic, coaja se va îndepărta foarte ușor cu ajutorul unui cuţit. Tamarillos se consumă proaspăt dar se folosește și în prăjituri sau salate de frute.
Sos de tamarillos
Ingrediente: 540 gr. tamarillos proaspete, 1/2 linguriţă ghimbir măcinat, 1/4 linguriţă scorţișoară măcinată, un ardei iute, o ceapă, o linguriţă de zahăr, 100 ml apă, două linguri ulei, sare.
Preparare: bucăţile de fruct se decojesc, iar miezul se toacă. Ghimbirul și scorţișoara se pun la foc mic, se adaugă tamarillos, ardeiul, ceapa, zahărul și apa. Se dă în clocot, și se lasă 20 de minute la foc mic. La sfârșit se adaugă ulei și sare.

KUMQUATS
Cum se alege? Un fruct bun este de culoare portocalie, o nuanţă foarte intensă, fără nici o urmă de verde. Coaja trebuie să fie netedă.
Cum se mănâncă? Îndepărtează vârful cu un cuţit. Taie-l în două sau în felii și curăţă-l de seminţe. Se consumă și coaja și miezul.
Reţetă: Din Kumquats se poate prepara limonadă. Fructul poate fi mixat și pentru pregătirea unui piure.


PITAHAYA
 Cum se alege? Cumpără fructe cu coaja moale, dar evită-le pe cele foarte moi.
Cum se mănâncă? Taie fructul pe lungime. Curăţă pulpa cu o lingură și consum-o cu tot cu seminţe.
Reţetă: Pitahaya se folosește în prepararea sucurilor deoarece are un gust dulce și o consistenţă cremoasă.
MANGUSTAN
 Cum se alege? Are forma unui măr de mărime mijlocie, turtit. Fructul copt are o coajă moale care se îndepărtează cu mâna.
Cum se mănâncă? Crestează-l cu un cuţit și consumă pulpa cu tot cu sâmburi.
Reţetă: Pentru că este un fruct cu consistenţă cremoasă, este ideal pentru pregătirea piureurilor.


RAMBUTAN
 Cum se alege? Fructul copt are coaja roșie sau o nuanţă de galben sau portocaliu. Alege rambutan care nu prezintă pe spini formaţiuni negre.
Cum se mănâncă? Cu un cuţit bine ascuţit decupează fructul, tăind numai coaja, circular. Apoi, îndepărteaz-o cum ai desface un capac. Miezul fructului este cel comestibil, sâmburele se aruncă.

Cremă de rambutan
Ingrediente: o cană de zahăr, o cană de lapte, șase gălbenușuri, șase fructe de rambutan.
Preparare: Mixează miezul fructelor de rambutan cu jumătate de cană de lapte. Într-un alt vas mixează cealaltă jumătate de cană de lapte cu zahărul, toarnă compoziţia peste gălbenușuri, pune-o pe foc și amestecă timp de 5 minute. Ia de pe foc compoziţia și adaugă crema de rambutan. Amestecă bine întreaga compoziţie.

GUAVE

Cum se alege? Guavele sunt rotunde sau ovale, cu o coajă groasă. Când sunt coapte, sunt galbene sau roșiatice. Coaja trebuie să fie moale, netedă, fără pete sau urme de lovituri.
Cum se mănâncă? Curăţă-le de coajă cu un cuţit și consumă-le ca atare. În interior vei observa pulpa, care are seminţe foarte mici și comestibile.
Reţetă: Guavele de culoare roșie pot înlocui cu succes roșiile în sosuri. De asemenea, acest fruct este potrivit penru a pregăti gemuri, dulceţuri și jeleuri. Le obţii tăind fructul și punându-l la fiert cu alte componente prevăzute de reţetă.
PHISALYS
Cum se alege? Fructele ajunse la maturitate sunt ascunse într-un înveliș de frunze portocalii sau roșcate uscate, care au aspectul unui felinar. Fructul este de culoare portocalie și ușor lipicios la atingere.
Cum se mănâncă? Fructul copt se spală și se consumă ca atare, cu tot cu coajă și seminţe.
Reţetă: Phisalys se poate înmuia în ciocolată caldă. Pune apoi bobiţele în frigider până când ciocolata se întărește. O altă variantă ar fi să pasezi fructele cu furculiţa și să presari deasupra zahăr.
KIWANO
 Cum se alege? Un kiwano copt are o nuanţă galben portocalie. Evită fructele lovite și pătate sau care au coaja moale.
 Cum se mănâncă Taie-l în două cu un cuţit, pe lungime. Cu o lingură, curăţă pulpa.
Sos condimentat de kiwano
Ingrediente: un kiwano, 50 gr. ceapă, 100 gr. iaurt, 50 gr. smântână, jumătate de linguriţă de: seminţe de muștar, coriandru, chimen, boabe de piper.
Preparare: Din fruct se păstrează doar sucul și seminţele. Peste suc se adaugă ceapa tocată, iaurtul și smântâna. Se prăjesc condimentele, se macină și se adaugă peste compoziţie. Sosul obţinut se păstrează la rece.
Autor: Click
Sursa: www.click.ro  Luni, 4 Aprilie 2011

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu