marți, 3 iulie 2012


Nokia Lumia 610 - Windows Phone pentru bugete modeste

02 iulie 2012 | 16:21 Aurelian Mihai Comentarii 11
Nokia Lumia 610 este un smartphone entry-level, bazat pe platforma Windows Phone şi adresat celor care apreciază un design elegant, dar nu pun foarte mare preţ pe detalii tehnice şi performanţe de top.
Descriere
La capitolul design, Lumia 610 se aseamănă foarte bine cu frăţiorul mai mare, Nokia Lumia 710. Chiar dacă mai puţin luxoase, finisajele sunt de bună calitate şi plăcute din punct de vedere estetic.
Carcasa este prevăzută cu un capac din plastic lucios, ce îmbracă tot spatele telefonului, dar şi partea de jos, până sub ecran, creând o bază asimetrică ce se aşează foarte bine în palmă. Din păcate capacul se detaşează un pic prea uşor şi nu dă impresia că ar fi foarte bine fixat de corpul telefonului, mai ales în partea de jos, unde poate fi deformat cu uşurinţă prin apăsare.
Rama ce înconjoară ecranul are finisaj cromat, aspectuos dar uşor de murdărit cu amprente şi urme de transpiraţie.
Ecranul de 3.7 inch cu rezoluţie WVGA este protejat cu o barieră din sticlă minerală. Din păcate finisajul semilucios nu ajută prea mult la mascarea amprentelor şi acţionează asemenea unei oglinzi în încăperile bine iluminate, reflectând obiectele din vecinătate.
În lateral-dreapta avem clapeta pentru volum, butonul Lock şi un buton dedicat pentru poze. Deasupra ecranului avem conectorul micro USB şi cel pentru căşti, de tip jack 3.5.
Pe spatele carcasei găsim camera foto de 5MP însoţită de blitz LED, respectiv difuzorul extern.
Sub capac, Nokia Lumia 610 ascunde un acumulator Li-Ion de 1300 mAh şi slot pentru card micro SIM. În lipsa unui slot microSD, va trebui să ne mulţumim cu cei 8 GB memorie internă furnizaţi de producător.
Pachetul cu accesorii include un adaptor AC cu port USB, cablu micro-USB şi un set de căşti intra-aurale de bună calitate.
Detalii tehnice
Configuraţia aleasă pentru modelul Lumia 610 este realizată în jurul unui chipset cu CPU single-core la 800 MHz, din seria ARM Cortex-A5, asistat de un GPU Adreno 200. Memoria RAM este limitată la 256 MB, suficient pentru a întruni cerinţele minime impuse pentru rularea sistemului Windows Phone 7.5 Mango. Rămâne de văzut în ce măsură va afecta această limitare performanţele aplicaţiilor şi accesul lui Nokia Lumia 610 la oferta de jocuri disponibile în Windows Phone Marketpace.
Nokia Lumia 610 - specificaţii detaliate
  • Acces reţea: Quad-band GSM/GPRS/EDGE, Quad-band 3G (7.2 Mbps HSDPA, 5.7 Mbps HSUPA)
  • Sistem de operare: Windows Phone 7.5 Tango
  • Ecran: LCD 3.7 inch, capacitiv, rezoluţie 800x480 pixeli, 65k culori
  • Chipset: Qualcomm MSM7227A (CPU ARM Cortex-A5 la 800MHz, GPU Adreno 200)
  • Memorie RAM: 256 MB
  • Spaţiu de stocare: 8 GB intern, fără slot microSD
  • Conectivitate: Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth v2.1 cu A2DP şi EDR
  • Cameră foto: 5 MP, cu autofocus, blitz LED şi funcţie de filmare la rezoluţie VGA
  • Conectori: jack 3.5 mm, mini USB 2.0
  • Alte dotări: receptor A-GPS, busolă digitală, accelerometru, senzor de proximitate, modul radio FM cu decodor RDS, microfon cu funcţie de anulare a zgomotului de fundal
  • Dimensiuni: 119 x 62 x 12 mm
  • Greutate: 132 grame
Fiind considerat o soluţie de buget, Nokia Lumia 610 are parte de un hardware ceva mai slab, dar şi o serie lungă de limitări de ordin tehnic şi software, impuse mai mult sau mai puţin artificial:
  • Web browser lipsit de suport pentru tehnologiile Adobe Flash şi Microsoft Silverlight
  • Fără suport USB mass storage (transferul fişierelor se face doar cu managerul de fişiere inclus cu aplicaţia Microsoft Zune)
  • Unele aplicaţii din Marketplace nu funcţionează cu Lumia 610, din pricina cantităţii insuficiente de memorie RAM. Printre acestea se numără clientul Skype, precum şi orice alte aplicaţii folosite pentru apeluri video
  • Funcţia de filmare este limitată la rezoluţie SD
Performanţe şi impresii
Privit din perspectiva unui utilizator începător, care ia contact cu un smartphone pentru prima dată, Nokia Lumia 610 este un telefon arătos şi destul de sprinten, capabil să îndeplinească fără probleme sarcini de bază. Navigarea sistemului de meniuri este cursivă, iar aplicaţiile se deschid destul de repede.
Nokia Lumia 610
Lista de contacte organizată alfabetic este foarte uşor de parcurs, iar după configurarea în People hub a accesului la reţeaua Facebook avem parte de informaţii detaliate şi o listă extinsă cu prietenii din cadrul reţelei de socializare.
Printre aplicaţiile instalate se numără suita Microsoft Office Explorer, respectiv aplicaţiile Nokia Maps şi Nokia Drive, cea din urmă capabilă să transforme telefonul mobil într-un veritabil navigator GPS, complet cu sistem de ghidare vocală pas-cu-pas.
Nokia Lumia 610
Instalarea şi folosirea aplicaţiilor disponibile în Marketplace în general nu pune probleme, cu câteva excepţii notabile. Din cauza memorie RAM limitate la 256 MB, Lumia 610 nu suportă aplicaţii de tip VoIP, cum este clientul Skype.
Jocurile sunt un alt subiect sensibil. Putem juca fără probleme jocuri cu elemente grafice de complexitate redusă, dar cele care abundă în scene dinamice pot pune probleme. Un exemplu nefericit sunt jocurile din seria Angry Birds, care refuză să pornească pe Lumia 610, acuzând lipsa unei cantităţi suficiente de memorie RAM. Cât despre jocurile suportate, şi acestea pot pune probleme dacă avem memoria telefonului încărcată cu multe aplicaţii deschise. Luăm drept exemplu jocul Need for Speed Underground, care nu poate rula fluent decât după ce închidem toate aplicaţiile lăsate deschise.
Când vine vorba de navigare pe internet, Lumia 610 dă rezultatele cele mai bune cu versiunile mobile ale website-urilor. Cantitatea redusă de memorie RAM îngreunează încărcarea şi derularea paginilor web deschise în versiune completă. Problemele cele mai mari apar în cazul portalurilor de ştiri ce înghesuie un număr mare de articole cu poze pe prima pagină. Imaginile au tendinţa să apară cu întârziere la derularea paginii, sau deloc, dacă numărul acestora este foarte mare.
Nokia Lumia 610
Ecranul de 3.7 inch cu rezoluţie 800x480 pixeli redă imagini la o calitate mulţumitoare, dar luminozitatea ajustată automat folosind senzorul ambiental este la un nivel insuficient pentru confort. Setările manuale pentru luminozitate includ doar opţiunile Low, Medium şi High, ultima fiind singura capabilă să ofere un nivel adecvat de iluminare, cu preţul reducerii autonomiei bateriei. Din păcate ajustarea luminozităţii la valoarea High scoate în evidenţă limitările ecranului cu tehnologie TFT, rezultând redarea neconvingătoare a fundalului negru din imagini, mai ales către marginile ecranului.
Interfaţa touch este precisă şi răspunde bine la comenzi, iar degetele alunecă fără probleme pe ecranul protejat cu sticlă minerală.
Ca şi telefon mobil, Nokia Lumia 610 a demonstrat o bună stabilitate a semnalului, inclusiv în zone unde acoperirea reţelei de telefonie este deficitară. Claritatea convorbirilor desfăşurate în medii zgomotoase este mulţumitoare, graţie microfonului cu sistem activ de anulare a zgomotului.
Difuzorul extern este puternic şi redă fără probleme melodiile alese ca ringtone.
Performanţe audio/video
Din păcate Lumia 610 poate filma doar la rezoluţie VGA, astfel că nu putem vorbi de rezultate spectaculoase la acest capitol.
Camera foto cu rezoluţie 5 MP promite mult, dar oferă puţin. Avem parte de buton dedicat pentru poze şi suport pentru focalizare selectivă cu ajutorul ecranului touch, dar chiar şi aşa focalizarea imaginii lasă de dorit, multe din pozele obţinute în condiţii aparent ideale, cu vreme însorită şi obiecte bine conturate în cadru, ieşind neclare.
Nokia Lumia 610Nokia Lumia 610 sample pic Nokia Lumia 610Nokia Lumia 610 sample pic
Nokia Lumia 610Nokia Lumia 610 sample pic Nokia Lumia 610Nokia Lumia 610 sample pic
Calitatea pozelor este acceptabilă în condiţii de lumină naturală, cu soare din belşug. Pozele obţinute în spaţii închise, cu sau fără ajutorul blitz-ului LED, prezintă un nivel de zgomot ridicat şi reproducere slabă a detaliilor fine.
Nokia Lumia 610Nokia Lumia 610 - poză cu blitz Nokia Lumia 610Nokia Lumia 610 - poză fără blitz
Autonomia bateriei
Echipat cu procesor single-core la doar 800MHz, cantitate modestă de memorie RAM şi ecranul de 3.7 inch cu luminozitate ajutată la un nivel foarte conservator, Lumia 610 se descurcă bine cu acumulatorul Li-ion de 1300 mAh.
În condiţiile unui regim de utilizare normal, cu aproximativ o oră de convorbiri telefonice 3G în fiecare zi, 20-30 minute navigare pe internet prin conexiune WiFi şi sesiuni ocazionale de jocuri, Lumia 610 rezistă cel puţin două zile cu o încărcare a bateriei.
Carcasa telefonului se încălzeşte foarte puţin în timpul utilizării, dar pentru o experienţă cu adevărat confortabilă este necesară ajustarea luminozităţii ecranului la valoarea High, cu preţul reducerii autonomiei bateriei.
Plusuri şi minusuri
+ design elegant şi dimensiuni reduse
+ ecran de bună calitate
+ autonomie rezonabilă pentru baterie
+ autonomie rezonabilă pentru baterie
- prea puţină memorie RAM
- nu suportă filmare la rezoluţie HD
- transferul fişierelor se face doar prin aplicaţia Zune
- unele jocuri şi aplicaţii nu rulează pe acest telefon
- foloseşte card micro SIM
Concluzie
Nokia Lumia 610 încearcă să ofere o experienţă confortabilă cu platforma Windows Phone, la un preţ rezonabil.
Din păcate ţelul propus este atins doar parţial. Da, Lumia 610 este un telefon care arată bine, este rapid cu interfaţa pe bază de tile-uri a sistemului Windows Phone 7.5 şi oferă performanţe mulţumitoare cu pachetul de aplicaţii oferite de producător. Situaţia se complică însă când trecem la activităţi solicitante, cum ar fi navigarea versiunii desktop a website-urilor favorite, ghidare GPS cu aplicaţia Nokia Drive, sau încercăm să ne relaxăm cu jocurile oferite în Marketplace.
Partea de cameră foto este o altă dezamăgire pentru Lumia 610, lipsa suportului pentru filmare HD şi pozele de o calitate mediocră amintind de unele modele smartphone din generaţia anilor 2009 - 2010.
Ca şi părţi pozitive, avem autonomia mulţumitoare a bateriei, rezultatele excelente la purtarea apelurilor telefonice şi performanţele peste aşteptări la audiţia de muzică.
Per total, Nokia Lumia 610 se prezintă drept un smartphone elegant, numai bun pentru iniţierea în lumea Windows Phone.
Din păcate pentru preţul de aproximativ 950 Lei în variantă retail, primim mai puţin decât ne-am fi aşteptat, iar la final, Lumia 610 nu face decât să scoată în evidenţă avantajele modelului imediat următor: Nokia Lumia 710. Pentru 100 Lei în plus, Lumia 710 majorează cantitatea de memorie RAM la 512 MB, schimbă ecranul TFT cu unul IPS mai performant, ridică frecvenţa procesorului la 1.4 GHz şi aduce în ecuaţie o cameră foto tot de 5 MP, dar de mai bună calitate.
sursa; go4it.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu