sâmbătă, 16 aprilie 2011

Cum recunoști alimentele falsificate

 Cum recunoști alimentele falsificate
Cum recunoști alimentele falsificate
Fiindcă ţii la sănătatea ta și a familiei tale, faci tot posibilul să pui pe masă cât mai multe alimente naturale și sănătoase, chiar dacă asta înseamnă să dai mai mulţi bani. Dar, din păcate, unii producători fac rabat la calitate și păcălesc consumatorii cu ingrediente ieftine, care, în timp, pot îmbolnăvi.
În această perioadă în care începem, încet-încet, să ne îndreptăm către o alimentaţie mai echilibrată și mai naturală, iar interesul pentru produsele industriale pare să scadă ușor, ne lovim tot mai frecvent de o altă problemă. Este vorba despre falsificarea alimentelor naturale, de calitate și... mai scumpe. Ajungem astfel ca, în ciuda bunelor noastre intenţii de a trece la un stil de viaţă mai sănătos, să ne „intoxicăm" cu aceleași E-uri. Cu alte cuvinte, putem primi aceleași produse de calitate slabă, dar în ambalaje mai frumoase, pe care sunt înscriși termenii „bio", „natural" sau „organic" și pe bani mai mulţi.

Mai precis, în ultimii ani, a crescut numărul unor produse vândute ca sănătoase și naturale care, de fapt, conţin substanţe ce le știrbesc din calitate sau din care au fost eliminate ingrediente valoroase nutriţional. În categoria alimentelor falsificate pot intra de la condimentele la plic și lactate până la peștele congelat și miere.

În trecut, se foloseau aditivi foarte toxici

Falsificarea alimentelor nu este strict o problemă a modernităţii. La începutul secolului al XIX-lea existau în întreaga lume o varietate de produse „înmulţite" cu chimicale extrem de nocive sau chiar înlocuite integral cu acestea. Câteva exemple dintre cele mai elocvente sunt adăugarea în făină a sulfatului de aluminiu sau a cretei zdrobite, pentru a o albi, și a carbonatului de amoniu, pentru a masca gustul acru dat de alterarea făinei. În bere se punea, de exemplu, stricnină, o substanţă extrem de toxică, pentru a-i da gustul amar specific.

Astăzi, E-uri mai puţin nocive, dar mai multe
În prezent, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară și pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) și Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor (EFSA) controlează atent conţinutul produselor alimentare de pe piaţă. Chimicalele ce pot fi adăugate în acestea sunt acum mult mai numeroase, dar cele care se dovedesc periculoase pentru sănătate sunt interzise, iar pentru restul există norme riguroase privind cantitatea permisă într-un aliment. În realitate, acum lucrurile nu stau nici atât de prost precum în secolul al XIX-lea, nici atât de bine cum ne-am dori și cum promit autorităţile de control.

Fiindcă pe rafturile magazinelor încă mai ajung, de exemplu, băuturi alcoolice preparate din spirtoase industriale sau din pudră de condimente (chilli), care conţine, de fapt, o vopsea cancerigenă roșie - Sudan I - folosită în mod obișnuit la crema de pantofi. Acestea sunt, într-adevăr, cazuri rare. Dar există totuși o sumedenie de producători care ne păcălesc în alte moduri, mai puţin nocive. Cele mai utilizate metode de falsificare a alimentelor sunt: adăugarea unor substanţe care le scad valoarea (pentru mărirea volumului sau pentru „înmulţire"); înlocuirea unor ingrediente de calitate cu unele inferioare nutritiv, mai ieftine; excluderea parţială sau totală a unei componente valoroase; colorarea sau tratarea lor, pentru a îmbunătăţi aspectul și pentru a crește durata de viaţă pe raft, cu substanţe care ar putea fi nocive pentru sănătate. 

Dificil de depistat

Din când în când, autorităţile realizează controale atât în magazine, cât și în pieţe pentru verificarea calităţii produselor comercializate. În timp ce alimentele contrafăcute pot fi depistate în cadrul acestor controale, cele falsificate sunt mai greu de identificat. De fapt, nici măcar atunci când se fac analizele standard ale unor produse alimentare înainte de a fi puse pe piaţă sau în timpul controalelor, nu pot fi depistate toate ingredientele dintr-un produs și nu pot fi stabilite cu exactitate cantităţile acestora, din lipsa tehnologiilor performante necesare. În cazul în care o persoană consideră că un produs alimentar achiziţionat nu este conform standardelor îl poate duce la un laborator specializat pentru testare. Dar costurile, care pot fi destul de mari, sunt suportate de respectivul consumator. Pentru a-și re­cupera banii, acesta poate da apoi în judecată compania producătoare.

Tratarea poate scădea calitatea

Folosirea necontrolată a pesticidelor la cultivarea vegetalelor și cerealelor, administrarea de hormoni sau de antibiotice animalelor destinate consumului și tratarea prin diverse metode a produselor alimentare pentru a se distruge microbii, pentru a le da un aspect mai comercial și pentru a li se prelungi termenul de valabilitate sunt metode care aduc beneficii producătorilor, dar care scad calitatea alimentelor. Iar dacă nu sunt menţionate pe etichetă (în cele mai multe cazuri nu sunt), îi păcălesc pe consumatori. În cazul fructelor și legumelor importate, sunt folosite substanţe care să le coacă pripit, ceea ce face ca vegetalele res­pective să fie inferioare nutriţional.

Iradierea, inofensivă?

Una dintre cele mai moderne metode de distrugere a microorganismelor din unele produse alimentare și de grăbire a coacerii fructelor și legumelor este iradierea. Autoritatea europeană pentru siguranţa alimentelor a publicat recent un articol în care asigură consumatorii că metoda nu prezintă riscuri pentru sănătate. Cu toate acestea, în compoziţia alimentelor iau naștere compuși care le pot „știrbi" calitatea. Potrivit EFSA, în Uniunea Europeană există puţine produse alimentare iradiate, în general fructe și legume, mai puţin produse de origine animală. Iar pe eticheta lor ar trebui să fie înscrisă menţiunea „produs iradiat" sau „tratat cu radiaţii ionizante".

Specialistul nostru

Dr. Călin Ciubotaru
medic de familie


Alimentele falsificate pot fi nocive în două moduri. În primul rând, prin substanţele înlocuitoare pe care le conţin în locul ingredientelor naturale, le scade valoarea nutritivă și, deci, calitatea de aliment. De exemplu, în mezeluri se găsesc, în loc de carne, amidon, făină de oase, soia, gelatină, iar în loc de miere, care este un produs viu, cu o compoziţie foarte complexă (vitamine, enzime, minerale, factori de creștere etc.), mâncăm zahăr sintetic. În al doilea rând, prin tratamentele aplicate (iradiere, gazare, congelare), se distruge o bună parte din principiile active, care dau valoare unui aliment proaspăt. La acestea se adaugă și efectul nociv al substanţelor chimice adăugate în alimente (aditivi, arome, coloranţi, conservanţi, amelioratori, îndulcitori sintetici, acidifianţi), care pot induce o gamă largă de tulburări metabolice, toxice sau alergice.

Cele mai contrafăcute produse

Uleiul de măsline și măslinele

Considerat un ulei din categoria celor de lux, cu proprietăţi benefice pentru sănătatea cardiovasculară, uleiul de măsline extravirgin este unul dintre produsele alimentare cele mai falsificate la ora actuală. O metodă frecvent întâlnită de falsificare este înlocuirea unei părţi de ulei de măsline extravirgin fie cu forma sa rafinată, fie cu alt tip de ulei, cum este cel de soia, inferior calitativ. Partea bună este că, în cele mai multe cazuri, nu se înlocuiește mai mult de 10% din volum cu alt ulei vegetal, fiindcă i-ar putea schimba gustul. Din păcate, este destul de dificil de recunoscut uleiul de măsline falsificat.

Doar la prăjire sau testându-i pH-ul este posibil să ne dăm seama că i-au fost adăugate și alte substanţe. Mai exact, uleiul de măsline extravirgin rezistă până la temperatura de 190 de grade Celsius fără a se descompune în compuși toxici. Dacă își schimbă gustul și emană fum puternic la mai puţin de 190 de grade, este posibil să fie falsificat. În plus, uleiul extravirgin de măsline are aciditatea sub 1 grad, iar cel virgin - sub 2 grade. Dacă aciditatea depășește acest nivel, este posibil să conţină și alte tipuri de ulei. Și măslinele pot fi falsificate prin oxidarea cu gluconat de fier, pentru obţinerea unei culori uniforme. În plus, sarea în care sunt conservate poate masca eventualele modificări de gust cauzate de alterare.

Cafeaua

Cele mai întâlnite tipuri de cafea sunt arabica, de calitate superioară, și robusta, mai puţin aromată și mai ieftină. Evident, cel mai simplu mod de falsificare a unei cafele comercializată ca fiind de calitate superioară este adaosul de cafea robusta în proporţie mai mare decât arabica. Este posibil, de asemenea, ca în unele pachete de cafea „de calitate" să se găsească cicoare, malţ, năut, cereale, amidon, caramel, boabe de soia, mazăre sau fasole. Cel mai simplu mod de a evita acest tip de falsificare este să cumpărăm cafea boabe și să o măcinăm acasă, nu înainte de a analiza conţinutul pachetului și de a ne asigura că nu conţine, de fapt, și alte tipuri de boabe. Arabica are boabele alungite, iar robusta le are mai mici și rotunjite.

Peștele scump
Somonul cu cele mai multe proprietăţi nutritive este cel sălbatic, o raritate în magazinele românești  Foto: Shutterstock

Cel mai simplu mod de falsificare a peștelui este comercializarea unor specii ieftine ca fiind somon sau alt tip de pește scump. Se știe că somonul sălbatic are un nivel mare de Omega 3, care protejează sistemul cardiovascular. Nu același lucru este valabil în cazul somonului de cultură sau al păstrăvului curcubeu, speciile mai ieftine cu care somonul este adesea înlocuit.

Specialiștii spun că putem diferenţia somonul sălbatic de cel de cultură la gătit. Cel sălbatic este roz-portocaliu, datorită planctonului cu care se hrănește, în schimb cel de crescătorie capătă această culoare de la vopselurile adăugate în mâncare. La gătit, somonul sălbatic își păstrează culoarea, iar cel de acvacultură și-o pierde.

Mierea

Multe dintre sortimentele de miere de pe piaţă sunt falsificate. În primul rând, mierea vândută ca fiind de salcâm (sortiment scump) poate fi, de fapt, miere polifloră sau de rapiţă, cu mai puţine beneficii. În plus, pentru multiplicarea mierii, mulţi producători adaugă sirop de glucoză industrială, care îi scade din valoarea nutriţională. Cel mai sigur este să cumperi mierea zaharisită, cristalizată, aceasta fiind cel mai dificil de falsificat.

Laptele

Cel mai sigur lapte este cel ambalat, spun specialiștii. În cazul acestuia, există rigori privind conţinutul microbiologic, hormonal și reziduurile de antibiotice. Deși mai gustos, laptele din piaţă poate conţine o sumedenie de substanţe nocive, de la apă la margarină, untură de porc (pentru caimac), la amidon, făină de grâu sau chiar aracet.

Evită carnea tocată!

Este de preferat să cumperi carne porţionată, nu tocată, fiindcă este mai dificil de contrafăcut. Singura metodă de falsificare a cărnii întregi este comercializarea unor specii de animale mai puţin consumate, cum sunt carnea de măgar, de cal etc. ca fiind carne de porc ori de vită. Poţi evita acest lucru doar în cazul în care cunoști foarte bine după culoare și după aspect, uneori chiar și după miros, carnea pe care vrei să o cumperi. Cel mai  frecvent însă sunt falsificate carnea tocată, carnea de mici și mezelurile prin înlocuirea unor componente valoroase cu unele de evitat: grăsime, șorici, tendoane, urechi etc. De asemenea, pot fi adăugaţi aditivi pentru culoare și aromă, soia sau făină pentru consistenţă și sare sau condimente în exces pentru mascarea alterării.

Mezelurile, cât mai rar!

În cazul mezelurilor, majoritatea conţin carne dezosată mecanic (MDM), adică res­turile de carne ce rămân pe oase. Aceasta are calitate nutriţională inferioară și poate conţine fragmente de os, cartilagii, tendoane și piele. Amestecului îi sunt adăugate o varietate de E-uri pentru o culoare asemănătoare cu cea a cărnii adevărate și pentru un gust apetisant. Astfel, salamurile care arată prea bine și sunt prea gustoase sunt, într-adevăr, prea bune să fie din carne veritabilă. Alege, mai bine, mezelurile care au porţiuni mari mai închise la culoare (nu chiar roz) și mai aţoase, deoarece acelea sunt, în realitate, bucăţile de carne.

Specialistul nostru

Prof. dr. Gheorghe
Mencinicopschi
directorul Institutului de Cercetări Alimentare București


Printre cele mai falsificate alimente se numără uleiul de măsline, care este, de altfel, cel mai falsificat produs gras din lume. În cazul lui, atât de promovatele beneficii pentru sănătate sunt valabile doar dacă se utilizează ulei de măsline extravirgin autentic, în stare crudă și nu pentru gătit. Și făina din compoziţia pâinii și a produselor de patiserie poate fi riscantă pentru sănătate dacă nu este integrală. Falsificarea făinii se poate realiza prin amestec cu: făina altor cereale sau seminţe străine (mălai, mazăre, fasole, orez), făină de grâu comun în făina de grâu dur, amidon din cartofi sau din porumb, amelio­ratori, emulgatori și agenţi de oxidare interziși sau peste doza permisă, substanţe pentru creșterea duratei de păstrare și pentru accelerarea maturării sau pentru înălbirea făinii.
Autor: Adevarul
Sursa: www.adevarul.ro  Sambata, 16 Aprilie 2011

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu