vineri, 1 aprilie 2011

Stresul dăunează frumuseţii

Stresul dăunează frumuseţii

Life & Style - Oana Olaru

Este ştiut faptul că anxietatea şi tensiunea cotidiană dăunează grav sănătăţii şi vitalităţii, însă stresul vă poate afecta negativ şi aspectul fizic.
Stresul este unul dintre cei mai aprigi duşmani ai omului modern, care afectează nu doar sănătatea fizică şi psihică a unei persoane, ci şi felul în care aceasta arată. S-a confirmat ştiinţific faptul că stresul unei vieţi agitate îşi pune amprenta pe sănătatea tenului şi a părului, însă vestea bună este că există soluţii destul de simple pentru rezolvarea acestei probleme.
Medicii dermatologi bănuiau de mult timp că stresul este unul dintre principalii factori declanşatori ai acneei, iar acum ipotezele în acest sens au fost confirmate. Un studiu recent efectuat pe un grup de studenţi a arătat faptul că aceştia sunt mult mai afectaţi de erupţiile acneice în perioada sesiunii, când sunt stresaţi şi îngrijoraţi în privinţa examenelor şi a rezultatelor. Potrivit dermatologilor, acest lucru are de-a face cu faptul că, în perioadele agitate, organismul eliberează aşa-numiţii hormoni de stres, care, la rândul lor, stimulează glandele sebacee să producă sebum în exces. Şi cum sebumul în exces are drept rezultat astuparea porilor, coşurile şi punctele negre nu întârzie să apară. În plus, stresul sporeşte gradul de inflamare, prin urmare, zonele afectate de acnee rămân umflate şi roşii mai mult timp, întârziind vindecarea şi provocând apariţia cicatricelor.
Pentru ţinerea acneei sub control, dermatologii recomandă spălarea tenului dimineaţa şi seara cu o loţiune cu formulă delicată şi aplicarea unui unguent pe bază de acid salicilic în fiecare seară înainte de culcare.

Stresul grăbeşte îmbătrânirea

Chiar dacă pe faţa dumneavoastră nu există riduri fine vizibile sau riduri profunde, stresul acumulat în fiecare zi ar putea cauza îmbătrânirea prematură a tenului. În primul rând, atunci când traversaţi o perioadă foarte tensionată, stresul vă afectează programul de somn şi obiceiurile alimentare, iar din această cauză funcţionarea celulară este perturbată - de fapt, celulele îşi încetinesc activitatea. În al doilea rând, aşa cum am menţionat anterior, stresul creşte nivelul de inflamare, iar acest fapt are drept consecinţă reducerea nivelului de colagen şi elastină, prin urmare, pielea devine mai firavă, mai uscată şi mai predispusă la ridare. În fine, ţesutul conectiv (cel care leagă pielea de muşchi) se poate deteriora din cauza grimaselor şi a încruntării, cauzând astfel apariţia prematură a ridurilor profunde. Pentru a rezolva problema, nu este suficient să aplicaţi pe ten tone de produse antiîmbătrânire, ci va trebui să vă îngrijiţi „din interior“. Iată ce recomandă dermatologii pentru a vă proteja tenul de riduri premature: dormiţi şapte-opt ore pe noapte, consumaţi alimente care conţin acizi graşi omega-3, fructe şi legume, beţi multă apă - pentru a menţine hidratarea şi din interior - şi renunţaţi la consumul de alcool şi la fumat.

Şi părul are de suferit

Ca şi când nu ar fi suficient faptul că afectează tenul, stresul este responsabil şi pentru deteriorarea sănătăţii şi aspectului podoabei capilare. Potrivit dermatologilor, stresul poate avea drept consecinţă căderea părului, fenomen care însă îşi face observate efectele abia după trei luni de la momentul de stres maxim. În general, persoanele care trec printr-o perioadă tensionată sar peste mese sau consumă alimente nesănătoase, însă, chiar dacă alimentaţia este echilibrată, stresul poate genera probleme de absorbţie a vitaminelor şi mineralelor.
Cea mai eficientă metodă de a preveni şi combate căderea părului generată de stres este crearea unui mediu în care părul se poate dezvolta în cele mai bune condiţii. Acest lucru presupune respectarea unui program bine stabilit de somn (cel puţin opt ore pe noapte), creşterea aportului de proteine şi efectuarea unui tratament cu vitamina B, pentru a preveni căderea prematură a părului. În plus, se recomandă masarea scalpului (de trei ori pe săptămână, timp de două minute, înainte de duş), întrucât îmbunătăţirea microcirculaţiei la acest nivel ajută la regenerarea firelor de păr. 
sursa; gazetade sud

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu