marți, 5 aprilie 2011

Top zece tehnologii care ne vor schimba viata

Top zece tehnologii care ne vor schimba viata

4 aprilie 2011 | 12:30
Daca acum douazeci de ani am fi discutat despre telefoane cu touchscreen, televizoare 3D, telecomenzi universale sau frigidere cu Internet am fi fost considerati, in cel mai fericit caz, niste oameni mult prea amuzanti si prea optimisti. Daca le mentionam acum, suntem considerati depasiti de viteza tehnologiei.
Top zece tehnologii care ne vor 
schimba viata
Dar ce anume ne rezerva atunci viitorul, daca lucrurile devin realitate mai repede decat ne-am astepta? Va propunem un top al celor mai utile si mai interesante inventii care ne vor face viata mai usoara in viitor.

Locul X. Park4U. Sistemul automat de parcare este deja implementat pe cateva modele de masini, printre care Volkswagen Touran si Sharan, Audi si Ford, dar il consideram o necesitate si consideram ca ar trebui sa existe pe orice model de masina. Sa fim seriosi, care dintre voi se pot lauda ca absolut toate parcarile au iesit din prima? Si ca nu ati zgariat niciodata masina incercand sa parcati?  



Locul IX. Electrolux Personal Mini Kitchen. Un gadget practic si incredibil de complex. Incalzeste, raceste, are inclusa o tableta si se conecteaza la Internet ca sa iti faca si cumparaturile.
Iti gateste mancarea intr-una dintre zonele dedicate (puteti selecta daca vreti sa fie fiarta, fripta, gatita la abur), iti pune la dispozitie o bautura rece dintr-un compartiment special si nu iti ramane decat sa te conectezi la Internet si sa discuti cu un prieten online, mai ales ca exista si camera web integrata.



Gadgetul a fost creat pentru tanara generatie de chinezi care sunt obisnuiti sa manance singuri. Dar majoritatea tinerilor care locuiesc singuri ar fi incantati sa detina o astfel de mini bucatarie.

Locul VIII. Sa ne mutam la birou. Daca priviti acum in jurul vostru, pariem ca gasiti cel putin un teanc de hartii pe care nu l-ati vrea acolo, de care aveti insa nevoie dar va enerveaza teribil ca va incurca. Ce-ar fi sa avem toti la dispozitie un birou precum BendDesk? Interactiunea dintre cele doua spatii de lucru, cel vertical si cel orizontal ar fi extrem de simpla. Evident, vorbim despre multi-touch care permite utilizarea intregii zone, exact ca in cazul unui birou clasic. Atentie doar unde puneti coatele si cana de cafea: s-ar putea sa il includeti pe directorul general fara sa vreti in mail-ul cu ultimele bancuri. Partea cea mai buna? La final am apasa doar butonul de off si ar fi totul curat si ordonat.
 

Locul VII. Toata lumea isi cauta de lucru cat mai aproape de casa, plangandu-se de timpul pierdut pe drum, intre birou si casa si inapoi. Dar cum ar fi daca s-ar folosi ideea unor coreeni, de a utiliza spatiul semafoarelor pentru a oferi informatii utile?  Mai exact, dupa ce se aprinde becul rosu, suprafata este utilizata pentru a afisa informatii utile. Cu putin timp inainte de schimbarea culorii, zona se aprinde iar in modul clasic. Cu siguranta nu ar mai fi claxoane, nervi si toata lumea s-ar grabi... incet spre munca. Pana la urma, cui ii displace sa fie informat?  Pentru Romania insa, ar fi de evitat stirile politice, care ar declansa un val de claxoane si stirile despre preturi, care ar declansa un val de disperare.

Locul VI. Vi s-a intamplat vreodata sa fiti in fata unui avizier unde stiati ca era un anunt care va interesa si, dupa ce il gasiti sub alte zece, sa descoperiti ca nu aveti pix ca sa notati informatiile? Ce-ar fi daca avizierul ar fi un ecran, iar anunturile ar putea fi descarcate direct pe telefon? De la orarul cursurilor la lista de intretinere, totul ar fi mai usor de gasit si de retinut. Iar postarea unor anunturi ar fi extrem de simpla, de asemenea. Iar cu optiunea de predictie pentru text, am scapa si de oroarea textelor scrise fara nici o cratima, cu minus de litere si, de cele mai multe ori, cu surplus de „i”.

Locul V. atracBar, barul interactiv, care detecteaza continutul canii si ofera informatii interesante despre acesta. In exemplul de mai jos, au fost detectate diverse sortimente de cafea, clientii avand posibilitatea de a deschide ferestre cu informatii interesante. Singura problema ar fi cu barmanii care scapa putina apa in paharul cu tarie. Oare care ar fi mesajul afisat? „X. Bautura creata in secolul trecut de catre... si apa de robinet cu o cantitate mare de clor.” Pe de alta parte, nimeni nu ar mai spune ca merge la cafenea in Dorobanti, ci ca merge sa faca o documentare la biblioteca.


Locul IV. Melcul curata-tot. Evident ca nimanui nu i-ar placea sa deschida usa de la baie si sa gaseasca un melc pe faianta. Dar daca ar fi vorba despre un melc care face curat? Tot un corean (se pare ca oamenii din Asia au ori mai multa imaginatie, ori mai mult timp) a conceput un melc care se taraste pe intreaga suprafata a baii si curata tot. Nu trebuie sa ii pui decat apa si detergent si, din cand in cand, sa il lasi la geam ca sa isi incarce bateria solara. Minunata tehnologie, daca o combinam si cu aspiratorul care isi face de cap singur prin casa. Am putea bea o cafea (la barul inteligent de mai sus) documentandu-ne despre noi sortimente, in timp ce le-am povesti prietenilor la telefon ca suntem epuizati de atata curatenie. Singura intrebare ramane viteza de deplasare a melcusorului. Dar exista si solutii pentru o viteza mica: o baie foarte mica.



Locul III. Daca am terminat treaba la munca, am facut curat in baie, ne putem aseza linistiti la masa. Si nu va propunem orice masa, ci masa Kure, care transforma o sfera intr-o masa insotita de scaune. Sau invers. Ideea este ca atunci cand nu o folosi o puteti strange si este suficient sa o deschideti ca sa aveti un spatiu functional, practic si elegant, evident, intr-un stil SF.





Locul II. Ecranele CLARO ne vor schimba in mod clar sufrageria. Despre ecrane trnsparente v-am mai prezentat cateva materiale, asa ca sunteti la curent cu tehnologia care sta in spatele lor. De data aceasta vom vorbi despre o solutie bazata pe holograme. Holoscreen ar fi o solutie pentru a afisa o imagine transmisa de un proiector, in timp ce orice alta lumina este ignorata. Ceea ce vedeti in lateralul ecranului este un set de doua boxe Ferguson Hill FH001 care se potrivesc de minune cu acest ecran.






Locul I. Greu de ales si greu sa ne multumim doar cu un top 10. Drept pentru care pentru primul loc am ales un gadget, daca il putem numi asa, extrem de simplu. O tehnologie care, cu adevarat, ne poate imbunatati viata. Cutiile inteligente de lapte. Mai toti tinem prin figider o cutie de lapte, fie ca bem zilnic, fie ca o utilizam pentru cafea sau e la dispozitia noastra pentru clatite. Si nu putini sunt aceia care stau si se intreaba oare cand au deschis cutia si daca laptele mai e bun. Cutiile inteligente de lapte se coloreaza diferit in momentul in care detecteaza ca laptele nu mai este bun de consumat. Nici macar nu s-ar mai pune problema sa achizitionam un produs expirat. Iar daca tehnologia ar fi extinsa si la alte produse, cu siguranta ca viata noastra s-ar imbunatati.




Pentru cei care au crezut ca vor regasi diverse tipuri de tehnologii legate de telefoanele mobile in acest top, ei bine, acestea sunt prea multe, prea interesante si vor face obiectul unui top separat, dedicat lor, pe care il veti putea citi in cursul saptamanii viitoare pe ITplay.ro.

Cosmina Despa

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu