vineri, 6 mai 2011

Atenţie! Osama bin Laden răspândește viruși prin linkuri cu presupuse fotografii ale morţii sale

 Atenţie! Osama bin Laden răspândește viruși prin linkuri cu presupuse fotografii ale morţii sale
Atenţie! Osama bin Laden răspândește viruși prin linkuri cu presupuse fotografii ale morţii sale FBI avertizează oamenii să nu deschidă linkuri nesolicitate cu poze sau videoclipuri care ar înfăţisa moartea lui Osama bin Laden, întrucât acestea ar putea fi viruși.
FBI atrage atenţia că aceste linkuri nu trebuie deschise nici dacă sunt primite de la oameni cunoscuţi, întrucât virușii ar putea infecta computerele și ar putea fura informaţii personale.

"Software-ul maliţios sau malware-ul poate intra în computere și se poate trimite singur prietenilor din listele de contact", spune FBI într-un comunicat de presă.

Linkuri care susţin că îl arată pe bin Laden în timp ce este ucis au fost deja împrăștiate pe Facebook și pe alte reţele de socializare. Unele linkuri susţine că au "filmări exclusive" sau informaţii de la WikiLeaks sau CNN. O dată ce utilizatorul apasă pe link, acesta apare automat pe paginile tuturor prietenilor săi de pe Facebook.

FBI cere ca utilizatorii de computere să se asigure că antivirusurile lor sunt actualizate, pentru a detecta orice software maliţios.
Kaspersky Lab avertizează că în ultimele două zile Internetul a fost luat cu asalt de știri, informaţii și link-uri false legate de moartea lui Osama bin Laden, răspândite de infractorii cibernetici cu scopul de a infecta cu malware utilizatorii. Cele mai vizate par a fi reţelele sociale – de exemplu, pe Twitter, în ultimele 24 de ore s-au înregistrat în medie 4000 de tweet-uri pe secundă, multe dintre ele conţinând link-uri periculoase.
Metoda folosită de infractorii cibernetici este cunoscută sub numele de Blackhat SEO, prin care aceștia încearcă să influenţeze, prin metode ilegale, rezultatele afișate de motoarele de căutare atunci când un utilizator vrea să afle informaţii despre un anumit subiect, în acest caz uciderea lui Osama bin Laden. De exemplu, în cursul zilei de luni au fost identificate rezultate afișate de Google Images care, dacă erau accesate, redirecţionau vizitatorii către două site-uri periculoase: ***-antivirus.cz.cc/fast-scan/ și ***pe-antivirus.cz.cc/fast-scan/. Principalul scop al acestora era de a răspândi un program antivirus fals – „Best Antivirus 2011”. Nici utilizatorii de sisteme Apple Macintosh nu au fost ocoliţi, aceștia având și ei un domeniu „dedicat” - ***-antivirus.cz.cc/fast-scan2/ - de unde puteau instala două programe false – “Best Mac Antivirus” și “MACDefender”.
„Totul a luat amploare pe reţelele sociale, Facebook și Twitter devenind canale principale de răspândire a link-urilor periculoase și a informaţiilor false”, spune Ștefan Tănase, Senior Regional Reasercher Kaspersky Lab. „Oamenii sunt foarte curioși în această perioadă să vadă primele imagini sau înregistrări video cu Osama bin Laden, de aceea infractorii cibernetici răspândesc informaţii false pentru a-i determina pe utilizatorii neștiutori să dea click pe anumite link-uri periculoase. Chiar și în România am asistat unei astfel de epidemii pe Facebook, unde foarte multă lume ajungea să răspândească automat link-uri periculoase pe wall-urile prietenilor fără a ști acest lucru”, completează Tănase.
Utilizatorii trebuie să reţină faptul că există un risc foarte ridicat de a se infecta cu malware în această perioadă, iar Kaspersky Lab recomandă accesarea doar a surselor de informare cunoscute și evitarea celor care nu prezintă foarte mare încredere. De asemenea, pe reţelele sociale propagarea de link-uri false se face cu rapiditate, de aceea este preferabil ca utilizatorii să nu dea click pe link-uri ce promit dezvăluirea de fotografii și filme cu Osama bin Laden mort, chiar dacă acestea vin de la prieteni care, la rândul lor, nu știu că au conturile infectate.
Nu în ultimul rând, utilizatorilor le este recomandat să folosească o suită de securitate avansată, cu toate actualizările la zi și să se asigure că software-ul de pe computer, inclusiv sistemul de operare, se află la zi cu toate update-urile de securitate.
Autor: Realitatea
Sursa: www.realitatea.net  Miercuri, 4 Mai 2011

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu