luni, 30 mai 2011

Cum alegem produsele cu factor de protecţie solară

Cum alegem produsele cu factor de protecţie solară
Cum alegem produsele cu factor de protecţie solară
Cremele de plajă trebuie să aibă spectru larg de acţiune, iar produsele se aleg în funcţie de fototipul pielii. Mai ales persoanele cu piele deschisă la culoare ar trebui să folosească zilnic produse cu efect fotoprotector și nu doar atunci când merg la plajă, spun specialiștii.
Primul lucru pe care trebuie să-l facem atunci când cumpărăm un produs cu factor de protecţie solară (FPS) este să ne asigurăm că pe etichetă este specificat faptul că are un spectru larg de acţiune, deoarece acest lucru înseamnă că ne protejează pielea atât împotriva radiaţiilor ultraviolete de tip A (UVA), cât și împotriva celor de tip B (UVB). Potrivit specialiștilor, un alt lucru de care trebuie să ţinem cont este faptul că tipul de produs (loţiune, spray, ulei, cremă sau stick) trebuie ales în funcţie de fototipul fiecăruia, adică de culoarea pielii, a părului și a ochilor, dar și în funcţie de gradul de protecţie conferit de preparat.
„Practic, cu cât pielea este mai deschisă la culoare, cu atât gradul de protecţie UVA și UVB trebuie să fie mai mare. În ceea ce privește tipul de produs, pentru pielea uscată se recomandă loţiune, iar persoanele cu ten gras, acneic trebuie să folosească creme speciale. În plus, persoanele cu alergii la diverse produse de îngrijire ale pielii trebuie să aleagă creme de fotoprotecţie care să nu conţină acid paraaminobenzoic sau parfum, aceste substanţe fiind adesea implicate în producerea reacţiilor alergice", spune medicul primar dermatolog Oana Clătici de la Spitalul Universitar de Urgenţă București.
Trebuie folosite zilnic
În zilele însorite, suntem expuși la acţiunea razelor ultraviolete în majoritatea timpului, nu doar atunci când mergem la plajă. De aceea, specialiștii spun că produsele cu factor de protecţie solară ar trebui folosite zilnic. Astfel, mai ales persoanele predispuse către arsuri solare, adică cele cu pielea deschisă la culoare, ar trebui să aplice zilnic, cu 20 de minute înainte de a ieși din casă, o cremă cu FPS ridicat (50 ). Medicul Oana Clătici spune că și cantitatea de cremă aplicată este esenţială, deoarece, dacă întindem puţină loţiune pe o suprafaţă mare de corp, nivelul de protecţie scade.
La plajă, FPS descrescător
Atunci când merg la plajă, mai ales persoanele cu fototip 1 și 2 (păr roșcat sau blond și piele albă, ochi verzi ori albaștri), cele cu piele sensibilă și copiii ar trebui să aplice în primele zile o loţiune de plajă cu SPF 50 . Apoi, după câteva zile, se poate aplica o cremă cu SPF 30 sau 20.
„La plajă se utilizează doar cremă de fotoprotecţie. Aceasta nu trebuie combinată cu produsele de machiaj, deoarece, mai ales fondul de ten și pudra, cresc posibilitatea de apariţie a acneei și scad efectul fotoprotector al cremei", precizează mediul Oana Clătici.
Specialiștii atrag atenţia și asupra faptului că persoanele cu multe aluniţe ar trebui să evite expunerea la soare, mai ales în condiţiile în care în ultima vreme ne confruntăm cu o creștere alarmantă a numărului de cazuri de cancer de piele. Astfel, aceste persoane ar trebui să consulte medicul dacă observă că aspectul unora dintre aluniţe s-a modificat. În plus, dacă doresc neapărat să meargă la plajă, ele trebuie să folosească întotdeauna creme cu FPS 50 . După baie, crema trebuie aplicată din nou. Ca îmbrăcăminte este indicată o cămașă dintr-un material natural precum inul sau bumbacul și trebuie evitat, pe cât posibil, soarele direct.
Atenţie mărită în cazul copiilor
Potrivit medicului Oana Clătici, expunerea frecventă la soare în copilărie este asociată cu o creștere a riscului de a dezvolta cancer de piele la maturitate. Pentru a reduce acest risc, produsele pentru copii trebuie să aibă FPS 50 . În plus, la mare sau la piscină trebuie aplicate creme cu factor de protecţie rezistent la apă. Crema trebuie aplicată cu 30 de minute înainte de plajă, după care se aplică din două în două ore sau mai des dacă copilul transpiră. Toată pielea neacoperită trebuie protejată, inclusiv faţa, urechile și degetele de la picioare.
Autor: Adevarul
Sursa: www.adevarul.ro  Luni, 30 Mai 2011

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu