sâmbătă, 28 mai 2011

Cum vă protejaţi datele în cazul pierderii sau furtului dispozitivelor mobile?

Cum vă protejaţi datele în cazul pierderii sau furtului dispozitivelor mobile?
Cum vă protejaţi datele în cazul pierderii sau furtului dispozitivelor mobile? Vi s-a întâmplat să pierdeţi sau să vă fie furat telefonul mobil sau laptop-ul? V-ar interesa să îl puteţi recupera, bloca sau șterge datele critice care se află stocate pe acesta?
Care sunt riscurile principale și cum pot fi evitate?
Deși mi-ar plăcea ca răspunsul la prima întrebare să fie în majoritatea cazurilor „??Nu”, studiile mă contrazic. Conform acestora, 83% din utilizatorii de dispozitive mobile au pierdut cel puţin o dată un asemenea echipament și o dată cu el date importante și confidenţiale, existând riscul însușirii acestor informaţii de către persoane rău intenţionate. Care ar fi pierderile suferite de compania dumneavoastră dacă aceste persoane ar reuși să sustragă date confidenţiale? Din fericire, indiferent de categoria în care vă încadraţi există în prezent soluţii prin care să minimizaţi riscurile asociate unui eventual furt sau pierdere.
Fie că reprezentaţi o companie ce își dorește protejarea datelor, identificarea locaţiei pentru recuperarea echipamentelor sau blocarea acestora, fie că sunteţi un utilizator privat va încurajez să analizaţi utilitatea acestor soluţii. Este foarte posibil ca, instalate corect, aceste soluţii să le găsiţi foarte utile după producerea unui eveniment neplăcut, pentru că securizează datele dumneavoastră confidenţiale evitând astfel pierderi care pot avea un impact negativ considerabil asupra unei companii.
Soluţii pentru laptopuri
În zona laptopurilor principalul promotor este chiar liderul pieţei de microprocesoare, compania Intel, care a dezvoltat ceea ce se numește Intel Anti-Theft Technology. Aceasta reprezintă o facilitate prezentă în majoritatea procesoarelor de generaţie nouă ce permite ca ultimă soluţie blocarea efectivă a echipamentului de la distanţă, făcându-l inutilizabil pentru o persoană neautorizata.
Dacă nu se dorește acest lucru, există posibilitatea urmăririi persoanei ce îl folosește fraudulos, inclusiv prin localizarea aproximativă a locatiei în care se află, ștergerea datelor considerate confidenţiale, trimiterea de mesaje de informare relativ la gravitatea faptei sau la modalitatea în care echipamentul poate fi înapoiat, informaţiile dumneavoastră și ale companiei fiind în acest mod în siguranţă în faţă persoanelor rău intenţionate.
Pentru activarea acestor facilităţi este necesară utilizarea unor aplicaţii software ce se instalează pe echipamente iar comunicarea se face prin intermediul unei conexiuni de date.
Pe lângă soluţia oferită de Intel, pentru laptop-uri există și alte aplicaţii comerciale, cele mai populare venind de la Absolute Software sau Winmagic. Mai există varianta utilizării aplicaţiilor cu functionaliti limitate, dar disponibile gratuit, o variantă ce poate fi utilizată fiind Prey. Aceasta poate gestiona până la 3 dispozitive, fiind recomandată unui utilizator privat.
Soluţii pentru telefoane mobile și tablete
Datorită frecvenţei sustragerii sau a pierderii efective a telefoanelor, PDA-urilor sau tabletelor, soluţiile Anti-Theft create special pentru acestea sunt și mai importante decât în cazul laptop-urilor.  În zona de dispozitive mobile există producători de soluţii anti-virus care oferă și aplicaţii Anti-Theft. Astfel soluţia propusă de Kaspersky (Mobile Security 9) oferă în acest moment toate facilităţile anti-theft pentru protecţia datelor dumneavoastră punând la dispoziţie în plus și protecţie antivirus-antimalware și este disponibil pentru platformele Android, BlackBerry, Symbian și Windows Mobile(până la versiunea 6.5).
Pentru Android există măsuri de securitate native pe care Google le pune la dispoziţie pentru a proteja datele și informaţiile companiilor care folosesc dispozitivele ce se bazează pe această platformă. Astfel în cazul pierderii sau furtului unui dispozitiv, acesta poate fi accesat remote de către utilizator prin noua ediţie a Google Apps Device Policy app, putând fi localizat și blocat prin resetarea PIN-ului și a parolelor.
Mai mult, administratorii companiilor ce folosesc tablete cu Android 3.0 OS pot acum cripta datele folosind o opţiune disponibilă în panoul de control al Google Apps pentru ca informaţiile să nu fie la dispoziţia persoanelor rău intenţionate în cazul pierderii sau a furtului.  Totuși pentru a diminua și mai mult riscurile sunt disponibile soluţiile Anti-Theft for Mobile sau aplicaţia gratuită Prey de care am amintit în zonă laptop-urilor, ce oferă o soluţie și pentru Android. Pentru utilizarea în mediul de afaceri, Prey oferă planuri tarifare în funcţie de numărul de dispozitive integrate.
Pentru utilizatorii iPad/iPhone, datorită securităţii impuse de Apple asupra dispozitivului, există o aplicaţie proprietară Apple numită Find My iPad (iphone). Opţiunile disponibile de la alţi producători sunt limitate, în special datorită faptului că aplicaţiile nu pot fi pornite automat la restartarea dispozitivului și depind astfel de eventuală mascare într-o altă aplicaţie ce va fi teoretic pornită de cel care va găsi telefonul pierdut. GadgetTrak este o aplicaţie gratuită ce poate fi folosită în acest scop.
Dispozitivele Windows Phone 7 sunt dotate cu o aplicaţie preinstalata numită Find My Phone care permite blocarea smartphone-ului, ștergerea datelor sau localizarea lui folosind un calculator conectat la internet toate acestea fiind posibile prin simplă introducere pe site-ul windowsphone.live.com a ID-ului folosit pentru înregistrarea pe telefon.
Cât costă?
Gama de soluţii este una destul de variată, de la cele gratis, dar cu un număr redus de facilităţi, la cele pentru care trebuie să plătiţi, dar care va oferă protecţie completă. Preţurile diferă și în funcţie de echipamentul pe care se instalează, fiind normal că un software pentru telefonul mobil sau iPad să fie mai ieftin decât cel pentru laptop-uri. Că și exemplu orientativ soluţiile de la Absolute Software încep de la 14$ și pot ajunge undeva în jurul valorii de 60$.
Autor: Businesscover.ro
Sursa: businesscover.ro  Sambata, 28 Mai 2011

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu